Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

PLENKOVIĆ OSUDIO DODIKOVU DESTABILIZAJUĆU POLITIKU: EU ĆE PRIHVATITI AKCIJSKI PLAN ZA MIGRACIJE ZA BIH
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 22. October 2021. 14:10:00


Hrvatski premijer Andrej Plenković koji sudjeluje na dvodnevnom sastanku na vrhu EU u Bruxellesu komentirao je stanje u susjednoj BiH, kao i problem ilegalnih migracija kojem je izložena Hrvatska ali i druge europske države, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u izjavi tijekom završnog dana sastanka na vrhu Europske unije u Bruxellesu osudio je nedavne izjave srpskog člana Predsjedništva BiH i predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, za koje je ocijenio kako vode prema destabilizaciji BiH, te naglasio kako se Hrvatska vlada nastavlja zalagati za cjelovitost i neovisnost BiH.

Dodao je kako se tijekom rasprave u Bruxellesu založio i za legitimnu i ravnopravnu zastupljenost triju konstitutivnih naroda u najvišim političkim tijelima BiH.

Govoreći o situaciji s ilegalnim migracijama na granicama Hrvatske, ali i na vanjskim granicama Europske unije, Plenković je izjavio kako EU nastoji akcijskim planovima pomoći nekolicini država koje nisu EU članice, da na bolji i efikasniji način pristupaju nezakonitim migracijama.

„Jedna od država za koju ćemo posredno prihvatiti akcijski plan je BiH. Čujemo glasove naših kolega s Baltika gdje dirigirano dolaze avioni migranata u Bjelorusiju, nakon toga ih se gura, praktički fizički, prema granicama baltičkih država, da na nezakonit način uđu u EU. To je ono što Hrvatska već godinama doživljava na svojoj granici i mi ćemo istaknuti kako smo pripravni za Schengen te kako smatramo da se EU najbolje štiti tako da se zaštiti vanjska granica. To je u ovom slučaju grčko-turska i bugarsko-turska granica. Na taj način, iz našega kuta istočnomediteranske, zapadnobalkanske rute bi problema bilo manje”, izjavio je Plenković.

Istaknuo je kako hrvatsku granicu čuva 6.500 hrvatskih policajaca te kako je Hrvatska ispunila sve tehničke preduvjete za Schengen, ocijenivši kako je članstvo Hrvatske u Šengenskom prostoru stvar političke odluke za koju se očekuje kako će biti donesena 2022. godine.

Čelnici država članica EU danas nastavljaju sastanak na vrhu u Bruxellesu raspravom o migracijama i digitalnoj transformaciji nakon jučer održane rasprave o cijenama energije.Ostali prilozi:
» BRIGADNA GENERALICA PAMELA L. MCGAHA NA ČELU NATO ŠTABA SARAJEVO
Anadolu Agency (AA) | 07. December 2021 12:20
» SPP UTROSTRUČIO REZULTAT NA IZBORIMA U PETNJICI!
Sanapress.info | 05. December 2021 22:53
Ostali prilozi istog autora: