Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

REGIONALNA INICIJATIVA INTELEKTUALACA/KI ZA DOPRINOS MIRU I STABILNOSTI
APEL – UZMIMO SUDBINU U SVOJE RUKE!
Autor: B.net
Objavljeno: 14. September 2021. 16:09:00


Već više su puta intelektualci/ke i istaknuti pojedinci upozoravali domaću i inostranu javnost na buđenje aveti hegemonizma u regionu i opasnosti po ionako krhki mir i stabilnost. Svjedočimo još jednom težnjama prekompozicije centara moći na međunarodnom i regionalnom nivou što ima svoje očigledne posledice i na države regiona pojedinačno.

Paralela koja se uočava sa dešavanjima sa kraja osamdesetih i početka devedesetih je previse očigledna da bi se ignorisala. Homogenizacija jedne etničke grupacije uveliko traje. Prvo kroz izazivanje osjećaja straha i nesigurnosti pričom o ugroženosti svog nacionalnog korpusa, zatim kroz nametanje zajedničkih obilježlja i simbola. Najnoviji primjer je poziv zvaničnog Beograda na uspostavu ili obilježavanje “Dana zastave”! To ne bi bilo nimalo značajno da se ne prepoznaje tajming plasiranja ove ideje. Uoči planiranih popisa stanovništva u Crnoj Gori i Hrvatskoj ovo se prepoznaje kao neprimjeren uticaj na javno mjenje susjednih zemalja. Uz puno uvažavanje prava manjinskih zajednica javno mjenje ovih zemalja ovo vidi kao provokaciju i način da se jaz u odnosu na evidentnu većinu u državama u kojima žive, produbi i umanji šansa bilo kakvom dijalogu.

Ovo je posebno osjetljiva tema u Crnoj Gori, posebno posle nemilih događaja 05. septembra ove godine na Cetinju, kada se nezakonitom i neprimjerenom silom uskratilo pravo dijelu građana da se mirno okupe i javno izraze svoj stav o jednom veoma važnom društveno-političkom pitanju koje se ticalo prvenstveno pitanja identiteta. Država je sa svojim cjelokupnim aparatom, koristeći silu i prinudu, dala prednost jednoj od vjerskih organizacija i sprovođenju njenog vjerskog obreda iako su međunarodni standardi jasni, primjeri brojni i presude Evropskog suda nedvosmislene.

Ovo je takođe pokušaj urušavanja napora srpske zajednice u Hrvatskoj, na jednoj strani, i države Hrvatske i cijelokupnog društva na drugoj strani, da zaliječe rane ratnih sukoba devedesetih.

Zategnutost se prepoznaje i u odnosu prema Kosovu i Sjevernoj Makedoniji, a sve u smislu „zaštite interesa srpskog naroda ma gdje on bio".

Imajući u vidu navedeno i vođeni brigom za mir i stabilnost u regionu, grupa intelektualaca/ki je pokrenula regionalnu peticiju sa ciljem da jasno iskaže svoj stav i doprinese zaustavljanju negativnih trendova u regionu. Peticija je dostupma na platformi Peticije.online na srpskom, ruskom, engleskom, hrvatskom, bosanskom i francuskom jeziku. Nevladino udruženje Forum slobodnih građana "Luča" je dalo podršku ovoj inicijativi i neophodan logistički okvir. Pozivamo sve zainteresovane da daju svoj doprinos kroz potpisivanje kao i dalje širenje ove ideje.Ostali prilozi:
» BOSANSKA PRIČA VEĆ ODAVNA NIJE SAMO PRIČA
Aziz Hurem | 25. October 2021 18:22
» BEOGRAD: NAPADNUTE PROSTORIJE ŽENA U CRNOM
Bošnjaci.Net | 25. October 2021 14:15
» BANA, IZ & KCPGNY I ICM: ZAHTJEVI VLADI CRNE GORE
Bošnjaci.Net | 24. October 2021 20:06
» VUČIĆ - DODIK: ZAOKRET BAJE IZ LAKTAŠA
Anadolu Agency (AA) | 23. October 2021 23:07
Ostali prilozi istog autora:
» MANIFEST DOBROG BOŠNJANINA
11. October 2021 15:10