Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Islamske teme
U sarajevskom Brusa bezistanu otvorena izložba “Biti ruža“:
SIMBOL LJUBAVI I POSLANIKA
Procitaj komentar
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 22. October 2021. 15:10:33
Foto: Samır Jordamovıc /AA


U okviru manifestacije “Dani o Allahovom Poslaniku – Selam, Ya Resulallah“ u Sarajevu je danas svečano otvorena izložba “Biti ruža“ – Gule Donmek, javlja Anadolu Agency (AA).

Izložba je otvorena u Brusa bezistanu u samom jezgru sarajevske Baščaršije, a organizirali su je Institut “Yunus Emre“ i Medžlis Islamske zajednice u Sarajevu.

Izložba sadrži 44 djela grupe turskih umjetnika i profesora na čelu sa Ahmetom Sacitom Acikgozogluom sa istanbulskog Univerziteta “Mimar Sinan“.

“Ruža je najljepši simbol jer kroz historiju slovi za kraljicu cvijeća u književnosti, a i mnogi učenjaci je smatraju simbolom našeg Poslanika. Ruža nas podsjeća na Poslanika i zato smo i organizirali izložbu na tu temu“, kazao je Acikgozoglu.

On je kazao da izložbu čine djela nastala u protekle dvije godine i to iz oblasti kaligrafije, iluminacije, minijature i sličnih vrsta umjetnosti.

Direktor Instituta “Yunus Emre“ u Sarajevu Mehmet Akif Yaman istakao je da je ruža univerzalni simbol ljubavi i vječna inspiracija pjesnika te je dodao da je ruža i simbol Poslanika.

“Neka ova izložba posluži da se sjećamo našeg voljenog Poslanika, kao i svi drugi programi u okviru manifestacije Dani o Allahovom Poslaniku – Selam, Ya Resulallah“, kazao je Yaman.

Muftija sarajevski Nedžad Grabus je kazao da ruža kao simbol ima važno mjesto u turskoj tradiciji, baš kao i u bosanskohercegovačkoj te je dodao da te bratske narode spaja i zajednička ljubav prema Poslaniku.

“Ljubav prema Poslaniku se pokazuje kroz sve oblike izražavanja, uključujući i ovaj kroz likovnu umjetnost“, kazao je muftija Grabus i pozvao prisutne mališane da Poslanika vole kao što su to činili njihovi preci.

Profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu i kaligraf dr. Ćazim Hadžimejlić je istakao da je specifikum ove izložbe to što se održava u danima posvećenim sjećanjem na Poslanika.

“Ovo što publika može vidjeti na izložbi je lijepa umjetnost koja je na našim prostorima bila dobrim dijelom izgubljena, ali ovako se ona vraća jer je to faktički islamska umjetnost protkana turskim umijećem i znanjem koje su sačuvali i žele da to prikažu i publici u BiH“, kazao je Hadžimejlić.

Izložba je organizirana u okviru 17. kulturno-vjerske manifestacije "Dani o Allahovom Poslaniku - Selam, Ya Resulallah“ koju organizira Medžlis Islamske zajednice Sarajevo u mjesecu rebiul-evvelu u kojem se obilježava rođenje posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda, a. s. Poruka 17. manifestacije je dobro djelo, a moto je kur’anska poruka iz sure El-Maide: “Zato se natječite ko će više dobra učiniti”.

VRHOstali prilozi:
» LEJLETU-L-KADR - NOĆ OBJAVE
MINA | 27. April 2022 14:13
» NEMOJTE PRODAVATI SVOJU IMOVINU
Dr. Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema | 22. April 2022 16:05
» DŽUMANSKA DOVA
Hamza Subašić | 08. April 2022 14:07
» ČOVJEK KOJI JE ISTINSKI VOLIO BOSNU I BOŠNJAKE
Dr. hfz. Safvet Halilović | 02. March 2022 16:09
» MOJ LOBREDE KARIĆU, HAFIZOVIĆU I SILAJDŽIĆU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 17. February 2022 15:39
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
SrdjandDramanovic Studija.jpg
BosnaIzmjeneustava.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif