Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Uz Dan Bošnjaka: Barbarski je vrijeđati žrtve i osporavati genocid
DŽAFEROVIĆ SA ČELNICIMA DRŽAVE MAKEDONIJE I POLOŽIO CVIJEĆE NA SKOPSKOM SPOMEN-OBILJEŽJU ŽRTVAMA GENOCIDA U SREBRENICI
Autor: B.net
Objavljeno: 28. September 2021. 15:09:55


Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović u radnoj posjeti Republici Sjevernoj Makedoniji, 28. septembra 2021. godine.
Protokolom posjete predviđeno je da se član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović sastane sa predsjednikom Republike Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim u 9.00 sati.
Nakon sastanka član Predsjedništva BiH Džaferović će položiti cvijeće na spomen-obilježju žrtvama genocida u Srebrenici u Skoplju.
U 11.00 sati će održati sastanak sa predsjednikom Vlade Republike Sjeverne Makedonije Zoranom Zaevom, a sastanak sa predsjednikom Sobranja Republike Sjeverne Makedonije Talatom Džaferijem bit će održan u 12.00 sati.
Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović će se obratiti na svečanoj akademiji u Skoplju, povodom Dana Bošnjaka, sa početkom u 19.00 sati.


Džaferović sa Zaevom: Jačati ekonomsku saradnju kroz Berlinski proces
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović u nastavku radne posjete sastao se s premijerom Republike Sjeverne Makedonije Zoranom Zaevom s kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima između dvije države za koje je zajednički iskazano da su prijateljski, bez otvorenih pitanja.
Iskazan je značaj euroatlantskih integracija kao krucijalnog okvira za stabilizaciju i napredak regiona zapadnog Balkana.
Potvrđeno je zajedničko opredjeljenje ka članstvu obje države u Evropskoj uniji, kao i čvrsta uvjerenost da će trenutni zastoji biti prevaziđeni jer je to uzajamni interes i država regiona i Evropske unije.
Istaknuti su pozitivni koraci u saradnji između dvije države poput olakšanja ulaska građana jedne države u drugu samo uz lične karte, kao i drugih sličnih koraka u oblasti studentske razmjene i vozačkih dozvola, što je put kojim treba nastaviti.
Sagovornici su se složili da je Berlinski proces glavni i nezamjenjiv okvir u kontekstu jačanja regionalne ekonomske saradnje.
Član Predsjedništva BiH Džaferović iskazao je snažnu podršku jačanju ekonomska saradnje i uklanjanju barijera između Bosne Hercegovine i Sjeverne Makedonije kroz realizaciju Sporazuma iz Sofije o Zajedničkom regionalnom tržištu (CRM).
Posebna tema razgovora bila je potreba unapređenja saobraćajne povezanosti dvije države.
Član Predsjedništva BiH Džaferović iskazao je podršku politici izgradnje harmoničnih međuetničkih odnosa i građanskog društva u Sjevernoj Makedoniji, kroz uvažavanje etničkih i kulturalnih različitosti i poštivanje individualnih ljudskih prava i jednakosti građana pred zakonom, objavila je Fena
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, u pratnji delegacije, položio je cvijeće na skopsko spomen-obilježje žrtvama genocida u Srebrenici, u skopskoj općini Čair, javlja Anadolu Agency (AA).

Džaferović boravi u radnoj posjeti Republici Sjevernoj Makedoniji povodom obilježavanja 28. septembra - Dana Bošnjaka.

U okviru posjete, Džaferović i delegacija, u pratnji načelnika skopske općine Čair, Visara Ganiua i delegacije Novog Pazara, predvođene gradonačelnikom Nihadom Biševcem, položili su cvijeće na spomen-obilježje žrtvama genocida u Srebrenici.

Džaferović je naglasio da su Bošnjaci narod koji poštuje države, njihov suverenitet i teritorijalni integritet, bez obzira gdje živjeli, i koji se bori za svoja prava i čuva svoj identitet unutar tih država.

Član Predsjedništva BiH je rekao da bi cijeli civilizirani svijet trebao odati počast žrtvama Srebrenice i osuditi one koji su planirali i izvršili genocid, jedini genocid počinjen u Evropi od Drugog svjetskog rata.

"Želim zahvaliti Republici Sjevernoj Makedoniji, čiji je parlament usvojio rezoluciju o genocidu u Srebrenici, želim se zahvaliti Vladi ove zemlje i Vladi ove općine Čair, ovdje u Skoplju, ljudima koji su dali sredstva i omogućili izgradnju ovog spomenika, koji će nas zauvijek podsjećati na zlo koje se dogodilo našem narodu 1995. godine i koje će zauvijek upozoravati civilizirani svijet da učini sve da se takvo zlo više nikada ne ponovi", rekao je Džaferović.

Načelnik općine Čair Visar Ganiu čestitao je Dan Bošnjaka porukom da albanski narod saosjeća sa bolom bošnjačkog naroda.

"Kroz ovaj spomenik, ne samo jednom godišnje, već svaki dan, svaki put kad prođemo pored ovog simbola, osjetit ćemo bol bošnjačkog naroda. Uz vas ćete imati braću Albance i sve druge narode, bilo gdje i bilo kada. Ljudi koji dijele historiju, dijele i zajedničku budućnost", rekao je Ganiu.

Džaferović se tokom posjete Sjevernoj Makedoniji sastao sa predsjednikom Stevom Pendarovskim, a najavljeni su i sastanci sa predsjednikom parlamenta Talatom Xhaferijem i premijerom Zoranom Zaevom.

Džaferović će se obratiti na svečanoj akademiji u Skoplju povodom Dana Bošnjaka, objavila je Anadolu Agency (AA).

Član Predsjedništva Džaferović: Barbarski je vrijeđati žrtve i osporavati genocid

Foto: Fena

Tokom službene posjeti Republici Sjevernoj Makedoniji, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović položio je danas u Skoplju cvijeće na spomen-obilježje žrtvama genocida u Srebrenici.

U obraćanju okupljenima podsjetio je da se genocid nad Bošnjacima dogodio u zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija u julu 1995. godine i bio je to jedini genocid koji je izvršen na tlu Evrope od Drugog svjetskog rata.

- Cijeli civilizirani svijet treba odavati poštovanje i počast žrtvama genocida i osuđivati one koji su ga planirali i izvršili. Najvažniji dio posla uradio je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, a preostali posao treba uraditi Sud BiH - naglasio je.

Džaferović je podvukao da je svako onaj ko je na bilo koji način učestvovao u izvršenju genocida trebao osjetiti ruku pravde i za počinjena zlodjela odgovarati.

- Čestiti, pošteni i civilizirani ljudi, kakvi ste vi ovdje u Sjevernoj Makedoniji, će odavati poštovanje žrtvama genocida i sjećati ih se. Tako se ponašati je civilizacijski, a anticivilizacijski ili barbarski je vrijeđati žrtve genocida i osporavati genocid - kazao je član Predsjedništva BiH.

Zahvalio je Parlamentu Sjeverne Makedonije koji je usvojio Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, kao i vlastima te zemlje, općine Čair i ljudima koji su dali sredstva i omogućili da se izgradi spomen-obilježje.

- Ono će zauvijek podsjećati na zlo koje se dogodilo našem narodu 1995. godine i koje će zauvijek upozoravati civilizirani svijet da uradi sve što treba, kako se to zlo više nikad nigdje na kugli zemaljskoj nikome ne bi dogodilo - zaključio je Džaferović.

Delegacija Republike Sjeverne Makedonije, koju su činili zastupnik u Parlamentu Sjeverne Makedonije Izet Mežiti, načelnik općine Čair, koja je u sastavu grada Skoplja, Visar Ganiu i predsjednik Unije za demokratiju Rafet Muminović su prije nekoliko mjeseci predstavili projekat izgradnje memorijalnog spomenika posvećenog žrtvama genocida u Srebrenici.Ostali prilozi:
» SPP UTROSTRUČIO REZULTAT NA IZBORIMA U PETNJICI!
Sanapress.info | 05. December 2021 22:53
» KURTI: ‘BOSNIZACIJE’ KOSOVA NEĆE BITI
Danas.rs | 05. December 2021 16:23
» "MINI-GENOCID ILI LIGHT-GENOCID" U SREBRENICI
Bošnjaci.Net | 04. December 2021 12:58
» SAD: U PORTLANDU OBILJEžEN DAN DRžAVNOSTI BIH
Anadolu Agency (AA) | 04. December 2021 12:44
» SCHMIDT: NEOPHODNO PREVAZILAŽENJE POLITIČKE KRIZE U BIH
Anadolu Agency (AA) | 03. December 2021 14:58
Ostali prilozi istog autora:
» SRPSKA LAŽ VAVIJEKA
08. November 2021 17:38