Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Kurti pozvao Srbe iz Mitrovice da ne nasjedaju na izvještavanje nekih medija u Srbiji
POLICIJA KOSOVA: U SJEVERNOJ MITROVICI POVRIJEĐENO ŠEST POLICAJACA I JEDNA OSOBA UMIJEŠANA U NAPAD
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 13. October 2021. 14:10:21
border=0 width=680>
Ilustracija


Kurti pozvao Srbe iz Mitrovice da ne nasjedaju na izvještavanje nekih medija u Srbiji

Premijer Kosova Albin Kurti saopćio je da je današnja policijska akcija završena i pozvao je građane općine Sjeverna Mitrovici da ne nasjedaju na izvještavanje nekih medija u Srbiji koji štite kriminal, korupciju i šverc i žele da ih politizuju i etnizuju, prenosi Anadolu Agency (AA).
Kurti je na Facebooku napisao da je policijska akcija sprovedena protiv krijumčarenja robe u Prištini, Peći i Mitrovici, i južno i severno. Kazao je da su ovim policijskim radnjama prethodile intenzivne istrage iz naredbe i koordinaciju sa nadležnim tužilaštvima i sudovima.
“Zaplijenjena je i druga roba i dokazi koji takođe predstavljaju materijalne dokaze. Kriminal i kriminalne grupe neće se tolerisati i protiv njih će se voditi borba. Borićemo se i sprečiti šverc”, napisao je Kurti, dodavši:
“Današnja policijska akcija je završena. Pozivam građane u sjevernoj općini Mitrovica da ne nasjedaju na neke medije u Srbiji koji štite kriminal, korupciju i šverc i žele da ih politizuju i etnizuju”. Građani Sjeverne Mitrovice, gdje živi većinsko srpsko stanovništvo, suprostavili su se akciji policije puštanjem sirena iz vozila, izlaskom na ulice i bacanjem tvrdih predmeta na policiju, koja je uzvratila suzavcem.
Policija Kosova je saopćila da je šest policajaca povrijeđeno tokom policijske operacije protiv krijumčarenja robe sprovedene u Severnoj Mitrovici, gde su se kriminalne grupe organizovano okupile i bacale šok bombe, ručne bombe i upotrijebile vatreno oružje kako bi omele rad carinskih i policijskih službenika, prenosi Anadolu Agency (AA).

U saopćenju se navodi da je policijska operacija izvedena u regionu Prištine, Peći, Južne Mitrovice i Sjeverne Mitrovice i da je u svim drugim regionima, osim u Sjevernoj Mitrovici, prošla bez problema.

"Pozivajući se na stvorenu situaciju, direktno ugrožavanje zvaničnika, blokade puteva, upotrebu gasnih boca, šok bombi, upotrebu vatrenog oružja i ručnih bombi od strane osumnjičenih i oštećenja/paljenje službenih vozila, Kosovska policija je primorana da preduzme policijske mjere koristeći neophodna pravna sredstva kako bi se službenicima uključenim u operaciju i građanima na tom području pružila sigurnost i stvorila mogućnost slobodnog kretanja", piše u saopćenju.

Kao rezultat pucnjave raznim smrtonosnim sredstvima na policajce, ističe se u saopćenju, do sada je prijavljeno da je šest policajaca zadobilo tjelesne povrede, od kojih je pet policajaca albanske nacionalnosti i jedan srpske. Prema prvim informacijama, jedna od osoba umiješanih u napad na policajce je povrijeđena.

Policija navodi da je do sada osam osoba uhapšeno, jedan Albanac iz regiona Peći, jedan Albanac iz regiona Prištine, tri Albanca iz regiona Južne Mitrovice, po jedan Bošnjak, Albanac i Srbin iz regiona Sjeverne Mitrovice. Svi su kosovski građani.

Zaplijenjena je i razna švercovana roba i dokazi u iznosu od stotine hiljada eura, koji služe kao materijalni dokazi, a koji su se nalazili na različitim lokacijama, poslovnim prostorima, skladištima itd. Policijska operacija je završena, situacija u sjevernom dijelu Mitrovice se smirila, dok se dalje policijske akcije sprovode u saradnji i koordinaciji s Carinom Kosova i pravosuđem.

Prijedhodno je premijer Kosova Albin Kurti saopćio je da je današnja policijska akcija završena i pozvao je građane općine Sjeverna Mitrovica da ne nasjedaju na izvještavanje nekih medija u Srbiji koji štite kriminal, korupciju i šverc i žele da ih politizuju i etnizuju.Ostali prilozi:
» PALMER: OVDJE NISMO DA BI ZASTUPALI BILO KAKAV PLAN
Anadolu Agency (AA) | 29. November 2021 15:35
» DELEGACIJA IZ TUZLE POSJETILA REISU-L-ULEMU
MINA | 29. November 2021 15:00
» OBILJEŽAVANJE DANA DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE
Ferid Krak | 29. November 2021 14:09
Ostali prilozi istog autora: