Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

ŠTA NAM JE VELEŽ POKLONIO
Autor: Zlatko Serdarević
Objavljeno: 19. August 2021. 18:08:23
FK "Velež" Mostar (Foto iz 1939)


ZLATKO SERDAREVIĆ: Zanimljivo je da u kontinuitetu traje borba Veleža za ljudska prava i slobode. Nekad se radnička klasa borila za socijalnu pravdu, i jednakost, danas se Velež mora boriti za povratak na Gradski stadion pod Bijelim Brijegom koga bi svi sportski kolektivi u demokratskom društvu morali ravnopravno koristiti, a ne da bude ekskluzivitet samo jednog. Velež mora paralelno kreirati svoju politiku kako na sportskom polju, ali jednako tako ustrajno i po svaku cijenu izboriti se za povratak na stari zeleni tepih. To mu je obaveza upravo jer je simbol cijelog i cjelovitog grada. Nema sumnje da većina građana očekuje takav ishod i da žele gledati dva gradska tima HŠK Zrinjski i FK Velež kako se nadmeću u fer i korektnoj igri pod Bijelim Brijegom, međutim dvije vodeće stranke ni po koju cijenu ne žele priuštiti to zadovoljstvo navijačima jer bi time otpočeo proces normalizacije života i prodor demokratskog uređenja grada po uzoru na evropske metropole.
Od davne 1922. godine kada je formiran pa sve do danas Velež istrajno trasira stazu boljeg, humanijeg i pravednijeg svijeta, a njegova zvijezda je upravo simbol tog dalekog ali dodirljivog cilja. Generacije ličnosti koje je ta ideja spajala i pored brojnih scila i haribda ovapločenih u nizu nekadašnjih i ovovremenih proganjanja,šikaniranja, zatvaranja, oduzimanja imovine, uspjele su sačuvati dostojanstvo i smanjiti distancu do snenog cilja. Sa tako snažnom i polivalentnom ulogom, nadomak jubileja od punog vijeka, Velež postaje simbol, ideja i smisao, sve u isto vrijeme. Postati simbol je vrlo složen proces a u osnovi to znači da mu je društvo pripisalo i nakon dužeg vremenskog toka ovjerilo relizaciju značajne istorijske uloge. Time dolazimo do spoznaje o značaju Veleža za ostvarenje civilizacijskih vrijednosti kroz istorijske mijene odnosno društveno političke sisteme. Sublimirajući i analizirajući cjelokupnu golgotu kroz koju je ovaj klub prošao mogu se vrlo jasno uočiti pulsacije destrukcija i pritisaka sistema usmjerenih protiv grčevite borbe kluba za pravednije i demokratskije društvo, zaštitu ljudskih prava i sloboda. Sagledaju li se slojevi tih kontradiktornosti dvaju strana, od osnivanja za minulih deset decenija, nije se u značajnoj mjeri promijenio taj polaritet, premda se bilježe pomaci u pozitivnom smjeru.

Umjesno je upitati šta u suštini znači posljednji izuzetan uspjeh Veleža u Konferencijskoj ligi u okrilju UEFA Evropske lige? Otkud toliko oduševljenje prijatelja i simpatizera uz armiju vjernih i standardnih navijača Rođenih?

Velež je danas ugroženi simbol koji se mora sačuvati poput najdraže i najintimnije relikvije koja se drži uz tijelo, blizu srca. Poistovječivanje s njim je dakle odbrana svake individue koje generira grčevitu borbu za opstanak, odbranu dostojanstva i konačno identiteta. Ta krucijalna vrijednota Veleža - njegova multinacionalnost i kosmopolitizam su dvije konstante na kojima je utemeljen i fundiran prije punog vijeka. Kako je grad Mostar na istim vrijednostima satkan time je nastalo prožimanje i međusobno preslikavanje.

Zanimljivo je da u kontinuitetu traje borba Veleža za ljudska prava i slobode. Nekad se radnička klasa borila za socijalnu pravdu, i jednakost, danas se Velež mora boriti za povratak na Gradski stadion pod Bijelim Brijegom koga bi svi sportski kolektivi u demokratskom društvu morali ravnopravno koristiti, a ne da bude ekskluzivitet samo jednog. Velež mora paralelno kreirati svoju politiku kako na sportskom polju, ali jednako tako ustrajno i po svaku cijenu izboriti se za povratak na stari zeleni tepih. To mu je obaveza upravo jer je simbol cijelog i cjelovitog grada. Nema sumnje da većina građana očekuje takav ishod i da žele gledati dva gradska tima HŠK Zrinjski i FK Velež kako se nadmeću u fer i korektnoj igri pod Bijelim Brijegom, međutim dvije vodeće stranke ni po koju cijenu ne žele priuštiti to zadovoljstvo navijačima jer bi time otpočeo proces normalizacije života i prodor demokratskog uređenja grada po uzoru na evropske metropole.

Velež 2021

Umjesno je upitati šta u suštini znači posljednji izuzetan uspjeh Veleža u Konferencijskoj ligi u okrilju UEFA Evropske lige? Otkud toliko oduševljenje prijatelja i simpatizera uz armiju vjernih i standardnih navijača Rođenih?
Velež je danas ugroženi simbol koji se mora sačuvati poput najdraže i najintimnije relikvije koja se drži uz tijelo, blizu srca. Poistovječivanje s njim je dakle odbrana svake individue koje generira grčevitu borbu za opstanak, odbranu dostojanstva i konačno identiteta. Ta krucijalna vrijednota Veleža - njegova multinacionalnost i kosmopolitizam su dvije konstante na kojima je utemeljen i fundiran prije punog vijeka. Kako je grad Mostar na istim vrijednostima satkan time je nastalo prožimanje i međusobno preslikavanje.


Od Colerejna (Sjeveran Irska), preko AEK-a (Grčka) do IF Elfsborga (Švedska), u tri pretkola Europa Conference League, Velež je pokrenuo region u slavu ne samo sportskog uspjeha. Šta je to bitno uticalo da su Mostarci zadobili povjerenje i stekli simpatije veoma velikog broja navijača drugih klubova? Vjerovatno spoznaja o sudbini Veleža tokom posljednjeg rata i nagli uspon u astralne visine evropskog takmičenja. Ta solidarnost došla je u pravi čas i značila je ogromnu podršku ne samo kratorima igre nego i rukovodstvu koje veoma ozbiljno i temeljito profiliše Velež vračajući mu poljuljanu slavu. U tome je zasigurno znatnu ulogu odigrala i blistava tradicija ranijih generacija čije vrijednosti su kulminirale tokom sedamdesetih godina prošlog vijeka. Tad je Velež blistao u svim elementima jer su im vrhunski stručnaci pripisivali da igraju najbolji, najefikasniji, najproduhovljeniji i najfer fudbal. Jednostavno nazvani su Šarmeri s Neretve.

Upravo taj eho je sad postajao sve jači i osjetilo se kvalitativno uzdizanje ove generacije i svaki uspjeh predstavljao je satisfakciju zbog pretrpljene nepravde tokom devedesetih godina.
Radost i sreća koje su nam Rođeni pružili tokom nastupa u Konferencijskoj ligi UEFA teško da se mogu porediti sa bilo kojom okrijepom i oduševljenjem izazvanim nekim ranijim događajem. Ovo je predstavljalo duševo relaksiranje i oslobađanje, skidanje bremena potištenosti zbog društvenih devijantnosti i nadu u mogučnost postizanja dobrih rezultata ne samo u sportu nego i na drugim društvenim poljima, u ekonomiji, kulturi, prosvjeti, zdravstvu...Ostali prilozi:
» HUSEIN DŽAMBIĆ DŽAMBO - ŽIVOTNA PRIČA ISPISANA BOSNOM
Elmedina Muftić | 26. October 2021 21:33
» CAR SE SASVIM OGOLIO
Mr. Milan Jovičić | 26. October 2021 21:20
» ISPRAVKA KRIVOG NAVODA SRPSKOG PATRIJRAHA PORFIRIJA U PRIJEDORU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 26. October 2021 12:50
» SJAJ I BIJEDA VUČIĆ-DODIKOVE POZORIŠNE PREDSTAVE U BEOGRADU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 25. October 2021 13:51
» TABU TEMA
Omer Šarkić | 24. October 2021 17:14
» SRBIJA IZMEĐU ISTOKA I ZAPADA
Lena Demirović | 23. October 2021 02:21
» BOSNO NAŠA PONOSNA I PRKOSNA
Mr. Milan Jovičić | 20. October 2021 20:39
» JURIŠ U PROŠLOST
Mesud A. Ramić | 12. October 2021 14:48
» POLICIJU VRAĆAJU NA PARTIJSKA I NEDEMOKRATSKA PODEŠAVANJA
Mr. Aleksandar Saša Zeković | 12. October 2021 14:35
» ZAŠTO I KAKO JE UBIJEN BOŠNJAK MEHMEDALIJA MAK DIZDAR
Sead Zubanović | 12. October 2021 14:27
» VIŠE VJEROVATI: OČIMA ILI UŠIMA?
Aziz Hurem | 11. October 2021 13:10
» MUANIS I NJEGOŠ
Šemso Agović | 09. October 2021 01:48
» NE DOZVOLIMO DA NAS DIJELE U GRAĐANSKOJ BOSNI I HERCEGOVINI!
Mr. Milan Jovičić | 08. October 2021 17:48
» BOSNA I ČEČENIJA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 06. October 2021 14:04
» USTANI, ŠAMPIONE!
Said Šteta | 01. October 2021 15:17
» LJUDSKI TALOG
Avdo Metjahić | 28. September 2021 17:41
Ostali prilozi istog autora: