Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

DOC. DR. SCI. ZIJAD BEĆIROVIĆ, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) - Ljubljana
BOSNA I HERCEGOVINA ĆE BITI TEMA BIDENOVE ADMINISTRACIJE O SPECIJALNIM VEZAMA HRVATSKE I SRBIJE, DA ĆE ŠTITI TERITORIJALNI SUVERENITET I INTEGRITET BIH
Autor: B.net
Objavljeno: 26. May 2021. 20:05:38
DOC. DR. SCI. ZIJAD BEĆIROVIĆ: Bosna i Hercegovina će biti tema i biće otvorena priča o specijalnim vezama Hrvatske i Srbije. Srbija i Hrvatska će morati dati određenje garancije da će štiti teritorijalni suverenitet i integritet BiH.


Doc. dr. sci. Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Ljubljana, u intervjuu za Skener.info govori o aktuelnim političkim temama u BiH, Srbiji i Crnoj Gori.

SKENER.INFO: Da li bi BiH mogla biti jedna od tema razgovora Bidena i Putina i po kom osnovu?
Zijad Bećirović:
Razgovori dvojice predsjednika su kompleksni, ali ipak većinu tema razrađuju i dogovaraju njihovi timovi. Kao tema Bosna i Hercegovina neće biti u rasporedu za razgovor. Radi se o prvom sastanku i prateći timovi će razmijeniti prioritete prije i poslije sastanka. Važnije je ono što će tek uslijediti i biti razmijenjeno na nivou savjetnika za nacionalnu sigurnost. Bosna i Hercegovina će biti tema i biće otvorena priča o specijalnim vezama Hrvatske i Srbije. Srbija i Hrvatska će morati dati određenje garancije da će štiti teritorijalni suverenitet i integritet BiH.

SKENER.INFO: Ima li na vidiku novog Visokog predstavnika ako ima ko je i odakle stiže i kada?
Zijad Bećirović:
To je još uvijek otvoreno pitanje. Imenovanje Christiana Schmidt je još uvijek otvoreno pitanje. Neće ići lako priča oko postavljanja novog visokog predstavnika (OHR) kao što se možda očekivalo. Čini se da će zasada Valentin Inzko igrati još jedno poluvrijeme.

SKENER.INFO: Da li će se na političkoj sceni BiH tokom narednih sedmica dešavati nešto krupno?
Zijad Bećirović:
Na bh. političkoj sceni se uvijek nešto dešava tako da se već zaboravi šta je bilo jučer zbog dinamike novih događaja i dešavanja. Ne znam na šta konkretno mislite, ali u BiH se uvijek nešto dešava. Sve što se i desi dugo je projicirano i očekivano. U BiH nema iznenađenja.

Ako se kosovsko pitanje ne riješi za Bajdenovog mandata, onda neće nikada!

SKENER.INFO: Kada bi mogao početi rasplet kosovske krize i kakav se rasplet nazire?
Zijad Bećirović:
Završetkom dijaloga između zvaničnog Beograda i Prištine. Nema okvirnog roka, ali sasvim sigurno biće pritiska da se što prije okonča. To se vjerovatno nikada neće ni završiti bez SAD. Ukoliko to ne bude na agendi između Rusije i SAD, onda će Srbija to rješavati sa SAD. Ako se ne riješi u vrijeme administracije predsjednika Bidena, neće se nikada ni riješiti. Dijalog vjerovatno neće biti okončan prije izbora u Srbiji idućeg proljeća, a na Kosovu su jeseni ove godine lokalni izbori.

SKENER.INFO: Kakva je politička budućnost Mila Đukanovića?
Zijad Bećirović:
On se može pokušati vrati na političku scenu samo ukoliko nova vlast napravi greške. Jedna od grešaka je potkopavanje NATO-a. Ukoliko bude prevladao ruski uticaj u Crnoj Gori nova vlast će postati nepoželjna, a znamo da je Milo Đukanović otišao i zbog kineskih kredita. Dolaze izbori u Podgorici gdje je nemoguće da dobije izbore poslije izdvajanja iz grada Podgorice većinske albanske opštine Tuzi u samostalnu opštinu, objavio je portal skener.info.Ostali prilozi:
» OTVOREN PUT PODGORICA – GUSINJE PREKO ALBANIJE
Anadolu Agency (AA) | 04. August 2021 07:07
» SCHMIDT GRAĐANIMA OBEĆAO POMOĆ ZA BOLJU BUDUĆNOST
Anadolu Agency (AA) | 03. August 2021 07:47
» IGK: SVI SMO MI ĆAMIL!
Bošnjaci.Net | 31. July 2021 13:50
Ostali prilozi istog autora: