Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

IZDAJA SE NE OPRAŠTA: U SARAJEVU PROTEST ZBOG HAPŠENJA OSMANA MEHMEDAGIĆA
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 15. July 2021. 13:07:55
Foto: Elman Omić - Anadolu Agency


Desetine građana okupili su se danas ispred zgrade Tužilaštva BiH u Sarajevu u znak protesta zbog hapšenja Osmana Mehmedagića, direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), javlja Anadolu Agency (AA).

Okupljeni su nosili transparente na kojima je pisalo: "Izdaja se ne oprašta" i "Nije vam ovo 1983. godina".

Protest je organizovala neformalna grupa građana koja je izdala i saopćenje u kojem su napisali da "neće dozvoliti da dokazane patriote budu pod neprekidnim pritiskom".

Salko Zildžić je kazao da je došao kao građanin BiH koji više od godinu dana prati politička zbivanja i rad Tužilaštva BiH kada je u pitanju odnos prema Obavještajno-sigurnosnoj agenciji.

"Ono što mi vidimo da se dešava čini mi se da nije zapamćeno u demokratskim sistemima i zemljama, da je iks pokušaja da se naruši ta agencija. Ovo je jedan vid protesta običnih ljudi i građana na ono što nam izgleda kao jedan svojevrstan državni udar", pojasnio je Zildžić.

Mišljenja je da "patrioti ove zemlje više to neće šutke gledati".

"Ovo je naš lični odgovor na nenormalno dešavanje u društvu", dodao je Zildžić.

Među prisutnima je bio i Rusmir Hadžihusejnović iz Konjica.

"Došao sam u svoje lično ime da izrazim nezadovoljstvo postupcima prema dokazanim patriotima BiH, u ovom slučaju Osmana Mehmedagića, koji predstavlja jednu od najznačajnijih agencija u BiH. Na ovaj način želimo da kažemo da se ne može primjenjivati selektivna pravda, dakle, pravda mora biti jednaka za sve i jednako se postupati prema svima", istakao je Hadžihusejnović.

Smatra da se u slučaju Mehmedagića radi o "politički montiranoj optužnici koja se kontinuirano nastavlja".

"Ide se ciljano na jednog čovjeka koji predstavlja jednu od najvažnijih agencija u odbrani suvereniteta i države BiH. On je paradigma države BiH. Po meni, ovo sve je skuhano u istoj kuhinji", rekao je Hadžihusejnović.

Mirza Hajrić je na protest došao kao građanin i prijatelj Mehmedagića.

"Šta god da Tužilaštvo istražuje, neka istražuje, neka kaže javnosti ako postoji neka greška, ali moguća upitnost diplome nije razlog za privođenje. Ovo je četvrti put da se vode procesi protiv jednog vrhunskog dokazanog patriote kakav je Osman Mehmedagić", rekao je Hajrić.

Po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, jučer je lišen slobode Osman Mehmedagić, direktor Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine. Jutros je predan u nadležnost Tužilaštvu BiH.

Kako je ranije saopćeno iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine, lišenje slobode realizovali su policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

"Tužilaštvo Bosne i Hercegovine vodi istragu u kojoj se osumnjičeni Mehmedagić tereti za kaznena djela zlouporabe položaja ili ovlasti, krivotvorenja isprave i pranja novca", navedeno je iz Tužilaštva ranije.Ostali prilozi:
» NEW YORK: SASTANAK PREDSJEDNIKA DRŽAVA BOSNE, KOSOVA I CG
Bošnjaci.Net | 24. September 2021 16:25
» IBRAHIM HUSEINOVIĆ PRESELIO NA AHIRET
Esad Krcić | 23. September 2021 18:03
» IZGLASANA SMJENA GLAVNE TUŽITELJICE GORDANE TADIĆ
Vijesti.ba | 23. September 2021 14:11
» KOMŠIĆ SE DANAS OBRAĆA GENERALNOJ SKUPŠTINI UN-A
Vijesti.ba | 22. September 2021 13:36
» INO BIH: IDENTIFIKOVANE TRI ŽRTVE GENOCIDA U SREBRENICI
Detektor.ba | 20. September 2021 21:55
Ostali prilozi istog autora: