Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti
MISIJA OSCE U BIH: VELIČANJE RATNIH ZLOČINACA I NEGIRANJE SU PREPREKA POMIRENJU
Procitaj komentar

Autor: RFE
Objavljeno: 29. July 2021. 20:07:27
“Veličanje ratnih zločinaca i negiranje na svim stranama predstavljaju prepreku pomirenju, politički je neodgovorno i opasno po sigurnost ljudi, jer može dovesti do zločina iz mržnje”, ocjenjeno je 29. jula u Misiji OSCE-a u Bosni i Hercegovini (BiH) u vezi s odlukom visokog predstavnika Valentina Inzka da nametne dopune Krivičnog zakona, kojim se zabranjuje negiranje genocida.

Iz Misije OSCE-a u BiH upozoravju kako zbog toga ‘u bosanskohercegovačkom kontekstu, oni koji najviše pate su građani, naročito žrtve i preživjeli’.

"Negiranje podriva napore usmjerene ka suočavanju sa nasljeđem ratnih zločina te negativno utiče na proces ponovne izgradnje društvenog povjerenja. U konačnici, ono podriva samo tkivo demokratskog društva”, odgovoreno je na upit Radija Slobodna Evropa (RSE).

Dopune Krivičnog zakona BiH koje je nametnuo odlazeći Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko stupile su na snagu 28. jula, od kada je negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca kažnjivo.

Za prekršioce Krivičnog zakona ovim se dopunama predviđa kazna zatvora u trajanju od tri mjeseca do pet godina.

"Novi amandmani omogućavaju da oni koji praktikuju takvo destabilizirajuće ponašanje budu pozvani na odgovornost”, rečeno je iz Misije OSCE-a.

No, oni pozivaju na pomirenje, koje je ‘proces koji zahtijeva niz koraka kako bi se postigle društvene promjene’.

“Potrebne su mjere i pozitivne akcije svih političkih snaga za izgradnju povjerenja unutar i među zajednicama, kako bi mogle zajedno raditi na izgradnji svjetlije budućnosti. Nadamo se da će se ovi amandmani iskoristiti kao prilika za izgradnju boljih odnosa i povjerenja među političkim i društvenim akterima”, rečeno je.

Iz Misije OSCE-a očekuju da će lideri i institucije u BiH raditi ‘u najboljem interesu svih građana BiH i poduzeti konkretne korake u stvaranju okruženja koje doprinosi povjerenju i pomirenju’.

No, zastupnici iz bh. entiteta Republike Srpske (RS) su od 27. jula iz protesta zbog nametnute Odluke započeli su bojkot rada institucija BiH.

Prije odluke o blokadi državnih institucija, član Predsjedništva BiH i lider vladajućeg Saveza nezavisnih socialdemokrata (SNSD) u RS-u Milorad Dodik najavio je disoluciju BiH i pokrenuo peticiju kojom se izražava stav o neprihvatanju izmjena Krivičnog zakona, koje je nametnuo Inzko.

Sjednica Narodne skupštine RS-a na kojoj je najavljena rasprava o izmjenama Krivičnog zakona ovog entiteta i zakona kojim se odbija primjena odluke visokog predstavnika o zabrani negiranja genocida održaće se u petak, 30. jula.

VRHOstali prilozi:
» OMAŽ AKADEMIKU DŽEVADU JAHIĆU
BANU | 21. April 2024 13:43
» AKADEMIK DŽEVAD JAHIĆ PRESELIO NA AHIRET
Anadolu Agency (AA) | 21. April 2024 12:59
Ostali prilozi istog autora:
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif