Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Intervjui


AYŞE KULIN, poznata turska književnica bosanskog porijekla
DA, JA SAM IZ LOZE KULINA BANA I SRETNA SAM ŠTO SAM POTOMAK BOSANSKOG BANA
Procitaj komentar

Autor: Dr. Bisera Suljić-Boškailo
Objavljeno: 27. May 2021. 12:05:17
AIŠA KULIN: Da, ja sam iz loze Kulina bana i sretna sam što sam potomak takvog Bosanskog bana koji je bio poznat po tome što je bio pravedan i merhametli. Naša porodica se i danas trudi da budu i ostanu onakvi kakav je i on kao čovjek bio – pravedan i merhametli.


U Istanbulu živi poznata turska književnica bosanskog porijekla Aiša (Ayşe) Kulin. Dr. Bisera Suljić Boškailo je nedavno sa njom gostovala u jednoj emisiji i iskoristila je priliku da porazgovara sa njom o njenom porijeklu, te o tome, da li ona i njeno prezime Kulin, imaju veze sa velikim bosanskim Kulinom banom. Što je bio povod da kroz pitanja i kratak razgovor utvrdi, da li je turska autorica Aiša Kulin potomak Kulina bana.

AYŞE KULIN: Da, ja sam iz loze Kulina bana i sretna sam što sam potomak takvog Bosanskog bana koji je bio poznat po tome što je bio pravedan i merhametli. Naša porodica se i danas trudi da budu i ostanu onakvi kakav je i on kao čovjek bio – pravedan i merhametli.

Bisera Boškailo: Gospođo Kulin, imate li neki dokument koja dokazuje da ste iz njegove loze?
AYŞE KULIN:
Dokumente i taj arhiv je teško bilo sačuvati kroz tolika stoljeća, ali kada je naša velika porodica napustila Bosnu, ona je bila smještena u medžlise, gdje su svi bili na okupu i gdje im se iz Bosne slao redovno novac i hrana. Kad je Tito došao na vlast prestalo se slati bilo što. Nakon toga su se porodice Kulina, koje su skupa živjele u konacima, zbog besparice, morale podijeliti. Bez novaca iz Bosne nisu mogli u tim njihovim konacima - dvorima više skupa živjeti. Bili su primorani uzeti svako svoju porodicu i krenuti u novi život.

Bisera Boškailo: Kako su tada iz Bosne u Istanbul slali hranu i novac? Kako je to bilo organizovano? Ko je to sve organizirao?
AYŞE KULIN:
Ne znam tačno ko je organizirao, ali je sve to dolazilo najviše vozovima. Moja nana je bila iz Banja Luke, a djeda je bio veoma cijenjen, jer je bio potomak Kulina bana. Nije znao turski jezik, i tek ga je u Turskoj morao učiti. Imao je drugačiji naglasak i zato su ga malo zezali. Kako je moguće da on ne zna da priča turski? Ali on je pričao bosanski i to mu je bilo dovoljno, rekao bi ljut.

Bisera Boškailo: Sada je privatizacija u Bosni i jeste li razmišljali da nešto iz Bosne od svog imetka tražite?
AYŞE KULIN:
Ne! Ne želim da zbog imetka dođem u sukob sa Bošnjacima. Ja sam se ovdje rodila i ne bi bilo fer da tražim nešto tamo, a rođena sam ovdje.Bisera Boškailo: Mislila sam na nešto što bi kasnije bio neki muzej posvećen Kulinu banu i njegovim potomcima? Kao - od Kulina bana, do današnjih dana.
AYŞE KULIN:
To bi bilo lijepo, ali ja ne želim da nanesem bol nekome. Tri puta sam bila u Bosni kada sam pisala roman «Sevdalinka». Jednom sam na Baščaršiji vidjela mesaru na kojoj piše «Kulin». Ušla sam i sva uzbuđena što vidim svog rođaka, pokazala mu pasoš gdje piše moje prezime Kulin. Isto kao i njegovo prezime. On nije razumio šta hoću i na kraju je podigao nož na mene i ja sam se sva prepala. Shvatila sam da ne mogu nikome ništa objasniti, kada ne znam bosanski jezik.
Ja sam se i sama posvjedočila o onome što je učinjeno Bošnjacima i ne bih željela da im i ja nanesem bol, pa ni najmanji stres. To što je nekad pripadalo mojoj porodici neka bude halal Bošnjacima.
Ban Kulin je imao lijepe osobine. Bio je pravedan i merhametli i sva moja porodica se bori da ostanu na toj liniji, sa tim motom - biti pravedan i merhametli.
Naravno da bih voljela i ja napraviti tako neki muzej, ali nemam ekonomske moći da to uradim.

Bisera Boškailo: Na kraju još jedno kratko pitanje: znate li koje ste koljeno Kulina bana?
AYŞE KULIN:
Ne, to ne znam tačno. Nadam se da će jednog dana i to neko izračunati.

VRHOstali prilozi:
» ISLAM I ISLAMOFOBIJA
Eset Muračević | 22. June 2024 17:34
» SPOJ KULTURE I PROSVJETE
Božidar Proročić, književnik i publicista | 21. June 2024 16:48
Ostali prilozi istog autora:
» PUTOVANJE KROZ BOSNU 1530.
01. March 2023 18:14
» POŠALJIMO NANU FATU NA HADŽ!
15. December 2021 14:22
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif