Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

Pismo zahvalnosti Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije (BANA)
GLASANJEM I USVAJANJEM REZOLUCIJE O GENOCIDU U SREBRENICI, PORAZILI STE NEPRAVDU, LAŽ I NEGATORE
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 22. June 2021. 04:06:15


U povodu usvajanja Rezolucije o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici u Skupštini Crne Gore i razrješenja ministra pravde, manjiskih ljudski prava zbog negiranja genocida u Srebrenici, Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA) uputila je pismo zahvalnosti predsjedniku Skupštine CG i poslanicima, predsjedniku, potpredsjedniku i ministrima u Vladi Crne Gore. Pismo objavljujemo u cjelosti:

Poštovani,
Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA) pozdravlja usvajanje Rezolucije o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici u Skupštini Crne Gore. Upućujemo srdačnu zahvalnost predlagačima Rezolucije kao i svim poslanicima koji su glasali za usvajanje iste. Ovim ljudskim činom stali ste uz nevine srebreničke žrtve genocida, kao i sve napredne i demokratske zemlje svijeta i svjetsku javnost koja je protiv genocida, zločina protiv čovječnosti, udruženog zločinačkog poduhvata, kršenja zakona ili običaja ratovanja koji su se dogodili tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu (1992-1995). Zabranom negiranja genocida u Srebrenici i kulturom pamćenja svakog 11. jula - Danom sjećanja na Srebrenicu, građani će izražavati pijetet prema žrtvama genocida, dok će mlađe generacije u Crnoj Gori učiti lekcije o genocidu u Srebrenici, koji jeste planetarni zločin nad nevinim civilima bošnjačke nacionalnosti, i posebno da se nikome, nigdje i nikada ne dogodi i ponovi.

Cijenjeni poslanici u Skupštini Crne Gore,
Glasanjem i usvajanjem Rezolucije o genocidu u Srebrenici, porazili ste nepravdu i laž koja se godinama plasira na javnoj sceni, veličaju ratni zločini i zločinci s namjerom ponižavanja žrtava genocida i njihovih porodica, ali i držanje građana taocima velikonacionalističke, genocidne i retrogradne pećinske politike, od strane onih koji ratne zločince pomovišu u nacionalne heroje, na taj način svjesno namećući kolektivnu odgovornost i krivicu srpskom i crnogorskom narodu.

Također pozdravljamo to što ste zbog negiranja genocida u Srebrenici i presuda međunarodnih sudova pokazali zrelost i odlučnost da razriješite s dužnosti ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava.

Donošenjem ovakve Rezolucije, Crna Gora je u teškim političkim okolnostima nakon promjene trodecenijske vlasti, povratila nadu da ima i snage i znanja za izgradnjom građanskog društva, što je najbolje preporučuje za pridruženje europskoj zajednici naroda i država.

Skupština CG


Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija najoštrije osuđuje sve napade i spinove koji su uslijedili nakon usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici od strane službenog beogradskog „srpskog sveta“ i njihovnih najamnika u Crnoj Gori i manjem bh. entitetu. Uvjeravamo parlamentarce Skupštine CG, da svi oni koji vas napadaju, svoj opstanak na srpskoj političkoj sceni vide samo uz negiranje genocida i veličanje ratnih zločinca i zločina, poziv na rat, što jeste sraman i anticivilizacijski postupak. Poznato je da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sa zloglasnim četničkim hordama zločinaca Slavka Aleksića i Vojislava Šešelja šenlučio oko Sarajeva i drugim ratištima ranjene Bosne, time je pripadao ratnoj genocidnoj politici. Oštro osuđujemo njegove licemjerne stavove sada sa državne predsjedničke pozicije, ali nas i ne čude takvi stavovi. Dok prvi od srpskih zvaničnika, ujedno jedan od megafona beogradske politike, Milorad Dodik, sa pozicije premijera RS-a, još 2007. godine javno je rekao, citiramo:

- „Ja znam savršeno dobro šta je bilo, bio je genocid u Srebrenici. To je presudio sud u Hagu i to je nesporna pravna činjenica“!


Također je javno prozvao i pozvao ratne zločince Karadžića i Mladića da se predaju i da „moraju u Haag“, ujedno govoreći da su odgovorni za pronevjeru i nestanak ogromnih financijskih sredstva. Uz osuđene srpske ratne zločince, ova dva ključna su upravo iz vrha srpske političke i vojne piramide koji su osuđeni Haagu na doživotne kazane robije! Time je osuđen i cjelokupan velikosrpski genocidni projekat.

Naknadno sve izjave koje je službeni Beograd iznudio od Dodika i drugih poslušnika, da negiraju genocid, veličaju osuđene ratne zločince i presude najvećih međunarodnih sudova, to govori o zvaničnoj srpskoj politici koji bi dalje jurišali u genocidne pohode.

Ipak, hoćemo da vjerujemo da će se u srpskom narodu, na političkoj zvaničnoj javnoj sceni, ali i u SPC, pojaviti Willy Brandt, koji će pokazati duboki stid zbog počinjenog srpskog genocida nad Bošnjacima – čestitom miroljubivom europskom narodu; kleknuti pred bijelim nišanima žrtava genocida u Memorijalnom centru Potočari, u prijedorskim logorima smrti i grobnici Tomašica, višegradskim živim lomačama, na fočanskom Željeznom mostu na Drini, građana Sarajeva kojima su 1400 dana 'razvlačili pamet'... i zatražiti oprosta od ucviljenih majki i drugih preživjelih članova porodica.

Poštovani,
Skoroje tri decenije od početka krvavih ratova na prostoru ex YU države. Zato vas i nadležne institucije da se konačno pokrene pitanje ratnih zločina i odgovornosti u Crnoj Gori, te da se u što kraćem vremenu procesuiraju odgovorni, za sljedeće zločine:
- logor Morinj (1991), u kojem su mučeni, zlostavljani i ubijani zatočenci hrvatske nacionalnosti;
- hapšenje i deportaciju Bošnjaka - izbjeglica iz Bosne i Hercegovine (1992), kada je ubijeno više od osamdeset civila;
- ratni zločini u Pljevljima i na području Bukovice (1992 / 93), kada je ubijeno više lica, porušene džamije, privatni stambeni i poslovni objekti;
- otmica putnika Štrpci (1993), 18 putnika bošnjačke, jedan hrvatske nacionalnosti i jedno lice neutvrđenog identiteta; nakon zlostavljanja brutalno su pobijeni;
- Kaluđerski laz (1999) – pripadnici Podgoričkog korpusa, koji je bio u sastavu Vojske SR Jugoslavije (Srbija i Crna Gora), na lokalitetu Općine Rožaje počinili su zločine nad civilima albanskim nacionalnosti. U selu Kaluđerski laz u jednom napadu ubijeno je šest osoba, dok su u drugim napadima ubili 22 civila.

Također upućujemo zahvalnost medijima, nevladinim organizacijama, aktivistima i pojedincima koji se kroz javni rad i djelovanje potencirali otkrivanje i procesuiranje ratnih zločinaca i koji se suprotstavljaju negiranju genocida u Srebrenici i veličanju ratnih zločinaca.

Tako vam Bog pomogao! – piše u pismu Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije.Ostali prilozi:
» KO POMJERI MEĐU ILI GRANICU, ONA GA SAMA KUNE
Bošnjaci.Net | 04. August 2021 06:39
» TRI OMČE OKO DODIKOVOG VRATA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 27. July 2021 14:25
» POUKA I PORUKA ZA SVAKOGA INSANA U BOSNI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 27. July 2021 14:02
» KAKO I S KIM GRADITI KOMŠIJSKE ODNOSE?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 25. July 2021 16:18
» ADIO INZKO - DOĐI NAM OPET
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 24. July 2021 22:29
» BOŠNJACI, DRŽAVNI MINISTRI, POD OPTUŽBOM
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 16. July 2021 18:18
» KO ĆE SASTAVITI RAŠTIMANI BOŠNJAČKI KORPUS?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 15. July 2021 17:45
» SASVIM JE JASNO DA JE OSMICA PATRIOTA, BORAC, ŽRTVA UROTE…
Muhamed Mahmutović | 15. July 2021 17:44
» SRBOLOGIJA – ŠTA JE TO?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 04. July 2021 03:29
» NEGIRANJE GENOCIDA SE NIKADA NE SMIJE PRIHVATITI
Anadolu Agency (AA) | 03. July 2021 15:04
» MILANOVIĆU, BRINI SE O HRVATSKOJ(!) OSTAVI BOSNU I NAS U BOSNI NA MIRU!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 01. July 2021 14:43
Ostali prilozi istog autora:
» IGK: SVI SMO MI ĆAMIL!
31. July 2021 13:50