Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Komentari
SUMNJIVE PRAKSE U OBRAZOVNIM SISTEMIMA BOSNE I HERCEGOVINE I NJIHOVE POSLJEDICE NA JAVNO MNIJENJE
Procitaj komentar

Autor: Aldina Kardum
Objavljeno: 25. May 2021. 17:05:57
Naše sumnje su nas dovele do saznanja da je mentorka dr. sci. Lejle Turčilo bila prof. dr. Jelenka Voćkić-Avdagić, bliska rodica emeretusa prof. dr. Nenada Kecmanovića. Sumnjamo da ju je njena menotrka Voćkić-Avdagić podučila zanatu i inkorporirala na odeređene pozicije na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, bez da je dr. sci. Lejla Turčilo imala adekvatne kvalifikacije za iste. S toga sa gore navedenim činjenicama možemo zaključiti da Kecmanovićeva ideologija rušenja suvereniteta države Bosne i Hercegovine i slabljenju Bošnjaka kao bitnog i odlučujućeg faktora, nikada nije prestala i da se uveliko nastavila u akademskim krugovima kroz njegove obavještajce i pijune koje je on lično ostavio u naslijeđe obrazovnim ustanovama u Bosni i Hercegovini.


Istraživanje sumjivih praksi u obrazovnim sistemima Bosne i Hercegovine i kako one djeluju na javno mnijenje, te kako ugrožavaju suverinitet države, tema je koja je započeta u medijima prošle godine analizirajući dr. sci. Lejlu Turčilo, redovnu profesoricu i šeficu Odsjeka Komunikologija / Žurnalistika Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu. Također, ona je i na poziciji rukovoditeljice Centra za cjeloživotno učenje ovog fakulteta. Nadajući se da je analiza tada shvaćena dobronamjerno pri ukazivanju na nekoliko grešaka ove profesorice, a vjerujući da ih je nehotice počinila kako je ona to pokušavala da kaže, i na koje joj je skrenuta pažnja, nismo mogli da zanemarimo neke nove činjenice i postupke prof. Turčilo za koje smo saznali nakon objave prošlogodišnjeg članka.

S obzirom da su i dalje postojale sumnje oko profesorice, počeli smo da istražujemo i nedavnu historiju Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu pa smo došli do saznanja da je ovom obrazovnom ustanovom službeno upravljao prof. dr. Nenad Kecmanović. Podsjetit ćemo vas da je Kecmanović nakon samo mjesec dana (1992.) obnašanja pozicije člana Predsjedništva Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda, a neslužbeno je bio nosilac tadašnjeg srpskog nacionalizma, napustio politiku i preselio se u Beograd. Od tada pa sve do sada ovaj nekada obećavajući politolog i profesor, postaje prijatelj sa osuđenim ratnim zločincem Vojislavom Šešeljem i postaje savjetnik člana Predsjedništva BiH iz srpskog naroda Milorada Dodika za politička pitanja. Isti taj Kecmanović je 1989. godine bio optužen za veleizdaju. Kada ga je Skupština SR BiH trebala izabrati na funkciju člana Predsjedništva Jugoslavije, izbila je afera tako što je tadašnje Ministarstvo unutrašnjih poslova SR BiH preko Službe državne bezbjednosti dostavilo Skupštini dosije o Nenadu Kecmanoviću. Dosije je sadržavao inkriminirani materijal o Kecmanoviću i njegovoj špijunaži u korist strane države i veleizdaji. SDB je duže vrijeme pratio Kecmanovića te su imali dokaze da je Kecmanović permanentno imao dodir sa agentima stranih obavještajnih službi sa kojima se sastajao na različitim mjestima po Sarajevu gdje ih je snabdijevao korisnim informacijama. No, pošto je Kecmanović tada imao imunitet delegata Skupštine SR BiH, SDB nije mogla da ga uhapsi niti ispituje. Ono što se dalo zaključiti sa informacijama koje smo pronalazili, došli smo do zaključka da je Kecmanović moćna ličnost u politici BiH i Srbije iako nije na nekoj funkciju, da je on glavna poveznica Srba i zapadnih država preko njihovih obavještajnih službi i da je začuđujuće da se tako važna osoba, koja je dosta puta dovela i još uvijek dovodi suverinitet države Bosne i Hercegovine u pitanje, ne spominje u bh. javnosti iako se on veoma često oglašava, kako samostalno, tako i kroz stavove Milorada Dodika. Danas je prof. dr. Kecmanović i emeretus na Fakultetu političkih nauka u Banja Luci.

Zanimljivo je da je zaposlio svoju blisku rodicu prof. dr. Jelenku Voćkić-Avdagić na FPN u Sarajevu, koja je pod njegovim okriljem završila magisterij (1974.) i doktorat (1984.) na istom fakultetu. Profesorica je odskoro penzionisana, a kao i njen rođak trenutno je zaposlena kao gostujući redovni profesor na FPN u Banja Luci. Zanimljiv transfer. Sve ovo nas dovodi do zaključka da su utjecaji Kecmanovića u BiH itekako rasprostranjeni.

Kako? Imajući u vidi gore navedene infromacije, vratit ćemo se na sadašnju redovnu profesoricu na FPN-u dr. sci. Lejlu Turčilo. Kada se joj skrenula pažnja na slučajeve gdje ona preferira djecu ratnih zločinaca a zanemaruje djecu šehida, gdje pod pritiskom i ucjenama šalje bošnjačke studente da obavljaju praksu u srpskim medijima (SRNA, RTRS) gdje većinom, da bi se uklopili, moraju skrivati svoj bosnjački identet, da svoje studente obrazuje da poistovjećuju osuđene ratne zločince i časne generale Armije RBiH, gdje po srbijanskim seminarima zanemaruje činjenicu da je u Bosni i Hercegovini počinjen genocid, i kao finalni čin gdje ona u intervjuima iskazuje da omladina treba da zaboravi na agresiju i sve zločine koji su počinjeni nad Bošnjacima.

Sve je ovo bilo negirano s njene strane kao da se pogrešno shvatilo njeno djelovanje. Pokušavajći da prikrije svoje propuste, prof. Turčilo se na pojedinim portalima sa kojima ona sarađue javno izjašnjavala da ono što je objavljeno nije istina, regrutirala je svoje prijatelje da je pravdaju redakcijima, naručivala je intervjue preko TV stanica u kojima ona zapošljava sebi podobne studente i gdje javno proziva mnoge bošnjačke portale kao kvazi i nacionalističke portale kako bi skrenula pažnju sa sebe. Naravno, ne nasjedajući na takve prozivke odlučili smo da vidimo odkud njoj da pripadne ovako važna i utjecajna pozicija. Odkud da u bh. medijskom prostoru imamo većinu medijski kuća i novinara koje su veliki protivnici Bošnjaka i koji se nemarno izigravaju sa historijskim činjenicama a školovani su upravo u Sarajevu? Gdje to i od koga studenti žurnalistike uče da napadaju bošnjačke javne ličnosti poput intelektualaca i političara?

Naše sumnje su nas dovele do saznanja da je mentorka dr. sci. Lejle Turčilo bila prof. dr. Jelenka Voćkić-Avdagić, bliska rodica emeretusa prof. dr. Nenada Kecmanovića. Sumnjamo da ju je njena menotrka Voćkić-Avdagić podučila zanatu i inkorporirala na odeređene pozicije na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, bez da je dr. sci. Lejla Turčilo imala adekvatne kvalifikacije za iste. S toga sa gore navedenim činjenicama možemo zaključiti da Kecmanovićeva ideologija rušenja suvereniteta države Bosne i Hercegovine i slabljenju Bošnjaka kao bitnog i odlučujućeg faktora, nikada nije prestala i da se uveliko nastavila u akademskim krugovima kroz njegove obavještajce i pijune koje je on lično ostavio u naslijeđe obrazovnim ustanovama u Bosni i Hercegovini.

VRHOstali prilozi:
» NIHAD CANOVIĆ - OSNAŽENI PLAV U LIDERSKIM RUKAMA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 03. December 2023 13:10
» NLO IZNAD SARAJEVA
Ekrem Čelebić | 27. November 2023 19:38
» BOSNO I HERCEGOVINO, SRETAN TI DAN DRŽAVNOSTI! (1)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 24. November 2023 23:29
» INTERNACIONALNI KONCERT MELODIJE EVROPE
Samir Hadzalić | 24. November 2023 00:40
» NEOPJEVANI KORČULANSKI KAMENOKLESARI
Selena Seferović | 19. November 2023 21:59
» NIČIJA NIJE DO ZORE GORJELA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 12. November 2023 14:44
» RIFAT ALIHODŽIĆ - UMJETNOST, ARHITEKTURA I BORBA ZA BOŠNJAČKI IDENTITET
Božidar Proročić, književnik i publicista | 30. October 2023 13:31
» MOSTARSKA NACIONALISTIČKA IGRA GRADONAČELNIKA KORDIĆA
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 27. October 2023 21:32
» TEŠKO JE BITI ČOVJEK, A JOŠ TEŽE BITI LJUDINA
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 22. October 2023 16:45
» VELOLUČKI KILT, 2022.
Selena Seferović i Drago Batar | 20. October 2023 03:56
» NOVI ROMAN MUHAMEDA MAHMUTOVIĆA O GLADI I PRAVDI
Bošnjaci.Net | 18. October 2023 15:19
» CHICAGO: INTERNACIONALNI KONCERT “MELODIJE EVROPE”
Samir Hadzalić | 16. October 2023 14:12
» IN MEMORIAM HEDIJA GANIĆ-PROFESORICA RAZREDNE NASTAVE (1949-2023)
Božidar Proročić, književnik i publicista | 15. October 2023 14:05
» OVODUNJALUČKI ODLAZAK NEJRE HRUSTANBEGOVIĆ EDRENIĆ
Emir Ramić | 11. October 2023 16:21
» POPIS U CRNOJ GORI IZMEĐU STATISTIKE I POLITIKE
Božidar Proročić, književnik i publicista | 10. October 2023 20:09
Ostali prilozi istog autora:
» ZAGREBAČKI MIKA
26. September 2021 16:28
» PORODICA BABIĆ USELILA U NOVI DOM
22. October 2009 14:52
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif