Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Internacionalni eksertni tim Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK) insistira
IZETBEGOVIĆU, NE IDITE U BEOGRAD!
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 28. October 2021. 17:10:12


Jučer je uručeno pismo Internacionalnog eksertnog tima Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK) članu Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjedniku Stranke demokratske akcije Bakiru Izetbegoviću u kome se traži da ne ide u Beograd na susret sa predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem.

U pismu je navedeno da u skladu sa misijom rada IGK tražimo odlaganje susreta sa Vučićem jer:

1. Milorad Dodik uz podršku Aleksandra Vučića targetira tri ključen državne institucije BiH, pravosuđe, vojsku i policiju;

2. Svjedocimo smo rušenja ustvano-političkog sistema BiH. Poslije toga slijedi rušenje teritorijalnog integriteta, kroz priču o mirnom razlazu na koji ne reaguju međunarodni zvaničnici;

3. Aleksandar Vučić govori samo o teritorijalnom integritetu BiH. Jednako je važan i suverenitet kako unutrašnji tako i vanjski. Vanjski suverenitet kao odnos sa drugim državama koje nemaju pravo da se miješaju u unutrašnje poslove BiH, a unutrašnji suverenitet je suverenitet državnih institucija na području cijele države BiH;

4. Bošnjački politički faktor ne smije nikada zanemariti činjenicu da su države Srbija i Hrvatska svojim potpisima na Dejtonskom mirovnom sporazumu priznale svojstvo agresora u ratu protiv Republike Bosne i Hercegovine.

Pismo Internacionalnog ekspertnog tima IGK je napisano poslije odgovora iz kabineta premijera Kanade na pismo, apel i proglas u kojima se traži snažnije angažovanje Kanade u odbrani i jačanju države BiH, te poslije razgovora sa članovima Kanadskog parlamenta i članovima kanadske akademske zajednice.
Na kraju pisma je napisano: "Smatramo da se va[im eventualnim susretom sa Vučićem znatno narušava integritet države BiH, ugrožava ugled države i umanjuje značaj državnih institucija. Ovo pismo je podržano i od mnogih Kanađana, prijatelja BiH, te od nekoliko članova Kanadskog parlamenta.

Jutros smo informisani da Bakir Izetbegović ne ide u Beograd na susret sa Aleksandrom Vučićem, piše u saopćenju Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK).Ostali prilozi:
» KOMESAR VARHELYI OTKRIO SVE DETALJE POSJETE BIH
Vijesti.ba | 25. November 2021 19:55
» SARAJEVO: PROMOVISANA KNJIGA "ROBIJE ALIJE IZETBEGOVIĆA"
Anadolu Agency (AA) | 25. November 2021 18:47
» MINA - 30 GODINA VJERODOSTOJNOG INFORMISANJA
MINA | 25. November 2021 16:57
Ostali prilozi istog autora: