Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti
ANU BIH POZVAO OHR I PRAVOSUĐE: POTEZI DODIKA UDAR NA MIR
Procitaj komentar
Autor: Fena
Objavljeno: 19. October 2021. 22:10:23

Foto: Vijesti.ba


Izvršni odbor Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine smatra da u vremenu destabilizacije države BiH i ugrožavanja mira u njoj, posebnu odgovornost imaju visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH i specijalni predstavnik EU za BiH.

U saopćenju, koje je povodom ugrožavanja mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini ANUBiH izdao, podsjeća se da tokom druge decenije XXI stoljeća na društvenoj i političkoj sceni BiH sve više jačaju političke snage koje negiraju opstojnost države BiH.

- Nosilac destrukcije i negacije države Bosne i Hercegovine i njenih institucija postao je Milorad Dodik, lider Stranke nezavisnih socijaldemokrata, - ističu u ANUBiH-u.

Svojom totalitarnom vladavinom, dodaje se, u Republici Srpskoj i blokadom rada Predsjedništva BiH, Parlamentarne skupštine BiH i Vijeća ministara BiH, Milorad Dodik je ukinuo djelovanje demokratskih institucija u Republici Srpskoj i hoće to isto provesti i na nivou države BiH.

Najava ukidanja zakona države BiH, pojašnjavaju iz ANUBiH-a, koje je u proteklim decenijama proglasio visoki predstavnik međunarodne zajednice a potvrdila PSBiH, posebno zakona o Oružanim snagama, Upravi za indirektno oporezivanje, Visokom sudskom i tužilačkom vijeću i Obavještajnoj službi predstavlja opasnost za mir i stabilnost u BiH.

- I ne samo to, već jednostrano i izvan PS BiH ukidanje nadležnosti institucija države Bosne i Hercegovine znači kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i ustavno-političkog poretka u državi, – naglašava se u saopćenju.

Umjesto ubrzanja integracije države Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju i NATO savez, umjesto borbe za socijalni i ekonomski razvoj i zapošljavanje mladih nameće se politički projekt negacije i destrukcije države. U društvu se odvija sve veće iseljavanje građana u države EU.

Nužno je imati u vidu, smatraju u ANUBiH, da je razvoj države Bosne i Hercegovine na strateškom pravcu integracije u euroatlantske institucije u XXI stoljeću uslov mira, ne samo u Bosni i Hercegovini već i u regiji Zapadnog Balkana i Evrope u cjelini.

- U osjećaju odgovornosti za mir i stabilnost građana Bosne i Hercegovine, za mir u regiji i Evropi, pozivamo sve demokratske snage u BiH, uključujući i organe pravosuđa i sve dijelove pravosudne vertikale vlasti, da se ujedine u borbi protiv destrukcije institucija BiH i rušenja ustavnog poretka države BiH, – ističu iz ANUBiH-a.

Oni, dodaje se, imaju odgovornost i ovlaštenje da u cilju očuvanja mira i integriteta države Bosne i Hercegovine iz javnog života uklone sve nosioce državnih funkcija koji ugrožavaju mir i ruše državu BiH.

VRHOstali prilozi:
» IGMAN: PROUČENA DOVA ZA DOMOVINU
MINA | 05. August 2022 19:51
» ENVER KAZAZ - FENOMEN REISOPHOBCA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 05. August 2022 10:39
» HUMANITARNA AKCIJA ZA ŽIVOT ŠESTOGODIŠNJE ALMINE OMERAGIĆ
Eset Muračević | 03. August 2022 19:31
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif