Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

SALKIĆ: PRESUDE TREBAJU NAĆI SVOJE MJESTO U UDŽBENICIMA HISTORIJE U SVIM DRŽAVAMA REGIONA
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 08. June 2021. 18:06:01
Presuda Međunarodnog suda pravde u Hagu da su vojska i dijelovi policije bosanskih Srba, pod kontrolom Karadžića i Mladića, počinili genocid nad muslimanima Bošnjacima stanovnicima „sigurne zone“ UN-a Srebrenica formiraju sliku o zločinima počinjenim u Bosni i Hercegovini.


Potpredsjednik bh. entiteta RS, Ramiz Salkić, kazao je danas, 08. 06. 2021. godine, da presude Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju formiraju sliku o zločinima počinjenim u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine, te da ove presude trebaju naći svoje mjesto u udžbenicima historije u svim državama regiona kako bi bio spriječen svaki pokušaj ponavljanja zločina i genocida u budućnosti.

Reagujući na današnju pravomoćnu i konačnu presudu ratnom zločincu Ratku Mladiću u kojoj je osuđen na kaznu doživotnog zatvora rekao je:

- Današnja presuda ratnom zločincu Ratku Mladiću međunarodni je sudski pečat na zločine počinjene u Bosni i Hercegovini. Svako onaj ko nastavi da negira dokazane, presuđene ratne zločine i genocid, te nastavi veličati presuđene ratne zločince provodi završnu fazu genocida. Nastavkom negiranja ratnih zločina i veličanjem ratnih zločinaca priprema se teren za novi genocid u budućnosti.

Zbog toga pod hitno treba nametnuti Zakon o zabrani negiranja genocida, veličanja ratnih zločinaca i zabrani ulaska u Bosnu i Hercegovinu svima onima koji negiraju sudski dokazan i presuđen genocid, te veličaju ratne zločince.

Ovaj Zakon je u interesu dugotrajnog mira, katarze, suočavanja sa prošlošću i vraćanja povjerenja među građanima u Bosni i Hercegovini i cijelom regionu.

Činjenica da je ranije Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu osudio Radovana Karadžića, vođu pobunjenih bosanskih Srba, na doživotnu kaznu zatvora za progone sa teritorije za koju su bosanski Srbi smatrali da polažu pravo, snajpersko djelovanje i granatiranje Sarajeva, uzimanje pripadnika UNPROFORA za taoce i za genocid u Srebrenici.

Presuda Međunarodnog suda pravde u Hagu da je Srbija odgovorna što nije spriječila genocid i kaznila počinioce.

Presuda Međunarodnog suda pravde u Hagu da su vojska i dijelovi policije bosanskih Srba, pod kontrolom Karadžića i Mladića, počinili genocid nad muslimanima Bošnjacima stanovnicima „sigurne zone“ UN-a Srebrenica formiraju sliku o zločinima počinjenim u Bosni i Hercegovini.

Ove presude trebaju naći svoje mjesto u udžbenicima historije u svim državama regiona kako bi bio spriječen svaki pokušaj ponavljanja zločina i genocida u budućnosti. Ove presude su velika prilika za objektivno suočavanje sa prošlošću i novi iskorak ka vraćanju povjerenja, ako se budu razumjele na najbolji način.Ostali prilozi:
» OTVOREN PUT PODGORICA – GUSINJE PREKO ALBANIJE
Anadolu Agency (AA) | 04. August 2021 07:07
» SCHMIDT GRAĐANIMA OBEĆAO POMOĆ ZA BOLJU BUDUĆNOST
Anadolu Agency (AA) | 03. August 2021 07:47
» IGK: SVI SMO MI ĆAMIL!
Bošnjaci.Net | 31. July 2021 13:50
Ostali prilozi istog autora:
» IGK: SVI SMO MI ĆAMIL!
31. July 2021 13:50