Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

SAŠA MAGAZINOVIĆ: NAJVEĆA POMOĆ NAŠIH SUSJEDA JE DA NAM PRESTANU 'POMAGATI'
Autor: Fena
Objavljeno: 27. September 2021. 14:09:48
Foto: Fena


Šef kluba poslanika SDP u Parlamentu BiH Saša Magazinović na poziv zagrebačke Akademije za politički razvoj učestvovao je na regionalnom skupu „Pandemijski svijet i EU: izazovi i prilike za demokraciju“, na kojem je govorio na temu „Zapadni Balkan u raljama međunarodnih odnosa“.

Magazinović je istakao da stvari treba nazivati pravim imenom i iznio svoje mišljenje da je Bosna i Hercegovina danas pod jednom vrstom agresije iz susjedstva. Naravno, naglasio je, ne radi se o oružanoj agresiji, ali je jasno da se umjesto oružja koriste ekonomija, politika, pravosuđe, administracija i diplomatija, te dodao da je Bosna i Hercegovina veoma opterećena uticajem i susjednih država i svjetskih sila čiji se interesi prelamaju na području zapadnog Balkana.

Govoreći o uticaju Srbije i Hrvatske u Bosni i Hercegovini Magazinović je istakao da su ove dvije susjedne države direktni akteri političkog života u Bosni i Hercegovini što nije ilustracija dobrosusjedskih odnosa i poštovanja, te da bi najveća pomoć od susjeda bila da prestanu „pomagati“. U svom izlaganju je rekao da razumije da predsjednici Vučić i Milanović miješajući se u političke odnose i procese unutar BiH pokušavaju pojačati svoju važnost u međunarodnim krugovima, ali da to Bosni i Hercegovini ne donosi ništa dobro.

Magazinović je istakao da su zapadni partneri Bosne i Hercegovine, prije svega EU i SAD suodgovorni za jak uticaj Rusije, Turske i Kine jer su u jednom periodu potpuno zanemarili BiH i otvorili prostor drugima da jačaju svoje prisustvo.

Odgovarajući na pitanje u uticaju Turske u BiH, Magazinović je rekao da je Turska značajno prisutna u regiji, ali da vlada pogrešno mišljenje da je ova država jedan od najvećih investitora u BiH. Slikovito predstavljajući prisustvo Turske u regiji, Magazinović je rekao da ova zemlja Bosni i Hercegovini „šalje zastave“, a Srbiji investicije.Ostali prilozi:
» BOSANSKA PRIČA VEĆ ODAVNA NIJE SAMO PRIČA
Aziz Hurem | 25. October 2021 18:22
» BEOGRAD: NAPADNUTE PROSTORIJE ŽENA U CRNOM
Bošnjaci.Net | 25. October 2021 14:15
» BANA, IZ & KCPGNY I ICM: ZAHTJEVI VLADI CRNE GORE
Bošnjaci.Net | 24. October 2021 20:06
» VUČIĆ - DODIK: ZAOKRET BAJE IZ LAKTAŠA
Anadolu Agency (AA) | 23. October 2021 23:07
Ostali prilozi istog autora: