Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Komentari


Švicarska: Održane tribine probosanskog bloka iz manjeg bh entiteta
POKRET: DRŽAVA – DOMOVINA BOSNA
Procitaj komentar

Autor: Mensud Alićušić
Objavljeno: 04. November 2021. 18:11:04


Posljednji vikend mjeseca oktobra u nekoliko švicarskih gradova protekao je u druženju gostiju iz BiH sa bh iseljeništvom. Bila je to prilika da se prezentira jedna nova ideja, kao i mogućnosti što boljeg i kvalitetnijeg korištenja resursa i kapaciteta dijaspore. Prevashodno je fokus na što masovnijem izlasku za predstojeće izbore 2022. godine.

Učesnici i suorganizatori, u čijim imenima se prožimaju tri ključne riječi «Pokret za državu» «Snaga Domovine» i «Glas za Bosnu» su prepoznali trenutak u kojoj se nalazi naša zemlja i pokazali svoju odgovornost prema postojećem stanju. U ovom prelomnom momentu, jasno i glasno podići svoj glas, nedvosmisleno stati u odbranu Domovine, staviti joj se na raspolaganje, nije samo izraz patriotizma, nego znak političke zrelosti. Također, to je direktan signal svima onima, koji pokušavaju potkopati njene temelje i atakujući na njen suverenitet, da će naići na žestok odgovor miliona ljudi kojima je BiH u srcu.

Znajući dobro da su na Balkanu inat, sujeta, ego i sl. često znali imati pogubne posljedice, pa čak završiti i tragičnim ishodima, svakako je pohvalu gesta probosanskih stranaka iz entiteta RS, da prevaziđu ideološke i sve druge razlike, da se izdignu iznad ličnih i stranačkih interesa, te da na sljedećim izborima izađu kao jedinstvena lista. Rezultat takvog nastupa bit će višestruko koristan i zasigurno usmjeriti mnoge političke procese u pozitivnijem pravcu. Bez njihovog pristanka neće se moći formirati vlade i politike, koji danas kulminiraju u najmorbidnijoj formi.Ono što se dalo jasno primjetiti da među učesnicima vlada odlična atmosfra, da se itekako dobro dopunjuju Vojin Mijatović (potpredsjdnik SDP-a BiH), Edin Ramić (potpredsjednik SDA), predsjednci Skupštine Prijedor i Doboja Mirsad Duratović (DF) i Sevlin Hurtić (LzsD), kao i numorni i nepokolebljivi Ćamil Duraković iz Srebrenice.

I upravo, kako naglasiše, jedini cilj njihove Platforme jeste „Država Bosna i Hercegovina“ koja se upravo brani u entitetu RS, prevashodno u Banjaluci, kao i u svim mjestima od Une do Drine i od Save do mora.

Gosti su iznijeli svoje ideje, viđenja, nadanja i očekivanja, a kroz diskusiju se ukazivalo na problemtiku sa terena, te analiziralo kako na najefikasniji način doći do što većeg broja naših građana. Primarni cilj je što efikasnije realizovati registraciju birača, kao i odraditi same izbore.

Ispred Ambasade BiH iz Berna prisutna je bila gospođa Dženeta Halilović, koja je veoma emotivno govorila o važnosti pripadanja bh idetitetu. Istakla je spremnost Ambasade da uvijek bude na raspolaganju svakom građaninu BiH u svakom momentu.

Najčešće naviknut na negativnu percepciju politika, ovaj Pokret predstavlja jednu paradigmu, neku novu političku kulturu, budi nadu u bolje sutra i treba mu pružiti šansu. Onaj ko je iznevjeri, trebao bi snositi itekao posljedice.Posebno je bitno, da se ovakvim nastupom spriječava bespotrebno prosipanje glasova na više manjih partija, a inima koji traže ispriku za apstinenciju od glasanja smanjuje manevarski prostor, kako, eto, nemaju za koga glasati.

Zato dragi Bosanci i Hercegovci u dijaspori, kucnuo je trenutak da sa velikih emocija, sa krupnih riječi pređemo na konkretna dijela. Krajnje je vrijeme da kao narod položimo ispit savjesti, da pokažemo državotvornu svjest, odužimo se prema generacijama ispred nas i pokažemo odgovornost prema generacijama koje dolaze poslije nas.

Ljudski i moralno je reći stop fašizmu, aparthejdu, separatizmu, šovinizmu, strahu, dezintegracijama a stati na stranu demokratskih vrijednosti, slobode, suživota.
Budimo svjesni, da svojim glasom možemo odrediti na kojoj strani ćemo se naći.

Uložimo samo malo napora, prije nego što bude kasno, jer čovjek mnoge stvar zna cijeniti, tek onda kad ih izgubi.

Da bi ova ideja imala uspjeh svakako zasluga pripada čelniku pokreta "Snaga Domovine", gospodinu Ahmedu Husagiću, čovjeku koji se odrekao ugodnog života u Austriji, gdje je bio zastupnik SDPu tamošnjem parlamentu. On je stavio sebe, svoje znanje i iskustvo na raspolaganje i dobrobit svoje zemlje. Doći ćemo mi opet kod vas, kao i do svakog građanina, jer svaki pojedinac je važan naglasio je gospodin Husagić.A da bi ovaj projekat u Švicarskoj bio uspješno odrađen najveće zasluge pripadaju NVO "Glas za Bosnu" sa agilnim Zeidom Mešićem, prvim među jednakim.

Što bi se narodnim jezikom reklo "Grupa mala ali odabrana", sa velikom idejom i neizmjernom energijom, marljivo rade, promišljaju i realiziraju projekte od društveno-korisnog značaja.Upravo , razlog njihovog osnivanja prije šest godina bio je, da se bukvalno "olovkom umjesto metkom", brani država, sa posebnim aspektom djelovanja na prostoru entiteta RS.

Ovaj Pokret die dalje, nakon Austrije i Švicarske slijedi Skandinavija i ostale zemlje gdje žive bh građani.
Bilo bi dobro kada bi svaka zemlja imala podružnicu NVO „Glas za Bosnu“ pa uz «Snagu Domovine» i «Pokreta za državu», naša budućnost bila bi svjetlija, a naše uznemirene duše mirnije.

VRHOstali prilozi:
» OTVORENO PISMO ANDRIJI MANDIĆU
Božidar Proročić, književnik i publicista | 25. May 2024 12:33
» 21. MAJ DAN HRABROSTI, SLOBODE I JEDINSTVA - JEDNA JE CRNA GORA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 20. May 2024 14:31
» GRANADA
Zineta Subašić | 19. May 2024 15:32
» BOŠNJACI, SVJEDOČIMO DA JESMO
Mr. Senahid Halilović | 10. May 2024 18:11
» MEHMET-METO ZENKA MOSTOVI MEĐUETNIČKE SARADNJE U CRNOJ GORI
Božidar Proročić, književnik i publicista | 08. May 2024 16:52
» BRANE
Haris Hojkurić | 01. May 2024 16:10
» PRIJEPOLJSKO BAJRAMSKO SIJELO ALI U „NOVOPAZARSKOM SANDŽAKU“
Ferid Ferko Šantić | 13. April 2024 21:27
» VODIČ ZA „NOĆ VELIČANSTVENU“ - LEJLETU-L-QADR
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 05. April 2024 13:27
Ostali prilozi istog autora:
» OD BAHA DO SEVDAHA
29. January 2024 13:38
» DRŽAVA BOSNA - TO SMO SVI MI
23. October 2023 15:02
» RECI MAJCI DA SE NISAM PATIO
02. July 2023 22:09
» GLAS ZA BOSNU - MIR U EVROPI
05. June 2022 15:23
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif