Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

DOK CIJELI SVIJET POZDRAVLJA PRESUDU ZLOČINCU MLADIĆU, U RS JAČA GLORIFIKACIJA
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 08. June 2021. 23:06:36


Cijeli civilizirani svijet pozdravio je konačno kažnjavanje Ratka Mladića zločinca odgovornog za najteže zločine počinjene u Evropi od Drugog svjetskog.

Na osnovi činjenica napisanih u presudi Mladiću, ali i u onim ranijim koje se odnose na političko rukovodstvo Republike Srpske, civilizirani svije će pisati historiju. A ona nesumnjivo govori o zločinačkom karakteru djevoanja političkog i vojnog rukovodstva RS na čelu s Karadžićem i Mladićem.

Među prvim je stigla reakcija predsjednika SAD-a Joe Bidena koji je presudu nazvao historijskom.

- Prije gotovo dvadeset i šest godina, Ratko Mladić naredio je pogubljenje po prijekom postupku oko 8.000 nenaoružanih muškaraca i dječaka u Srebrenici. Također je vodio brutalnu višegodišnju opsadu Sarajeva i bio je odgovoran za mnoge druge zločine. Danas je Međunarodni rezidualni mehanizam Ujedinjenih naroda za kaznene sudove u Haagu potvrdio njegovu osudu za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine. Ova povijesna presuda pokazuje da će oni koji čine stravične zločine biti odgovorni. Također pojačava našu zajedničku odlučnost da spriječimo da se buduća zlodjela dogode bilo gdje u svijetu, naveo je Biden.

U reakciji iz EU se navodi da je okončano ključno suđenje u novijoj evropskoj istoriji za ratne zločine, uključujući genocid, na prostoru Bosne i Hercegovin.

- Poricanje genocida, revizionizam i glorifikacija ratnih zločinaca u suprotnosti su s temeljnim evropskim vrijednostima. Današnja odluka prilika je za lidere u Bosni i Hercegovini i regionu da, u svjetlu činjenica, preuzmu vodeću ulogu u odavanju počasti žrtvama i promoviranju okruženja pogodnog za pomirenje kako bi se prevazišlo naslijeđe rata i izgradio trajni mir, navode iz EU.

Ministar vanjskih poslova Velike Britanije Dominic Raab podsjetio ej da je ova država odigrala vitalnu ulogu u dovođenju Ratka Mladića i drugih ratnih zločinaca pred lice pravde zbog zločina koje su počinili.

- Budući da je Radovan Karadžić služio doživotnu kaznu u britanskom zatvoru, a potvrđenom presudom Ratku Mladiću, međunarodna zajednica je pružila određenu utjehu preživjelima i porodicama žrtava i pomogla u kažnjavanju najgorih međunarodnih zločina koji se mogu zamisliti, izjavio je Raab.

I UN je pozdravio odluku međunarodnog suda da potvrdi osuđujuću presudu na doživotni zatvor Ratku Mladiću za genocid, preko Visoke povjerenice za ljudska prava Michelle Bachelet.

Presuda "ističe odlučnost međunarodnog suda da kazni krivca koliko god da mu je vremena za to trebalo - u Mladićevu slučaju gotovo tri desetljeća nakon strašnih zločina koje je počinio", rekla je Bachelet u zajedničkom priopćenju s Alice Wairimu Nderitu, posebnom savjetnicom UN-ova Glavnog tajništva za sprječavanje genocida.

Ova presuda "šalje veoma važnu poruku zapadnom Balkanu, gdje negiranje genocida i veličanje osuđenih zločinaca poput Mladića ne samo da ne prestaje, nego i jača", rekla je sa svoje strane Nderitu.

S druge strane, usamljeni i izvan civiliziranog svijeta ostali su poltičari iz RS, gotovo bez izuzetka. U reakcijama nema gotovo nikakve razlike između Milorada Dodika, Željke Cvijanović i Radovana Viškovića s jedne i njihove formalne opozicije Mirka Šarovića i Branislava Borenovića s druge strane.

Reakcije iz RS govore u prilog tvrdnjama da Mladićevo djelo ostaje da živi, o čemu je u više navrata ovih dana govorio i direktor MC Potočari Emir Suljagić.

- Aleksandar Vučić je poručio da će danas biti težak dan za Srbiju. To govori da je ovo državni zločin. Transparenti, murali … ne rade to slobodni pojedinci, ne rade to neodgorodni pojedinci, to rade grupe koje su, barem iz iskustva devedesetih, uvijek povezane sa nekim institucijama i organima države. Ovdje u BiH to je MUP RS. To dolazi od države, kao što je i klanje došlo od države, kaže Suljagić.Ostali prilozi:
» SCHMIDT GRAĐANIMA OBEĆAO POMOĆ ZA BOLJU BUDUĆNOST
Anadolu Agency (AA) | 03. August 2021 07:47
» IGK: SVI SMO MI ĆAMIL!
Bošnjaci.Net | 31. July 2021 13:50
Ostali prilozi istog autora:
» VUČIĆ MISLI, DODIK GOVORI
28. July 2021 21:19