Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Islamske teme
U BANJALUCI OBILJEŽENO 160 GODINA OD ROĐENJA IBRAHIMA-EF. MAGLAJLIĆA
Procitaj komentar
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 05. November 2021. 15:11:09


U Banjaluci je danas u organizaciji Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Muftijstva banjalučkog održan simpozij "Reisu-l-ulema hafiz Ibrahim-ef. Maglajlić - život i djelo", a otvorena je i izložba "Blagodarja medresa", autora Ruhulaha Hodžića i Mehe Manjge, povodom 160 godina od rođenja Ibrahima-ef. Maglajlića, javlja Anadolu Agency (AA).

Godišnjica rođenja Maglajlića, koji je bio reisu-l-ulema od 1930. do 1936. godine, obilježena je u Kulturnom centru - Banski dvor.

"On je ličnost koja je poznata u javnosti, puno više se o njemu govorilo nego što se pisalo. Mi smo željeli danas da osvijetlimo vrijeme, uslove, okolnosti u kojima je on djelovao i radio. Znate da je ovo područje vrlo trusno, kako društveno-politički, tako i ekonomsko i vjerski. U nekom smislu on je bio protagonista suživota, života i bio je prosvjetni radnik i djelatnik koji je svojim angažmanom bdio nad islamskim učenjem, podučavanjem mlađih generacija", rekao je muftija banjalučki Nusret-ef. Abdibegović.

Prema njegovim riječima Ibrahim-ef. Maglajlić bio je osjećajan prema onima koji su ugroženi, kojima je potrebna pomoć, a njegova ličnost zaluđuje pažnju.

Dodao je da će kao organizatori učiniti napor da izdaju zbornik, zamolili su da se otvore arhivi, a otvorili su i mogućnost svim ljudima koji imaju određenu građu i materijal da im ga dostave.

Dževad Hodžić, direktor Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta izjavio je da je obilježena godišnjica rođenja jedne od najznačajnijih ličnosti za islam i muslimane u Bosni i Hercegovini u modernoj povijesti. Djelujući na više polja, prema riječima Hodžića, Maglajlić je između dva svjetska rata bio reisu-l-ulema u vrlo teškim prilikama i okolnostima.

"Izložba 'Blagodarja medresa' govori o istorijskoj i aktuelnoj dimenziji naših medresa koje su dale nemjerljiv doprinos, ne samo našem islamskom obrazovanju, prije svega islamskom obrazovanju, ali koje predstavlja stupove, kamene temeljce, možda bih mogao reći našeg ukupnog obrazovanja. U svakom slučaju, predstavljale su i predstavljaju veliki doprinos kulturi, obrazovanju, obrazovnoj tradiciji ne samo muslimana nego bh. društva u cjelini", rekao je Hodžić.

Tokom simpozija Admir-ef. Blitović govorio je o temi "Reisu-l-ulema hafiz Ibrahim-ef. Maglajlić - biografski prikaz života i ličnosti", Ferid Dautović, direktor Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka (IITB) o vjersko-prosvjetnoj djelatnosti Maglajlića, a univerzitetski profesori iz Tuzle i Sarajeva, Adnan Jahić i Enes Durmišević o njegovom političkom djelovanju i pravnom položaju Islamske zajednice u Kraljevini Jugoslaviji od 1930. do 1936. godine. Viši naučni saradnik IITB-a Elvir Duranović govorio je o organizaciji i radu banjalučkih medresa od 1896. do 1946. godine.

Izložbu "Blagodarja medresa", koju je pripremila Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu otvorio je muftija banjalučki.

"Izložba ima za cilj da prezentira sintezu medrese kao tradicionalne i savremene škole. Ona na 48 panela pokazuje veliku povijest bh. mederesa i u najkraćem koliko smo mogli alumniste medresa koji su dali značajne doprinose u različitim oblastima društva", rekao je Ruhulah Hodžić, jedan od autora izložbe.

Hafiz Ibrahim-ef. Maglajlić, dijete grada Banjaluke, potiče iz ugledne porodice Maglajlića, porodice koja je široj društvenoj javnosti ponudila nekoliko značajnih imena, među kojima Ibrahim-ef. Maglajlić zauzima pročelnu poziciju. Životni put mu je trasiralo školovanje u Banjaluci i Istanbulu, učešće u vojnim operacijama, boravak u zarobljeništvu, te obnašanje visokih funkcija direktora medrese, muftije i reisu-l-uleme. Medresa u Banjaluci danas nosi njegovo ime.

VRHOstali prilozi:
» JEVM-I AŠURA – DAN SJEĆANJA NA SPAS OD FARAONA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 07. August 2022 16:50
» ODRŽANA ŠEHIDSKA DOVA U ŽEPI
MINA | 27. July 2022 14:05
» UČENJE KROZ RAD
Muhamed Hodžić | 10. June 2022 16:04
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif