Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Progon branioca Bosne i Hercegovine
DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO HRVATSKE PROSLIJEDILO TUŽILAŠTVU BIH KRIVIČNU PRIJAVU PROTIV ŠESNAEST OFICIRA ARMIJE RBIH
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 07. September 2021. 14:09:00


Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) u decembru prošle godine proslijedilo je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine krivičnu prijavu protiv šesnaest oficira Armije RBiH.

Njih se tereti za navodne ratne zločine nad Hrvatima u BiH, uglavnom na području srednje Bosne i sjevernog dijela Hercegovine.

Ekskluzivno je to potvrđeno Večernjem listu iz DORH-a uz navode da je ovaj spis u Tužilaštvo BiH stigao u decembru prošle godine.

- Državno odvjetništvo RH u prosincu 2020. godine dostavilo je Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine navedenu kaznenu prijavu, materijale i obavijesti iz predmeta Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu radi mogućeg poduzimanja kaznenog progona u Bosni i Hercegovini - izjavila je glasnogovornica Državnog odvjetništva Republike Hrvatske Martina Mihordin. Objasnila je da je ta kaznena prijava, koju je inače u ožujku 2017. DORH-u dostavilo sedam stradalničkih udruga Hrvata iz Bosne i Hercegovine, proslijeđena sukladno Protokolu o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida potpisanog između Državnog odvjetništva Republike Hrvatske i Tužiteljstva Bosne i Hercegovine od 3. lipnja 2013. Na takav potez DORH se odlučio jer, po objašnjenju glasnogovornice Mihordin, prijavljene osobe imaju državljanstvo Bosne i Hercegovine i prebivalište u Bosni i Hercegovini (prebivalište je temeljna pretpostavka za preuzimanje progona), a iz prikupljenih obavijesti proizlazi kako u Republici Hrvatskoj nemaju ni prebivalište, ni boravište, ni državljanstvo te posebno uvažavajući činjenicu da je kazneno djelo i počinjeno na području Bosne i Hercegovine. Na taj je način DORH doslovno, vrlo slično kao što je to učinilo Tužiteljstvo BiH prije više od mjesec dana, poslao svojevrsnu zamolnicu za procesuiranje osoba koje se smatra odgovornima za ratne zločine. No, za razliku od ovoga slučaja, velika se prašina podigla s različitim interpretacijama s hrvatskim generalima. Kako se doznaje, sadržaj kaznene prijave, koja je sada u posjedu Tužiteljstva BiH, govori o tome kako udruge smatraju da su počinjeni ratni zločini, zločini protiv čovječnosti, no da istodobno nisu procesuirani zapovjednici i pripadnici Armije BiH iako je o svim zločinima upoznato Tužiteljstvo BiH.

- Podnošenjem ove kaznene prijave očekuje se provođenje postupka protiv odgovornih za počinjene zločine nad hrvatskim civilima i zarobljenim pripadnicima HVO-a - stoji u dokumentu.

Među prijavljenima su Sefer Halilović, zatim Jovan Divjak, koji je u međuvremenu umro, Enes Kovačević koji je takođe preminuo, Vehbija Karić, Enver Hadžihasanović, Selmo Cikotić, Asim Koričić, Sakib Mahmuljin, Amir Kubura, Šerif Patković, Đemal Merdan, Ramiz Dreković, Salko Gušić, Bakir Alispahić, Fahrudn Agić i Midhat Cerovac.

Njih se tereti, nasuprot mirovnim planovima i prije njihovih potpisivanja, preko središnje Bosne, sjeverozapadne Hercegovine i dolinom rijeke Neretve, za namjeru osvajanja područja pod nadzorom HVO-a kako bi ostvarili izlaz na more, a Hrvate protjerali.
Ostali prilozi:
» BANA, IZ & KCPGNY I ICM: ZAHTJEVI VLADI CRNE GORE
Bošnjaci.Net | 24. October 2021 20:06
» VUČIĆ - DODIK: ZAOKRET BAJE IZ LAKTAŠA
Anadolu Agency (AA) | 23. October 2021 23:07
Ostali prilozi istog autora: