Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

AMBASADOR VELIKE BRITANIJE FIELD: JASNO DA OVLAST ZA IMENOVANJE SCHMIDTA IMA PIC
Autor: Fena
Objavljeno: 11. June 2021. 17:06:35


Ujedinjeno Kraljevstvo smatra da je potpuno jasno da zakonska odgovornost i ovlast za imenovanje visokog predstavnika leži na Vijeću za implementaciju mira (PIC), a sve druge tvrdnje jednostavno nisu tačne, izjavio je za portal Fokus.ba ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Field.

On vjeruje da će predstojeći dolazak novog visokog predstavnika Christiana Schmidta biti svježa prilika za BiH, da se nastavi sa naporima na putu ka izgradnji stabilnije, prosperitetnije i inkluzivnije zemlje.

- Visoki predstavnik i njegov Ured imaju važnu ulogu, zajedno sa svim ostalim prijateljima ove zemlje. Ali, na kraju dana, ovdje se radi o podržavanju građana u ostvarivanju njihovih ciljeva i promjena koje žele, kao i da traže odgovornost od svojih izabranih predstavnika. Ured visokog predstavnika ima jasno definisan kriterij za zatvaranje, “5+2”, i ako je iko zainteresovan za završetak međunarodne supervizije, onda treba raditi na implementaciji tih reformi - kazao je on.

Field, također, dijeli frustraciju koju osjećaju mnogi bh. građani zbog nedovoljnog napretka u polju vladavine prava, bez obzira što je ovo bio glavni prioritet, kako njima, tako i na euroatlantskom putu.

- Nekoliko je konkretnih koraka koji se mogu brzo napraviti – u Zakonu o sukobu interesa, Zakonu o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, Zakonu o javnim nabavkama i još nekim, tako da je na ministrima i parlamentarcima da urade ono što se treba uraditi. Ovo nisu apstraktne ideje ili zakoni. Sve ovo može pomoći izgradnji povjerenja pojedinaca, kao i onih koji možda žele investirati ovdje. Na kraju dana, ni građani, ni međunarodni partneri neće biti uvjereni dok ne vide značajne rezultate, a to znači istrage u visoko-profilnim slučajevima korupcije i organizovanog kriminala, optužnice i presude, te zatvorske kazne za pojedince. Tada će početi vjerovati da niko nije iznad zakona, rekao je Field za Fokus.ba.Ostali prilozi:
» SCHMIDT GRAĐANIMA OBEĆAO POMOĆ ZA BOLJU BUDUĆNOST
Anadolu Agency (AA) | 03. August 2021 07:47
» IGK: SVI SMO MI ĆAMIL!
Bošnjaci.Net | 31. July 2021 13:50
Ostali prilozi istog autora: