Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

PREDSJEDAVAJUĆI SKUPŠTINE KANTONA SARAJEVO ELVEDIN OKERIĆ PODRŽAO PREDLOŽENE PRONATALITETNE MJERE UDRUŽENJA „PORODICE TRI PLUS“
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 23. June 2021. 14:06:38


Predstavnici Udruženja orodica s troje i više djece „Porodice tri plus“ posjetili su predsjedavajućeg Gradskog Vijeća Grada Sarajeva g. Jasmina Ademovića. Povod ovoj posjeti su prethodno poslate inicijative u vidu seta pronatalitetnih mjera i ovom prilikom su ih iz Udruženja detaljno obrazložili i zatražili hitno reagovanje Gradskog Vijeća shodno svojim nadležnostima.

„Posljednjih godina, sarajevske općine bilježe pad nataliteta od 10%. Višečlanih porodica na području Grada Sarajeva ima oko 4.500 što ukupno predstavlja oko 25.000 stanovnika. Međutim, iako ova populacija predstavlja okosnicu društvenog razvoja, oni nemaju sistemsku podršku “ upoznali su iz Udruženja predsjedavajućeg Ademovića.

„ Vremena za čekanje više nema, naše društvo umire, svake godine nam nestaje grad ljudi“- upozorio je predsjednik Udruženja Mustafa Vlahovljak, i dodao da je krajnje vrijeme da svako iz svojih nadležnosti, hitno poduzme neophodne korake kako bi se krenulo sa implementacijom predloženih mjera i podrške natalitetu uopće.

Od predloženih mjera su i mjesečne novčane naknade za novorođenčad, novčane pomoći za porodilje, ali i ukidanje obaveza plaćanja u preduzećima i ustanovama koje su u nadležnosti Grada Sarajeva.
Predsjedavajući Ademović je podržao realizaciju ove ideje, koja podrazumijeva čitav niz mjera podrške natalitetu i jačanje višečlanih porodica, te izrazio opredjeljenje Grada Sarajeva za provođenje kvalitetne pronatalitetne politike.

Najavljen je zajednički sastanak Udruženja, predstavnika Gradskog vijeća i predstavnika lokalnih nivoa vlasti u cilju što kvalitetnije provedbe mjera i ukupne pronatalitetne politike na području Grada Sarajeva, piše u saopćenju Udruženja „Porodice tri plus“.

Ostali prilozi:
» OTVOREN PUT PODGORICA – GUSINJE PREKO ALBANIJE
Anadolu Agency (AA) | 04. August 2021 07:07
» SCHMIDT GRAĐANIMA OBEĆAO POMOĆ ZA BOLJU BUDUĆNOST
Anadolu Agency (AA) | 03. August 2021 07:47
» IGK: SVI SMO MI ĆAMIL!
Bošnjaci.Net | 31. July 2021 13:50
Ostali prilozi istog autora:
» IGK: SVI SMO MI ĆAMIL!
31. July 2021 13:50