Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Pisana rijec
Povodom izlaska iz štampe značajnog djela bosanskohercegovačke kulture
"HAMAJLIJA ZA BOSANSKU KUĆU", AUTOR ESAD KOPIĆ OSMANOVIĆ
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 04. July 2021. 03:07:09
Sve informacije o načinu nabavka knjige i mjestima promocije možete dobiti od autora Esad Kopić Osmanović mob - viber Hr: 00385 98 352 272. Bosna: +1 387 62 493983; E-mail: [email protected]


Institut za istraživanje genocida Kanada sa posebnim zadovoljstvom informiše javnost da je upravo izašla iz štampe knjiga Hamajlija, autora Esada Kopića Osmanovića, člana Internacionalnog ekspertnog tima. Radi se se o izuzetno značajnom djelu u oblasti bosanskohercegovačke tradicije i kulture. Knjigu bi trebali posjedovati sve važnije umjetničke akademije, muzeji, i druge ustanove, organizacije i institucije u Bosni i Hercegovini, ali i izvan nje. Sevdah je veoma važno polje u kulturi Bosne i Hercegovine, po čemu se prepoznaje u svijetu kao država značajne kulturne tradicije, obogaćujući tako i svjetsku kulturnu baštinu. Izvorni sevdah obogatio je ne samo baštinu Bosne i Hercegovine, već i svjetsku baštinu. Razgovarali smo s nekoliko istaknutih kritičara i eksperata u oblasti sevdaha. Svi su jednoglasni u mišljenju da je autor napravio veoma značajno djelo.

Predgovor za knjigu, dr. Emir Ramić:
Esadovo djelo na najbolji način doprinosi podizanju bosanskohercegovačke kulturne tradicije i jasno šalje poruku svjetu da ova zemlja ima autora čija djela na najbolji način predstavljaju kulturnu vitalnost i samobitnost Bosne i Hercegovine. Još jedna od vrlo bitnih činjenica jeste to što nove generacije mladih snimaju i skladaju svoje pjesme na Kopićevim tekstovima, što je i bila vizija ovoga vrijednog i produktivnog autora.

Osvrst na korici, dr. Alen Kalajdžija:
U svojoj petoj autorskoj knjizi pod naslovom Hamajlija Esad Kopić Osmanović, na tragu prethodno uspostavljene poetike, nastavlja pjevati u svom vlastititom jezičko-stilskom duhu, aktualizirajući specifičan duh tradicionalne usmene lirske bošnjačke (i bosanske) poezije, poznatije pod imenom sevdalinka, uklapajući se u plejadu uspjelih savremenih pjesnika ove poetike. Ono što se posebno ističe kao bitna odrednica jezičkog duha Kopićeva stvaralaštva jeste majstorska upotreba starije bosanske leksike, koja gotovo da oživljuje stare modele i forme pjevanja, posebno zahvaljujući vlastitim kreativnim postupcima neologističkog inoviranja, shodno zakonitostima savremene jezičke slike.

Recenzija, Hadžem Hajdarević:
Jednom rečenicom kazano, svaka Esadova sevdalinka, ili ilahija, jest poput otvorene lijehe u koju i mi, čitateljski, usađujemo vlastite svjetove i dostignuta iskustva. I, nakraju bi valjalo reći: Ono što svaku oblikovanu knjigu čini posebnom jest to s kolikom se pažnjom i radoznalošću čita i osjeća. Priznajem da sam se, dok sam čitao Hamajliju za bosansku kuću Esada Kopića Osmanovića, osjećao jako ugodno, lijepo, prostrano, poželivši ovu knjigu imati u svojoj kući, i to ne samo zato što sam odgojem i obrazovanjem navikao biti nježan prema bogatoj i, žanrovski, raznorodnoj bosanskoj jezičkoj tradiciji, nego i iz razloga što je autor ovih pjesama uspio u onome što je i namjeravao, a to je da duh vječne naše sevdalinke učini postojanijim, trajnijim, dodatno bliskijim negoli to mi u svojim dosta ubrzanim životima znamo, mislimo i osjećamo.

Recenzija, Edo Krilić:
Njegovi tekstovi pisani su s velikom ljubavlju za sevdalinku, za Bosnu i Hercegovinu, za sve ono lijepo što nosimo iz starih vremena. Njegovi tekstovi veoma moćno oslikavaju ambijent stare Bosne i Hercegovine kroz arhaične riječi ili slike koje nam se same nameću u trenucima čitanja njegove poezije. Ne samo izvođači, muzičari, pjevači, sazlije, već i drugi stručnjaci iz različitih kulturnih institucija trebaju posvetiti više pažnje ovakvom važnom djelovanju Esada Kopića Osmanovića, s ciljem očuvanja sevdalinke i promoviranja njezina duha.

VRHOstali prilozi:
» OSVRT NA ZBIRKU POEZIJE VEO NAD RIJEKOM C - MELIDE TRAVANČIĆ
Božidar Proročić | 12. September 2022 14:31
» ZAVRŠENA 45. PLAVSKA KULTURNA JESEN I 20. LIKOVNA KOLONIJA
Božidar Proročić | 08. September 2022 18:52
» ODRŽANO AUTORSKO VEČE BALŠE BRKOVIĆA U PLAVU
Bošnjaci.Net | 06. September 2022 14:24
» PLAVSKA KULTURNA JESEN DUH TRADICIJE I MULTIKULTURE
Bošnjaci.Net | 04. September 2022 14:41
» OSVRT NA KNJIGU UKRAJINCI NAROD SLOBODE
B.net | 23. August 2022 21:41
» SREBRENICA - ANTROPOGEOGRAFIJA OPĆINE
Bošnjaci.Net | 15. August 2022 07:59
» ELMINO REZBARENJE DUŠE
Said Šteta | 05. August 2022 08:42
» DECENIJE POSVEĆENE MLADIMA
Božidar Proročić | 28. July 2022 18:37
» OSVRT NA ZBIRKU POEZIJE ,,OROZ” BOJANE VUŠUROVIĆ
Božidar Proročić | 18. July 2022 13:28
» BIHORSKI DUNJA SPONA KULTURE RAZLIČITOSTI
Božidar Proročić | 30. June 2022 18:22
» KEMAL MUSIĆ - ŽIVOT ISTKAN NITIMA KULTURE I KNJIŽEVNOSTI
Božidar Proročić | 15. June 2022 17:02
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
Suad34.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif