Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Potpredsjednik manjeg bh. entiteta, Ramiz Salkić, posjetio Fondaciju „Alija Izetbegović“ u Sarajevu
ZAHVALJUJUĆI POLITICI ALIJE IZETBEGOVIĆA MI DANAS PUTUJEMO CIJELIM SVIJETOM PODIGNUTE GLAVE I ČISTA OBRAZA
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 17. June 2021. 15:06:01


Potpredsjednik bh. entiteta RS, Ramiz Salkić, danas je, 17.06.2021. godine, posjetio Fondaciju „Alija Izetbegović“ u Sarajevu.

Potpredsjednik Salkić je iskazao punu podršku aktivnostima Fondacije, te ih je pozvao i podržao u namjeri da rade sa mladim ljudima u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

- Danas se u Bosni i Hercegovini nedovoljno afirmišu pozitivne vrijednosti politike koju je vodio Alija Izetbegović i kompletno političko i vojno rukovodstvo Republike Bosne i Hercegovine.
Jedna od tih vrijednosti je da je uprkos agresiji na našu zemlju od strane naših istočnih komšija i zapadnih susjeda, te unutrašnjom pobunom njihovih sunarodnjaka protiv Vlade Republike Bosne i Hercegovine potpisan Dejtonski mirovni sporazum po kojem Bosna i Hercegovina nastavlja svoj pravni i teritorijalni kontinuitet kao članica UN-a na bazi prijema u UN 22. maja 1992. godine.

Druga stvar koju je važno istaći jeste da uprkos teškim zločinima nad građanima Republike Bosne i Hercegovine i genocidom nad bosanskim muslimanima Bošnjacima političko i vojno rukovodstvo Republike Bosne i Hercegovine nije posegnulo za osvetom i činjenjem teških organiziranih ratnih zločina.
Dokaz tome su rezolucije Savjeta bezbjednosti i presude međunarodnih sudova u Hagu. Presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju vojno i političko rukovodstvo pobunjenih bosanskih Srba i Hrvata presuđeno je za udruženi zločinački poduhvat i teške ratne zločine. Političko i vojno rukovodstvo bosanskih Srba, te kolektivno vojska i dijelovi policije osuđeni su za počinjeni genocid nad bosanskim muslimanima Bošnjacima.


Naš susjed Hrvatska presuđena je da je učestvovala u međunarodnom oružanom sukobu u Republici Bosni i Hercegovini, a Srbija je presuđena da nije spriječila genocid i kaznila počinioce genocida nad muslimanima Bošnjacima u Bosni i Hercegovini. Savjet bezbjednosti tokom 1992. godine i kasnije u više navrata pozivao je tadašnju Jugoslaviju da prekine oružanu agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu.
Ove dokazane i presuđene činjenice najbolje odslikavaju politiku Alije Izetbegovića kao predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine i vrhovnog komandanta Armije Republike Bosne i Hercegovine. Ovakva politika omogućila je svima nama da danas putujemo cijelim svijetom podignute glave i čista obraza bez straha i sramote da kažemo ko smo i šta smo.Ostali prilozi:
» OTVOREN PUT PODGORICA – GUSINJE PREKO ALBANIJE
Anadolu Agency (AA) | 04. August 2021 07:07
» SCHMIDT GRAĐANIMA OBEĆAO POMOĆ ZA BOLJU BUDUĆNOST
Anadolu Agency (AA) | 03. August 2021 07:47
» IGK: SVI SMO MI ĆAMIL!
Bošnjaci.Net | 31. July 2021 13:50
Ostali prilozi istog autora:
» IGK: SVI SMO MI ĆAMIL!
31. July 2021 13:50