Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

STATE DEPARTMENT: SJEDINJENE DRŽAVE POZDRAVILE USVAJANJE REZOLUCIJE O SREBRENICI
Autor: VOA
Objavljeno: 19. June 2021. 12:06:20


Američki State Department pozdravio je jučer Rezoluciju o Srebrenici usvojenu u Skupštini Crne Gore.

"Stav Sjedinjenih Država o tom pitanju je dugotrajan i nepokolebljiv. To bolno poglavlje evropske historije nikada ne smije biti negirano niti zaboravljeno", naveo je portparol State Departmenta u odgovoru na upit Glasa Amerike da prokomentariše usvajanje Rezolucije i smjenu crnogorskog ministra pravde Vladimira Leposavića.

Burne reakcije opteretile su relacije Crne Gore i Srbije i područje Balkana dan nakon što je crnogorski parlament usvojio Rezoluciju kojom se zabranjuje negiranje genocida počinjenog u Srebrenici i smijenio doskorašnjeg ministra pravde.

Osim žustre reakcije dijela crnogorske javnosti koju, iako je dio vlasti, predvodi prosrpski Demokratski front, kritički tonovi zbog odluke donesene u najvišem zakonodavnom tijelu Crne Gore, stižu od najviših zvaničnika i ministara Srbije i bh. entiteta Republike Srpske.

Reagujući na brojne kritike, crnogorski premijer Zdravko Krivokapić poručio je da Demokratski front zajedno sa Demokratskom partijom socijalista, aktuelnog predsjednika Mile Đukanovića, dogovora obaranje Vlade i Skupštine Crne Gore.

"U cilju raspisivanja novih parlamentarnih izbora. Budite sigurni da su svi iz vlade i parlamentarne većine koje Demokratski front danas optužuje za izdaju, spremni da vašu i našu pobjedu na avgustovskim izborima odbrane po cijenu svojih života. Demokratski front je bojkotom Skupštine sada i javno postao dio parlamentarne većine sa DPS", napisao je Krivokapić na Twitteru.

Također, ukazao je da smatra da je Rezolucija o genocidu u Srebrenici bila nepotrebna, jer kako je rekao, produbljuje podjele i sukobe u društvu.

"Pored toga, u Bosni i Hercegovini nije usvojena takva rezolucija. Crna Gora je već imala usvojenu deklaraciju Evropskog parlamenta o događajima u Srebrenici", poručio je Krivokapić.

Inače, Krivokapić je početkom aprila predložio smjenu ministra Leposavića zbog negiranja da je u Srebrenici jula 1995. počinjen genocid.

Demokratski front, jedan od činilaca vladajuće koalicije u Crnoj Gori, objavio je da ne priznaje Rezoluciju o Srebrenici izglasanu u crnogorskom parlamentu.

Kako su ukazali lideri te političke grupacije Andrija Mandić i Milan Knežević, time su Republika Srpska i srpski narod označeni kao genocidni. Također, prema njihovim tvrdnjama to znači ukidanje Republike Srpske.

- Taj dokument je za Crnu Goru sramniji od priznanja nezavisnosti lažne države Kosovo, - poručeno je na konferenciji za medije Mandića i Kneževića.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je u snimljenom video obraćanju potez crnogorske Skupštine i vlasti ocijenio, kako se izrazio, odlukom protiv interesa Srbije.

- Građani Srbije, narode, glavu gore, imat ćemo još rezolucija i deklaracija u regionu. Sve će biti prepisane britanske rezolucije, Vijeća sigurnosti i neke druge rezolucije i svi će da govore kako to nije upereno protiv srpskog naroda, a svima je jasno protiv koga su donesene - ukazao je Vučić u objavi postavljenoj na profile društvene mreže Instagram.

Korak dalje otišao je aktuelni ministar policije Srbije Aleksandar Vulin, koji je zatražio da se zabrani ulazak u Srbiju onima koji su, kako je naveo, u Skupštini Crne Gore glasali za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Poslanike crnogorskog parlamenta koji su podržali Rezoluciju označio je kao osobe koje su se, kako je ukazao, ispisale iz Srba, ne preciziravši u pisanoj izjavi šta to konkretno znači.

"Apsolutno neprijateljski čin", ospervacija je Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, međunarodne sudske institucije su u nekoliko navrata svojim presudama potvrdile da je nad bošnjačkim stanovništvom u Srebrenici počinjen genocid.Ostali prilozi:
» IGK PODNIO KRIVIČNU PRIJAVU PROTIV ŽELJKE CVIJANOVIĆ
Bošnjaci.Net | 15. October 2021 15:24
» AMBASADORI PIC-A UPUTILI JASNU PORUKU DODIKU
Vijesti.ba | 14. October 2021 16:17
Ostali prilozi istog autora:
» AMERIKA SE SJEĆA ŽRTAVA
11. September 2021 13:17
» TREBA LI BiH USTAVNE REFORME?
10. December 2009 15:55
» MLADIĆU MORA BITI SUĐENO
10. July 2009 19:25
» KAKO OSIGURATI BUDUĆNOST BOSNE?
16. January 2009 16:37