Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Izmišljeni zločini, sredstvo za progon branioca Bosne
SUĐENJE U BEOGRADU: IZRICANJE PRESUDE OSMANU OSMANOVIĆU 5. NOVEMBRA 2021.
Procitaj komentar

Autor: BMG
Objavljeno: 26. October 2021. 17:10:11


Sudsko vijeće Višeg suda u Beogradu, započet će 5. novembra 2021. godine izricanje provestepene presude Osmanu Osmanoviću, državljanu Bosne i Hercegovine, optuženom da je, u proteklom ratu, počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Osmanović je uhapšen 23. novembra 2019. godine, na osnovu krivične prijave, koju je MUP RS, podnio Tužilastvu za ratne zločine Republike Srbije, nakon čega mu je Viši sud u Beogradu odredio pritvor. U trenutku lišenja slobode nije bila raspisana potjernica, niti je u Srbiji bila podignuta optužnica ili pokrenuta istraga. Naredba o sprovođenju istrage u Srbiji donijeta je tek 24. novembra 2019. godine, dan nakon hapšenja, a 25. novembra 2019. godine Osmanu Osmanoviću je određen pritvor, za sve vrijeme trajanja istražnog postupka. Kao obrazloženje razlog za određivanje pritvora, Sud je naveo opasnost od bjekstva, obzirom da Osman Osmanovic nije državljanin Republike Srbije.

Istražni postupak je okončan nakon tri mjeseca i 21. februara 2020. godine je podignuta optužnica, te produžen i pritvor, u kojem se nalazi i danas, dvije godine nakon hapšenja.

Porodica Osmana Osmanovića je u podnesku Sudu, putem advokata Đorđa Dozeta, tražila od Višeg suda da donese odluku i dozvoli Osmanoviću odbranu sa slobode, u strahu da će loši uslovi u protvoru narušiti njegovo, ionako loše zdravstveno stanje. Predlagano je i puštanje uz kauciju ili u kućni pritvor, međutim, Sud je odbio zahtjev. Zvanični organi države Bosne i Hercegovine su diplomatskim putem tražili izručenje Osmanovića Bosni i Hercegovini, ali je to Republika Srbija odbila.

Osmanu Osmanoviću se stavlja na teret da je, u maju i junu 1992. godine, počinio krivično djelo ratnog zločina nad civilima srpske nacionalnosti, na lokalitetu „Rasadnik“ u Gornjem Rahiću, kod Brčkog. U to vrijeme on je bio angažovan kao inspektor u MUP-u Republike Bosne i Hercegovine, Centar službi bezbjednosti Tuzla.

Pripremnim ročištem, održanim u maju 2020. godine pokrenut je sudski proces, a prvi glavni pretres je održan u junu 2020. godine, u okviru kojega su saslušani svjedoci Tužilaštva i odbrane. Iznošenje završnih riječi pred Višim sudom u Beogradu počet će 5. novembra 2021. godine.

Viši sud u Beogradu uz Osmana Osmanovića, u pritvoru drži i Huseina Mujanovića. Očekivalo se da će država Srbija Osmanovića i Mujanovića izručiti zajedno sa Edinom Vranjem, ali i pored žive diplomatske aktivnosti do toga nije došlo. Postavlja se pitanje da li su državni organi zakazali, odnosno da li su bili manje aktivni u „spašavanju“ Osmanovića i Mujanovića, nego u slučaju Vranj i zašto je to bilo tako, javlja BMG Bosanska medijska grupa.

VRHOstali prilozi:
» DOMOVINO BOSNO, SRETAN TI DAN NEZAVISNOSTI!
B.net | 29. February 2024 00:46
Ostali prilozi istog autora:
» MANIFESTACIJA DANI SANDŽAKA U TUZLI
15. November 2022 14:00
» NATJEČAJ "MOJA PRVA KNJIGA"
15. July 2021 14:49
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif