Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

AMOR MAŠOVIĆ: MLADIĆ JE DVOSTRUKA KUKAVICA
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 08. June 2021. 15:06:25
AMOR MAŠOVIĆ: “Optužnice su reducirane vremenom nažalost. Sa 17 općina je spalo na pet. Tomašica je jedna od niza otkrivenih grobnica do 2000. godine kojima se mogao dokazivati genocid u tim područjima. Obrazloženje koje stoji u prvostepenoj presudi nije uredu. Svaki 10. Bošnjak Prijedora, Foče, Vlasenice ubijen je. Danas se radi grobnica u općini u kojoj rođen ratni zločinac Mladić. U Kalinoviku već nekoliko dana traje iskopavanje“


Amor Mašović iz Instituta za nestale osobe BiH, kazao je kako se još uvijek traga za oko 5.500 nestalih osoba u BiH.

Oko 2.000 je pronađeno ranije i nalazi se u 13 mrtvačnica, ali ne mogu biti identifikovani jer nemaju živih srodnika. Kao svjedok najgorih zločina, nada se da će Ratko Mladić biti ponovo osuđen na doživotnu kaznu zatvora. Poručio je kako je on "dvostruka kukavica".

Mašović je godinama radio na iskopavanju kostiju ubijenih građana BiH. Mnoga tijela su skrivena u jezerima, rijekam i zemlji širom BiH. Neće svi biti pronađeni.

“Neki su fizički spaljeni poput djece u Višegradu, neki su dobro skriveni, neki su dobro raskomadani”, kazao je Mašović.

Ističe kako danas, uoči iziricanja drugostepene presude Ratku Mladiću, osjeća dozu strepnje.

“Optužnice su reducirane vremenom nažalost. Sa 17 općina je spalo na pet. Tomašica je jedna od niza otkrivenih grobnica do 2000. godine kojima se mogao dokazivati genocid u tim područjima. Obrazloženje koje stoji u prvostepenoj presudi nije uredu. Svaki 10. Bošnjak Prijedora, Foče, Vlasenice ubijen je. Danas se radi grobnica u općini u kojoj rođen ratni zločinac Mladić. U Kalinoviku već nekoliko dana traje iskopavanje“, rekao je Mašović.

Istakao je kako je Mladić “dvostruka kukavica zbog nedostatka morala da se preda i odgovara za sve što je uradio”.

“Prikrivajući se dopustio je da hapse njegove generale dok se on skrivao pod drugim prezimenom. Gledao je kako mu hapse podređene generale dok je uživao u relativnoj slobodi. I zbog ovog što je uradio svojoj supruzi, sinu, majci i posebno kćerci koju je na indirektan način ubio”, rekao je Mašović.

Ipak, nada se da će barm prvostepena presuda biti potvrđena.

“Vidjet ćemo da li će ovo vijeće imati dovoljno snage da se suoči s činjenicama koje su predočene u prvostepenom postupku, uključujući da je Tomašica u cjelosti naknadno otkrivena”, zaključio je Mašović.Ostali prilozi:
» SCHMIDT GRAĐANIMA OBEĆAO POMOĆ ZA BOLJU BUDUĆNOST
Anadolu Agency (AA) | 03. August 2021 07:47
» IGK: SVI SMO MI ĆAMIL!
Bošnjaci.Net | 31. July 2021 13:50
Ostali prilozi istog autora:
» VUČIĆ MISLI, DODIK GOVORI
28. July 2021 21:19