Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

RADMAN SE NASTAVLJA MIJEŠATI U UNUTRAŠNJA PITANJA BOSNE I HERCEGOVINE
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 04. August 2021. 07:08:49
U svojoj izjavi za njemački Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), Radman navodi da je funkcija visokog predstavnika manifestacija nedostatka demokratije i relikt poslijeratnog vremena. Ta konstatacija je djelimično tačna, s tim što je gospodin Radman izostavio da konstatuje da je funkcija Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini definisana Dejtonskim mirovnim sporazumom koji je potpisan nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu, udruženih zločinačkih poduhvata i na kraju genocida. (Foto: Erkin Keçi - Anadolu Agency)


Stranka za Bosnu i Hercegovinu smatra da posljednje izjave hrvatskog ministra vanjskih poslova, gospodina Gordana Grlić-Radmana, pokazuju da su njegovi stavovi upravo u suprotnosti sa evropskim demokratskim standardima, na koje se poziva.
U svojoj izjavi za njemački Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), Radman navodi da je funkcija visokog predstavnika manifestacija nedostatka demokratije i relikt poslijeratnog vremena. Ta konstatacija je djelimično tačna, s tim što je gospodin Radman izostavio da konstatuje da je funkcija Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini definisana Dejtonskim mirovnim sporazumom koji je potpisan nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu, udruženih zločinačkih poduhvata i na kraju genocida. Također je tačno, da u Bosni i Hercegovini ne funkcioniše demokratski sistem na temeljima evropskih vrijednosti, nego Hrvatska pokušava nametnuti model kolektiviteta kao dominantan model, a koji ne poznaje nijedna zemlja Evropske unije, na čije vrijednosti se Radman poziva.
U svojoj izjavi Radman dalje kaže da "BiH nije mjesto za eksperimente" te da korištenje ovlasti Visokog predstavnika nije u skladu s evropskim vrijednostima. I tu je ministar vanjskih poslova, susjedne nam države, previdio da obrazloži da li je evropska vrijednost konstantno miješanje Hrvatske u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine? Gospodin Radman, kao ministar druge zemlje, kompletan mandat je potrošio kako bi nametnuo neevropski izborni zakon u, za njega, susjednoj državi Bosni i Hercegovini.
Stranka za Bosnu i Hercegovinu je multietnička stranka i otvorena je za sve građane naše zemlje koji vide Bosnu i Hercegovinu kao punopravnu članicu Evropske unije i NATO-a. Unutrašnji dijalog je potreban i neophodan kako bi se riješila mnoga otvorena pitanja. Potreban je i dijalog sa susjednim državama o dobrim odnosima i saradnji. Oba dijaloga, i unutrašnji i vanjski, će biti djelotvorni ako se uvažavaju evropske demokratske vrijednosti i poštuju suverenitet i cjelovitost Bosne i Hercegovine.Ostali prilozi:
» AKADEMIK PROF. DR. ŠEFKIJA ČEKIĆ PRESELIO NA AHIRET
Bošnjaci.Net | 25. September 2021 01:59
» NEW YORK: SASTANAK PREDSJEDNIKA DRŽAVA BOSNE, KOSOVA I CG
Bošnjaci.Net | 24. September 2021 16:25
» IBRAHIM HUSEINOVIĆ PRESELIO NA AHIRET
Esad Krcić | 23. September 2021 18:03
» IZGLASANA SMJENA GLAVNE TUŽITELJICE GORDANE TADIĆ
Vijesti.ba | 23. September 2021 14:11
» KOMŠIĆ SE DANAS OBRAĆA GENERALNOJ SKUPŠTINI UN-A
Vijesti.ba | 22. September 2021 13:36
Ostali prilozi istog autora:
» POVEDITE BRIGU O VAŠIM OGNJIŠTIMA
19. September 2021 14:57