Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

LIDERI OPOZICIJE RS-A PISALI OSCE-U
Autor: Fena
Objavljeno: 21. October 2021. 14:10:59


Radio-televizija RS kao jedan od oglašivača televizijskog programa sam sebi je dodijelio ulogu monopoliste, jer je RTRS-u dozvoljeno da na opremu koju su platili svi građani RS, bira koju televiziju želi da priključi a koju ne.

Time je RTRS sam sebi omogućio da isključi i diskredituje sve svoje konkurente na tržištu televizijskog informisanja. Ovaj primjer predstavlja nezabilježen presedan u evropskoj praksi i mora se spriječiti - stoji u pismu koje su predsjednici opozicionih partija Mirko Šarović (SDS), Branislav Borenović (PDP), Nenad Nešić (DNS) i Goran Selak (SPS) uputili Misiji OEBS-a u BiH.

Lideri opozicije podsjećaju da Radio-televizija Republike Srpske odbijanjem da na digitalni MUH A priključi najveće komercijalne televizije, koristi svoj uticaj kako bi vršila provladinu selekciju medija na poželjne i nepoželjne.

„Arbitrarnost RTRS u odlučivanju kojoj televiziji će dati ili neće dati priključak na digitalni MUH A predstavlja kršenje elementarnih prava građana na biranje izvora informisanja i prvi je korak u bezdan autoritarizma u koji vladajući režim želi da povede Republiku Srpsku a koji na tom putu koristi Radio-televiziju Republike Srpske kao političko sredstvo za obračun sa svima koji drugačije razmišljaju - stoji u pismu lidera opozicije.

U pismu se podsjeća na odluke Regulatorne agencije za komunikacije BiH, kojom se kaže da su javni radiotelevizijski servisi dužni omogućiti digitalno zemaljsko emitovanje televizijskih programa ostalih RTV postaja prema tehničkim i programskim uslovima i na odluku Parlamentarne skupštine BiH, kojoj se od javnih sevisa RTRS i BHT i Regulatorne agencije za komunikacije traži da u roku od 30 dana u Digitalni MUX A na lokacijama Banja Luka, Sarajevo i Mostar uključe i komercijalne TV stanice koje ovih dana gase anologni TV signal.


VOZI MILE, VOZI...kraj ti je blizu!
(Ilustracija: ŠUkrija Meholjić)


„Demokratizacija jednog društva prije svega zavisi od medijskih sloboda koje to društvo njeguje a ako danas ustuknemo na oduzimanje prava građanima na slobodno informisanje i biranje izvora iz koga žele da budu informisani, već sutra režim može da ugrozi pravo glasa na izborima ili čak da ozakoni delikt riječi i mišljenja čime će mimohod ka autoritarizmu biti potpun– stoji u pismu upućenom Misiji OEBS-a u BiH.

Lideri opozicije podsjećaju i na protest održan u Banjaluci s kojeg je kao jedan od zahtjeva iznesen stav da RTRS u najhitnijem periodu dozvoli uključenje komercijalnim TV stanicama u digitalni MUH A.

„Tražimo od Vas, kao institucije koja se između ostalog bavi promocijom slobode medija da date svoje mišljenje u vezi sa situacijom medijskih sloboda do koje je Republiku Srpsku dovela uprava Radio-televizije Republike Srpske ponašajući se arbitrarno i monopolistički u želji da ovlada mišljenjem svih građana Republike Srpske uskraćujući građanima izbor koje televizijske kanale mogu da gledaju“, stoji u dopisu koji potpisuju Mirko Šarović, Branislav Borenović, Nenad Nešić i Goran Selak.Ostali prilozi:
» BRIGADNA GENERALICA PAMELA L. MCGAHA NA ČELU NATO ŠTABA SARAJEVO
Anadolu Agency (AA) | 07. December 2021 12:20
» SPP UTROSTRUČIO REZULTAT NA IZBORIMA U PETNJICI!
Sanapress.info | 05. December 2021 22:53
Ostali prilozi istog autora: