Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Podgorica
SKUPŠTINA CRNE GORE IZGLASALA REZOLUCIJU O GENOCIDU NAD BOŠNJACIMA U SREBRENICI; SMIJENJEN JE I NEGATOR GENOCIDA LEPOSAVIĆ
Autor: B.net
Objavljeno: 17. June 2021. 21:06:47
Glasanje za Rezoluciju o gencoidu nad Bošnjacima u Srebrenici


Majke Srebrenice putem Twittera nakon što je Skupština Crne Gore usvojila Rezoluciju o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici, napisale su:
“Skupština Crne Gore usvojila je Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Hvala Vam prijatelji!”!


Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kazao je da usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Skupštini Crne Gore predstavlja civilizacijski iskorak i neizmjeran doprinos obnovi povjerenja, te jačanju mira i stabilnosti u regionu:
- “Zato pozdravljam ovu odluku Skupštine Crne Gore i doživljavam je kao iskren i prijateljski čin”, poručio je Džaferović.
Džaferović kaže da je prihvatanje činjenica utvrđenih u presudama Međunarodnog suda pravde i Haškog krivičnog tribunala jedini ispravan put u sagledavanju prošlosti, a suočavanje sa istinom i prihvatanje pravde jeste nužan uslov izgradnje trajnog mira i zdravih odnosa.


Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, pozdravio je odluku Skupštine Crne Gore da usvoji Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

- Smatram to civilizacijskim činom posebno zbog činjenice da se time zabranjuje negiranje genocida. Bosna i Hercegovina i Srbija bi morale učiniti isto.


Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković na Twitteru je napisala: - Usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici je važan, historijski korak za Crnu Goru, ali i veliki korak ka pomirenju, regionalnoj stabilnosti te snažan podsticaj borbi za istinu i pravdu. Čestitam narodu i vlastima Crne Gore na ovom pravednom i odgovornom činu. Krajnje je vrijeme da se i u BiH osudi i zabrani negiranje genocida i slavljenje ratnih zločina. Ovo je potvrda da suočavanje sa istinom i međunarodno priznatim presudama nije pitanje nacije ili etničke pripadnosti, nego humanosti, predanosti pravdi, miru i općem dobru.
Skupština Crne Gore izglasala je Rezoluciji o priznavanju genocida u Srebrenici u cjelini. Glasao je 81 poslanik, 55 za, 19 protiv, a 7 je bilo uzdržanih.

Inicijativa da crnogorski parlament usvoji Rezoluciju o priznavanju genocida u Srebrenici motivisana je učestalim negiranjem postojanja genocida, kako u dijelu javnosti tako i u samoj Skupštini Crne Gore.

Prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici podnijeli su poslanici Ervin Ibrahimović, Dragutin Papović, Damir Šehović, Raško Konjević, Genci Nimanbegu, Fatmir Đeka i Andrija Popović.
U Rezoluciji o genocidu u Srebrenici piše da se:

- Najoštrije osuđuje genocid u Srebrenici.
- Potvrđuje da se genocid dogodio na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata u kojem je stradalo preko 8.000 civila bošnjačke nacionalnosti.
- Zabranjuje javno negiranje postojanja ili umanjenje genocida u Srebrenici.
- Proglašava 11. juli - Danom sjećanja na žrtve Srebrenice.
- Potvrđuje riješenost države Crne Gore, punopravne članice NATO Alijanse, da afirmiše vrijednosti mira i stabilnosti.
- Poziva nadležne institucije na sprovođenje istraga i procesuiranje optuženih za genocid u Srebrenici, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.
- Izražava saosjećanje za sve žrtve u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, kao i za njihove porodice i poziva sve susjedne države da nastave da obezbjeđuju pravdu i dugoročnu podršku preživjelima.

Rezolucija podrazumijeva, između ostalog, da parlament osudi i priznaje da se u Srebrenici jula 1995. godine desio genocid i da je ubijeno preko 8.000 Bošnjaka.

Takođe, tekst rezolucije predvidio je i da se 11. jul proglasi Danom sjećanja na žrtve Srebrenice, objavio je dnevni list Pobjeda.me.

Predstavljajući Rezoluciju u parlamentu, jedan od predlagača, poslanik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović saopštio je da je cilj dokumenta demokratizacija crnogorskog društva i pomirenje u regionu, da se zabrani javno negiranje genocida u Srebrenici, te da se prenese poruka da Rezolucija nije uperena ni protiv jednog naroda.

Podsjeća i da su Haški tribunal i Sud pravde u Hagu presudili da je u Srebrenici počinjen genocid, a da će usvajanjem Rezolucije i Skupština Crne Gore to potvrditi.

- Zabrinjava da se i nakon 25 godina od genocida i potpisivanja Dejtonskog sporazuma ovaj tragični događaj pokušava zloupotrebljavati u dnevnopolitičke svrhe, služeći kao uporište nacionalističkim strukturama za negiranje genocida, veličanje pravosnažno osuđenih zločinaca, zastrašivanje i netolerantnost prema manjininskim narodima, - naveo je Ibrahimović.

Rezoluciji su se oštro usprotivili poslanici Demokratskog fronta koji su tokom prošlonedjeljne parlamentarne rasprave eksplicitno saopštili da neće glasati za ovaj dokument.

Poslanik DF-a Jovan Vučurović kazao je da je rezolucija usmjerena protiv srpskog naroda.

- Sadržaj ovog teksta je pokušaj satanizacije srpskog naroda. Ovo je samo nastavak politike bivšeg režima, koja počiva i počivala je na čistoj mržnji prema srpskom narodu. Krajnja namjera ovakvih projekata je da se baš Srbi natjeraju da govore da ovaj teški zločin u Srebrenici nazovu genocidom. Onda je otvoren i put da se srpski narod proglasi za genocidni narod, - rekao je on.

Poslanici DF-a, SNP-a, UCG-a i RP-a podnijeli su amandmane na Prijedlog Rezolucije o Srebrenici.

Poslanik DF Slaven Radunović najavio je bojkot parlamenta zbog ove odluke.
"U našem parlamentu se desila velika prevara glasača od 30., avgusta. Napravljena je neprincipijelna koalicija od DPS i djelova vlade Crne Gore i zato pozivam ovog momenta sve koji su dobili glasove 30. avgusta da se oslobodimp DPS, da se u najkraćem roku skupimo i vidimo šta ćemo dalje", rekao je Radunović.
U jednom od amandmana predviđeno je brisanje riječi "genocid u Srebrenici" i dodavanje riječi "zločinima na prostoru Bosne i Hercegovine i cijele bivše Jugoslavije", pa bi tako naziv Prijedloga Rezolucije glasio "Rezolucija o zločinima na prostoru Bosne i Hercegovine i cijele bivše Jugoslavije". Međutim, taj amandman nije prošao Odbor za ljudska prava i slobode.

Prema posljednjem istraživanju Akcije za ljudska prava iz 2019. godine o odnosu građana Crne Gore prema ratnim zločinima na prostoru bivše Jugoslavije, 67,9 posto građana smatra da se dogodio genocid. Od tog broja, 32,1 posto ispitanika, koji su se samostalno izjasnili da se u Srebrenici dogodio genocid, smatraju da su žrtve bili Bošnjaci, odnosno Muslimani, a počinioci Srbi, javlja portal vijesti.ba.

Smijenjen Vladimir Leposavić

Poslanici Skupštine Crne Gore su na zahtjev premijera Zdravka Krivokapića smijenili ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića.

Za smjenu Leposavića glasala su 43 poslanika, 27 je bilo protiv, a deset poslanika Demokrata bili su uzdržanih. Kao što su ranije nagovijestili danas su na sjednicu Skupštine došli poslanici DPS-a koji su podržali smjenu Leposavića.

Ovako su glasali za smjenu negatora genocida LeposavićaOstali prilozi:
» OTVOREN PUT PODGORICA – GUSINJE PREKO ALBANIJE
Anadolu Agency (AA) | 04. August 2021 07:07
» SCHMIDT GRAĐANIMA OBEĆAO POMOĆ ZA BOLJU BUDUĆNOST
Anadolu Agency (AA) | 03. August 2021 07:47
» IGK: SVI SMO MI ĆAMIL!
Bošnjaci.Net | 31. July 2021 13:50
Ostali prilozi istog autora: