Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Podgorica, Rožaje
ČLANOVI PREDSJEDNIŠTVA BIH DŽAFEROVIĆ I KOMŠIĆ U POSJETI CRNOJ GORI
Autor: B.net
Objavljeno: 04. June 2021. 19:06:28
Članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić borave u radnoj posjeti Crnoj Gori. Sastali su se sa predsjednikom Crne Gore Đukanovićem, predsjednikom Skupštine Bečićem, premijerom Krivokapićem, te reisom IZ u CG Fejzićem. Dok je Džaferović posjetio Rožaje.

BiH i Crna Gora međusobno se podržavaju na putu članstva u EU-u

Crna Gora podržava evropski put BiH, kao cjelovite i demokratske zemlje, na bazi Dejtonskog sporazuma, uz poštovanje ravnopravnosti svakog građanina, na svakom pedlju BiH, poručio je večeras član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, javlja Anadolu Agency (AA).
Džaferović je zajedno sa članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem bio gost na radnoj večeri koju je u Podgorici priredio predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.
Džaferović je nakon završene radne večere kazao da BiH i Crna Gora nemaju otvorenih pitanja.
„Razgovarali smo o važnim pitanjima za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru i za ukupan region. BiH i Crna Gora su prijateljske države, nemaju otvorenih pitanja. Sutra ćemo na službenim sastancima razgovarati kako unaprijediti naše bilateralne odnose, kako ubrzati naš evropski put. Crna Gora je članica NATO saveza i razgovarat ćemo kako ubrzati NATO put BiH, jer članstvo u EU i NATO su dva vanjsko politička cilja BiH“, kazao je Džaferović.
On je poručio da Crna Gora podržava evropski put BiH, kao cjelovite i demokratske zemlje, na bazi Dejtonskog sporazuma, uz poštovanje ravnopravnosti svakog građanina, na svakom pedlju BiH.
„Takođe, BiH podržava evropski put Crne Gore i NATO članstvo. Podržavamo izgradnju skladnog, multietničkog društva i put relaksacije etničkih odnosa u Crnoj Gori i ravnopavnosti svih koji žive u Crnoj Gori. Ova posjeta je došla nakon poznatih dešavanja koja smo imali priliku da vidimo kada je bio poziv za predsjednika Crne Gore da dođe u BiH. Čekali smo priliku da prođe vrijeme korone i čekali smo priliku da dođemo u goste kod predsjednika Đukanovića i vlasti Crne Gore“, kazao je Džaferović.
Članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić danas su stigli u službenu posjetu Crnoj Gori. Oni će tokom sutrašnjeg dana imati zajedničke i odvojene susrete s nizom zvaničnika iz političkog, vjerskog i kulturnog života Crne Gore.
Planirana je i konferencija za novinare Komšića, Džaferovića i Đukanovića.
Džaferović će posjetiti i Rožaje, gdje će biti gost Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori, javlja Anadolu Agency (AA).


Komšić i Šefik Džaferović razgovorali sa premijerom Crne Gore Zdravkom Krivokapićem

Naglašeno je da su Bosna i Hercegovina i Crna Gora dvije prijateljske države koje nemaju međusobnih otvorenih pitanja, te je potrebno nastaviti jačati i unapređivati odnose koji su u proteklom periodu postali primjer dobrih odnosa u regionu.
U fokusu razgovora su bila pitanja iz oblasti ekonomske i infrastrukturne saradnje, sa naročitim naglaskom na pitanje saobraćajnog povezivanja BiH i Crne Gore, te je u tom smislu razgovarano o kandidiranju zajedničkih projekata u okviru evropskih investicionih fondova.
Tema razgovora bila je i saradnja u oblasti turizma, poljoprivrede kao i projekata u oblasti energetskog sektora.
Razgovarano je o procesu evropskih i euroatlantskih integracija, te je iskazana spremnost sa Bosna i Hercegovina i Crna Gora iskazuju međusobnu podršku i na polju multilateralne saradnje kao što je to riječ i u okviru bilateralne saradnje.
Istaknuto je da je važno promovirati građansko društveno uređenje uz relaksaciju i harmoniziranje međuetničkih odnosa jer je to najbolji način za jačanje mira i stabilnosti u cijelom regionu Zapadnog Balkana.

Džaferović i Komšić s Bečićem: Poštovati presude o genocidu u Srebrenici


Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović razgovarali su danas u Podgorici tokom službene posjete Crnoj Gori s predsjednikom Parlamenta Crne Gore Aleksom Bečićem kada je istaknuta potreba poštovanja presuda međunarodnih sudova o genocidu u Srebrenici.
Stav svih sagovornika jeste da odnos prema prošlosti mora biti u znaku poštivanja presuda međunarodnih sudova, uključujući i presude Međunarodnog suda pravde i Haškog tribunala kojima je utvrđeno da je u Srebrenici počinjen genocid.
Tokom susreta je konstatirano da su odnosi između Bosne i Hercegovine i Crne Gore dobrosusjedski i prijateljski, te da imaju izuzetan značaj ne samo za ove dvije države već i za cijeli region zapadnog Balkana.
Istaknut je značaj ekonomske saradnje i razmjene posjeta na najvišem političkom nivou za dodatno jačanje i unapređenje odnosa između Bosne i Hercegovine i Crne Gore.
Sagovornici su se složili da je interes Bosne i Hercegovine i Crne Gore u jačanju građanskog uređenja i ostvarenja članstva u Evropskoj uniji, te da evropske i euroatlantske integracije nemaju alternativu. Istaknuta je i važnost regionalne saradnje, te je podcrtano da je multietnički karakter država u regionu kao što su Bosna i Hercegovina i Crna Gora bogatstvo i komparativna prednost a ne razlog za podjele i tenzije, objavila je FENA.
Džaferović: Crna Gora podržava cjelovitu BiH

Stabilna i prosperitetna Crna Gora je interes Bosne i Hercegovine, poručio je Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Džaferović, koji zajedno sa Željkom Komšićem boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, sastao se danas sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem.

„Razgovarali smo o stanju u jednoj i drugoj državi, o odnosima, stanju u regionu i o našim vanjskim opredjeljenjima. Stabilna i prospertitena Crna Gora je interes BiH. Crna Gora je NATO članica, ubrzano ide svojim evropskim putem i Crna Gora je država gdje se na najbolji način relaksiraju etnički odnosi. To se sve postiglo za vrijeme predsjednika Đukanovića. Došlo je do promjene vlasti, ali strateška opredjeljenja Crne Gore su ciljevi koji su ostali“, kazao je Džaferović na konferenciji za novinare.

Istakao je da Crna Gora podržava cjelovitu BiH, njen evropski i NATO put, ravnopravnost svih naroda i građana BiH.

„To su politički pogledi jedne i druge države. To nam daje veoma širok spektar za razvijanje dalje saradnje. Naše odnose gradimo na principima istine i pravde. Ne možemo prošlost promijeniti, ne možemo je ni zaboraviti, trebamo se prema njoj odnositi na civilizovan način, onako kako se odnosi civilizovani svijet. Crna Gora je pokazala da je spremna na to, BiH je spremna na to, pozivamo i cijeli region da se ponaša na ovaj način“, rekao je Džaferović, objavila je Anadolu Agency (AA).

Komšić u Podgorici: Cijeloj regiji bi poželjeli da nam odnosi budu kao što su između BiH i Crne Gore

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić poručio je danas u Podgorici da BiH i Crna Gora nastavljaju svoje tradicionalno dobre odnose i da nakon promjene vlasti u Crnoj Gori nema promjene odnosa prema BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Komšić je na konferenciji za medije nakon susreta sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem kazao da bi poželio svima u regiji odnose kakvi su danas između BiH i Crne Gore.

"Znamo stavove predsjednika Đukanovića, znamo koliko je učinio da odnosi BiH i Crne Gore dođu na ovaj stadijum. Svim našim prijateljima, susjedima, regiji bi poželjeli da ti odnosi budu kao što su odnosi između BiH i Crne Gore. To bi značilo da smo izašli iz jedne balkanske faze politike i ušli u jednu civilizovaniju, evropsku fazu obavljanja političkih poslova“, rekao je Komšić.

On se osvrnuo i na promjenu vlasti u Crnoj Gori.

"Nama je bilo bitno, s obzirom da u Crnoj Gori postoji nova parlamentarna većina, jako nam je bilo važno da čujemo da to ne znači nikakvu promjenu odnosa prema BiH. Naprotiv, ti odnosi se nastavljaju razvijati kao tradicija dobrih odnosa. Problema sa Crnom Gorom nemamo. Kao zemlja članica NATO-a, koja je najviše odmakla u integracijama, nama je vrlo važno da u Crnoj Gori nema podjele oko NATO-a. Bitno nam je da sistem vrijednosti koji se zasniva na vrijednostima EU, da bude dominantna politička priča, da se oko toga apsolutno slažemo“, istakao je Komšić.

Poručuje da nakon susreta sa najvišim zvaničnicima Crne Gore, u Sarajevo se vraća zadovojan, sa svime što je čuo.

"Nastavljamo naše odnose, nema promjene nikakve, naprotiv, ima šanse da se ti odnosi podignu na još veći nivo“, kazao je Komšić, objavila je Anadolu Agency (AA).

Susret sa Fejzićem


Susret i razgovor sa reisom Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatom ef. Fejzićem, nakon radne večere sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem.

Posjeta Rožajama


Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović posjetio je danas Rožaje gdje se susreo sa predsjednikom Bošnjačkog vijeća Ejubom Nurkovićem i članovima Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, posjetio je danas Rožaje, gdje je bio gost na posebnoj sjednici Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako je saopšteno iz Bošnjačkog vijeća, Džaferovića je dočekao predsjednik Vijeća Ejup Nurković, zajedno sa članovima Vijeća i saradnicima.

Tokom sastanka, razgovarano je o sveukupnom položaju Bošnjaka u Crnoj Gori, kao i mogućnostima proširenja institucionalne saradnje i komunikacije sa institucijama u BiH.

Nurković je Džaferovića upoznao sa radom Vijeća i aktivnostima na polju afirmacije prava bošnjačkog naroda, te baštinjenja kulture i tradicije.

Kako je saopšteno nakon sastanka, član Predsjedništva BiH je istakao da će pomoći da se saradnja između institucija unaprijedi i poboljša u cilju zbližavanja i kulturnog i ekonomskog prosperiteta. On je kazao da su odnosi dvije zemlje dobri i kvalitetni, da postoje brojni potpisani bilateralni sporazumi, a posjeta Crnoj Gori je nastavak unapređenja dobrosusjedskih odnosa.

Poslije svečanog prijema u prostorijama Vijeća, delegacije su skupa posjetile džamiju Sultan Murat II i JU Muzej Ganića Kula, nakon čega su prošetali gradskim trgom.

Posjetom Rožajama i Bošnjačkom vijeću, završena je službena posjeta Džaferovića Crnoj Gori. On se tokom današnjeg dana, zajedno sa članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem sastao sa predsjednicima države, Vlade i Skupštine Crne Gore, objavila je Anadolu Agency (AA).
Ostali prilozi:
» OTVOREN PUT PODGORICA – GUSINJE PREKO ALBANIJE
Anadolu Agency (AA) | 04. August 2021 07:07
» SCHMIDT GRAĐANIMA OBEĆAO POMOĆ ZA BOLJU BUDUĆNOST
Anadolu Agency (AA) | 03. August 2021 07:47
» IGK: SVI SMO MI ĆAMIL!
Bošnjaci.Net | 31. July 2021 13:50
Ostali prilozi istog autora: