Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Komentari


SUMNJIVE PRAKSE U OBRAZOVNIM SISTEMIMA BOSNE I HERCEGOVINE I NJIHOVE POSLJEDICE NA JAVNO MNIJENJE
Procitaj komentar

Autor: Aldina Kardum
Objavljeno: 25. May 2021. 17:05:57
Naše sumnje su nas dovele do saznanja da je mentorka dr. sci. Lejle Turčilo bila prof. dr. Jelenka Voćkić-Avdagić, bliska rodica emeretusa prof. dr. Nenada Kecmanovića. Sumnjamo da ju je njena menotrka Voćkić-Avdagić podučila zanatu i inkorporirala na odeređene pozicije na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, bez da je dr. sci. Lejla Turčilo imala adekvatne kvalifikacije za iste. S toga sa gore navedenim činjenicama možemo zaključiti da Kecmanovićeva ideologija rušenja suvereniteta države Bosne i Hercegovine i slabljenju Bošnjaka kao bitnog i odlučujućeg faktora, nikada nije prestala i da se uveliko nastavila u akademskim krugovima kroz njegove obavještajce i pijune koje je on lično ostavio u naslijeđe obrazovnim ustanovama u Bosni i Hercegovini.


Istraživanje sumjivih praksi u obrazovnim sistemima Bosne i Hercegovine i kako one djeluju na javno mnijenje, te kako ugrožavaju suverinitet države, tema je koja je započeta u medijima prošle godine analizirajući dr. sci. Lejlu Turčilo, redovnu profesoricu i šeficu Odsjeka Komunikologija / Žurnalistika Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu. Također, ona je i na poziciji rukovoditeljice Centra za cjeloživotno učenje ovog fakulteta. Nadajući se da je analiza tada shvaćena dobronamjerno pri ukazivanju na nekoliko grešaka ove profesorice, a vjerujući da ih je nehotice počinila kako je ona to pokušavala da kaže, i na koje joj je skrenuta pažnja, nismo mogli da zanemarimo neke nove činjenice i postupke prof. Turčilo za koje smo saznali nakon objave prošlogodišnjeg članka.

S obzirom da su i dalje postojale sumnje oko profesorice, počeli smo da istražujemo i nedavnu historiju Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu pa smo došli do saznanja da je ovom obrazovnom ustanovom službeno upravljao prof. dr. Nenad Kecmanović. Podsjetit ćemo vas da je Kecmanović nakon samo mjesec dana (1992.) obnašanja pozicije člana Predsjedništva Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda, a neslužbeno je bio nosilac tadašnjeg srpskog nacionalizma, napustio politiku i preselio se u Beograd. Od tada pa sve do sada ovaj nekada obećavajući politolog i profesor, postaje prijatelj sa osuđenim ratnim zločincem Vojislavom Šešeljem i postaje savjetnik člana Predsjedništva BiH iz srpskog naroda Milorada Dodika za politička pitanja. Isti taj Kecmanović je 1989. godine bio optužen za veleizdaju. Kada ga je Skupština SR BiH trebala izabrati na funkciju člana Predsjedništva Jugoslavije, izbila je afera tako što je tadašnje Ministarstvo unutrašnjih poslova SR BiH preko Službe državne bezbjednosti dostavilo Skupštini dosije o Nenadu Kecmanoviću. Dosije je sadržavao inkriminirani materijal o Kecmanoviću i njegovoj špijunaži u korist strane države i veleizdaji. SDB je duže vrijeme pratio Kecmanovića te su imali dokaze da je Kecmanović permanentno imao dodir sa agentima stranih obavještajnih službi sa kojima se sastajao na različitim mjestima po Sarajevu gdje ih je snabdijevao korisnim informacijama. No, pošto je Kecmanović tada imao imunitet delegata Skupštine SR BiH, SDB nije mogla da ga uhapsi niti ispituje. Ono što se dalo zaključiti sa informacijama koje smo pronalazili, došli smo do zaključka da je Kecmanović moćna ličnost u politici BiH i Srbije iako nije na nekoj funkciju, da je on glavna poveznica Srba i zapadnih država preko njihovih obavještajnih službi i da je začuđujuće da se tako važna osoba, koja je dosta puta dovela i još uvijek dovodi suverinitet države Bosne i Hercegovine u pitanje, ne spominje u bh. javnosti iako se on veoma često oglašava, kako samostalno, tako i kroz stavove Milorada Dodika. Danas je prof. dr. Kecmanović i emeretus na Fakultetu političkih nauka u Banja Luci.

Zanimljivo je da je zaposlio svoju blisku rodicu prof. dr. Jelenku Voćkić-Avdagić na FPN u Sarajevu, koja je pod njegovim okriljem završila magisterij (1974.) i doktorat (1984.) na istom fakultetu. Profesorica je odskoro penzionisana, a kao i njen rođak trenutno je zaposlena kao gostujući redovni profesor na FPN u Banja Luci. Zanimljiv transfer. Sve ovo nas dovodi do zaključka da su utjecaji Kecmanovića u BiH itekako rasprostranjeni.

Kako? Imajući u vidi gore navedene infromacije, vratit ćemo se na sadašnju redovnu profesoricu na FPN-u dr. sci. Lejlu Turčilo. Kada se joj skrenula pažnja na slučajeve gdje ona preferira djecu ratnih zločinaca a zanemaruje djecu šehida, gdje pod pritiskom i ucjenama šalje bošnjačke studente da obavljaju praksu u srpskim medijima (SRNA, RTRS) gdje većinom, da bi se uklopili, moraju skrivati svoj bosnjački identet, da svoje studente obrazuje da poistovjećuju osuđene ratne zločince i časne generale Armije RBiH, gdje po srbijanskim seminarima zanemaruje činjenicu da je u Bosni i Hercegovini počinjen genocid, i kao finalni čin gdje ona u intervjuima iskazuje da omladina treba da zaboravi na agresiju i sve zločine koji su počinjeni nad Bošnjacima.

Sve je ovo bilo negirano s njene strane kao da se pogrešno shvatilo njeno djelovanje. Pokušavajći da prikrije svoje propuste, prof. Turčilo se na pojedinim portalima sa kojima ona sarađue javno izjašnjavala da ono što je objavljeno nije istina, regrutirala je svoje prijatelje da je pravdaju redakcijima, naručivala je intervjue preko TV stanica u kojima ona zapošljava sebi podobne studente i gdje javno proziva mnoge bošnjačke portale kao kvazi i nacionalističke portale kako bi skrenula pažnju sa sebe. Naravno, ne nasjedajući na takve prozivke odlučili smo da vidimo odkud njoj da pripadne ovako važna i utjecajna pozicija. Odkud da u bh. medijskom prostoru imamo većinu medijski kuća i novinara koje su veliki protivnici Bošnjaka i koji se nemarno izigravaju sa historijskim činjenicama a školovani su upravo u Sarajevu? Gdje to i od koga studenti žurnalistike uče da napadaju bošnjačke javne ličnosti poput intelektualaca i političara?

Naše sumnje su nas dovele do saznanja da je mentorka dr. sci. Lejle Turčilo bila prof. dr. Jelenka Voćkić-Avdagić, bliska rodica emeretusa prof. dr. Nenada Kecmanovića. Sumnjamo da ju je njena menotrka Voćkić-Avdagić podučila zanatu i inkorporirala na odeređene pozicije na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, bez da je dr. sci. Lejla Turčilo imala adekvatne kvalifikacije za iste. S toga sa gore navedenim činjenicama možemo zaključiti da Kecmanovićeva ideologija rušenja suvereniteta države Bosne i Hercegovine i slabljenju Bošnjaka kao bitnog i odlučujućeg faktora, nikada nije prestala i da se uveliko nastavila u akademskim krugovima kroz njegove obavještajce i pijune koje je on lično ostavio u naslijeđe obrazovnim ustanovama u Bosni i Hercegovini.

VRHOstali prilozi:
» HAJRAT ČESME ZUVDIJE - ZUVDA BARJAKTAREVIĆA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 18. July 2024 15:28
» KATUN KOLJENOVIĆA-DRAGULJ PROKLETIJA
Božidar Proročić i Boban Redžepagić | 17. July 2024 16:16
» PLAV U CENTRU PAŽNJE POČELI 24. DANI BOROVNICE
Božidar Proročić, književnik i publicista | 16. July 2024 17:57
» OTVORENO PISMO ELMEDINU KONAKOVIĆ MINISTRU VANJSKIH POSLOVA DRŽAVE BOSNE I HERCEGOVINE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 09. July 2024 16:43
» „POSLJEDNJI BOJ“ AKADEMIKA ADAMIRA JERKOVIĆA
Oslobođenje | 07. July 2024 00:30
» OD PETKA DO PETKA
Mensur Pašalić | 21. June 2024 18:25
» NAGRADA ZA LJUDSKA PRAVA I DRUŠTVENI AKTIVIZAM “RIFAT RASTODER“
Božidar Proročić, književnik i publicista | 18. June 2024 14:04
» CRNA GORA I KURBAN BAJRAM PRAZNIK RADOSTI I ZAJEDNIŠTVA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 15. June 2024 15:59
» IN MEMORIAM DR. OMER ĐURBUZOVIĆ
Božidar Proročić, književnik i publicista | 14. June 2024 14:14
» GLASAJTE JAMAALA BOWMANA
Bošnjaci.Net | 11. June 2024 21:10
» STRANKA NYANS NA IZBORIMA ZA EVROPSKI PARLAMENT
Bošnjaci.Net | 08. June 2024 17:12
Ostali prilozi istog autora:
» ZAGREBAČKI MIKA
26. September 2021 16:28
» PORODICA BABIĆ USELILA U NOVI DOM
22. October 2009 14:52
IKCGusinje2.jpg
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif