Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

MIJENJANJE „IZBORNOG ZAKONODAVSTVA“ NIJE MOGUĆE BEZ IZMJENA USTAVA BOSNE I HERCEGOVINE
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 23. June 2021. 13:06:01


Posljednjih sedmica intenzivirane su aktivnosti domaćih, ali i međunarodnih predstavnika i ambasadora u Bosni i Hercegovini, po pitanju izmjena „izbornog zakonodavstva“ u Bosni i Hercegovini.

Pozivamo sve domaće i međunarodne aktere u Bosni i Hercegovini da se jasno odrede o neophodnosti izmjena Ustava BIH (minimalno u smislu provedbi presuda Evropskog suda za ljudska prava), a ne da se koristi sintagma “izmjena izbornog zakonodavstva”, koja u javnosti stvara zabunu da se presude Evropskog suda mogu implementirati izmjenama Izbornog zakona BiH. Provedba presuda Evropskog suda zahtjeva izmjene ustava BIH, pa tek onda usaglašavanje Izbornog zakona BIH sa izmjenjenim odredbama Ustava Bosne I Hercegovine. Plasiranje teze da se presude Evropskog suda mogu implementirati izmjenama Izbornog zakona BIH su prevara i neistina.

Bitno je domaću i međunarodnu javnost podsjetiti, da u kontekstu implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura, što je međunarodna obaveza Bosne i Hercegovine, (presuda u korist Sejdić-Finci protiv BiH iz 2009. godine, presuda u korist Azre Zornić protiv BiH iz 2014. godine, presude u korist Ilijasa Pilava i Samira Šlaku iz 2016. godine, te u korist Svetozara Pudarića protiv BiH iz 2020. godine) nije moguće mijenjati “izborno zakonodavstvo” Bosne i Hercegovine, bez izmjena Ustava Bosne i Hercegovine, prije svega člana V Ustava BiH.

Evropski sud za ljudska prava svojim presudama ocjenio je da je Ustav BiH diskriminatoran praktično prema svim građanima Bosne i Hercegovine, iz svih naroda i reda ostalih, a kojima se garantiraju sva prava iz Opće deklaracije o ljudskim pravima Ujedinjenih nacija, te iz Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Svakako promjene Izbornog zakona BiH, nakon izmjena Ustava BIH, nužno trebaju tretirati i skeniranje izbornih listića, elektronsko glasanje, jer praksa je pokazala da je dosadašnji način brojanja glasačkih listića kompromitiran, neefikasan i nepouzdan.

Neprihvatljive su i određene naznake da bi se izbori 2022. godine mogli odgoditi ili ne održati, različitim blokadama političkih aktera na nivou institucija Bosne i Hercegovine. Ovo bi predstavljalo uvod u potpunu anarhiju i onemogućavanje jedinog mehanizma građanima Bosne i Hercegovine da u svojoj državi na miran i demokratski način biraju vlast.Ostali prilozi:
» OTVOREN PUT PODGORICA – GUSINJE PREKO ALBANIJE
Anadolu Agency (AA) | 04. August 2021 07:07
» SCHMIDT GRAĐANIMA OBEĆAO POMOĆ ZA BOLJU BUDUĆNOST
Anadolu Agency (AA) | 03. August 2021 07:47
» IGK: SVI SMO MI ĆAMIL!
Bošnjaci.Net | 31. July 2021 13:50
Ostali prilozi istog autora:
» IGK: SVI SMO MI ĆAMIL!
31. July 2021 13:50