Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

BEĆIROVIĆ: SASTANAK JANŠE I DODIKA JE RAZOTKRIVANJE AUTORA I PROMOTORA MEMORANDUMA O PREKRAJANJU GRANICA
Autor: B.net
Objavljeno: 08. November 2021. 17:11:00
ZIJAD BEĆIROVIĆ: Bosna i Hercegovina ima sreću u nesreći da su Rusija i Kina ušli u njeno dvorište, a to je hiljadugodišnje dvorište Zapada i oni zbog sebe neće dozvoliti te aktivnosti u BiH.


U Ljubljani su se u nedjelju sastali slovenački premijer Janez Janša i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, a tema razgovora bila je trenutna situacija u našoj državi.

Nakon sastanka uslijedile su floskule o "suverenitetu BiH, putu ka Evropskoj uniji..." Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) u Ljubljani, smatra kako se nije radilo o nekom iznenadnom sastanku.

- Taj sastanak uopće ne predstavlja iznenađenje. To je razotkrivanje autora i promotora memoranduma sa proljeća ove godine o prekrajanju granica u regionu. Ta ekipa sistemski radi na destabilizaciji regiona.

Upravo ovo što je ovih dana urađeno u Sjevernoj Makedoniji Zoranu Zaevu, rušenju njegove vlade i zaustavljanju demokratskih procesa u regionu pripisuje se toj ekipi, a centar događanja je u Budimpešti.

Slično rade i prema BiH. Paradoks je da Janša predsjedava EU-om i da radi na takvim aktivnostima kroz različite oblike djelovanja. On je Dodika primio i u junu 2008. kada je Slovenija prvi put predsjedavala EU-om, tada kao premijera bh. entiteta Republika Srpska, a i tada je bilo jasno da entiteti nemaju ingerencije u oblasti vanjske politike što je izazvalo negativna reagiranja slovenačke i evropske javnosti, - kaže Bećirović za Faktor.

- Janša sasvim sigurno nije prijatelj Bosne i Hercegovine. Sreća u nesreći je da se on ni o čemu ne pita kada je u pitanju BiH. On je omražen lik unutar "normalnih" krugova EU-a i dio je radikalne ekstremne desnice koja je u pojedinim elementima profašistička, vjerovatno bi bilo blago reći samo da je ksenofobična - ističe Bećirović.

Da li je sastanak možda upriličen da Slovenija, a dan ranije i Mađarska posjetom premijera Viktora Orbana Banjoj Luci, pošalju poruku Sjedinjenim Američkim Država i njihovom specijalnom izaslaniku Gabrielu Escobaru koga podržavaju u BiH?

- Nemaju oni kome slati poruke jer njihove poruke nisu nikome važne osim tim radikalnim krugovima ekstremnim desničarskim. Lisabonskim ugovorom predsjedavanje EU-om nema više skoro nikakvog značaja nego predstavlja dekor.

Politika Janše nanosi konstantnu štetu interesima Slovenija ako imamo u vidu da je oko 80 posto slovenačke privrede izvozno orijentirano i značajan dio stanovništva je porijeklom iz regiona što može utjecati na stabilnost Slovenije kao i na dešavanja u regionu. Eventualni ratni sukob u regionu ne bi mogla izbjeći ni Slovenija. Gabriel Escobar ima jasan mandat i instrukcije od aktualne američke administracije - jasan je Bećirović.

Prema njegovim riječima, u Sloveniji je taj sastanak prošao nezapaženo.

- Poznate su slovenačkoj i evropskoj javnosti snažnije personalne veze između političko-kriminalnih struktura i to ne iznenađuje. Na kraju krajeva, Janša je i sudski procesuiran zbog kriminala, "izvukao" se jer je slučaj zbog njegovih opstrukcija sudski zastario, ali je nad njim ostala hipoteka kriminala, - podsjeća on.

Očekuje da će uprkos svemu BiH iz ove krize izaći neokrznuta.

- BiH ima sreću u nesreći da su Rusija i Kina ušli u njeno dvorište, a to je hiljadugodišnje dvorište Zapada i oni zbog sebe neće dozvoliti te aktivnosti u BiH.

NATO je alergičan na ta dešavanja posebno kada je Dodik instalirao kompletnu rusku obavještajnu strukturu i kada je Ruski humanitarni centar iz Niša premjestio u RS na nekoliko lokacija. Sa jedne od tih lokacija intenzivno se djeluje i protiv Crne Gore. Takvo djelovanje NATO ne oprašta, - poručuje Bećirović, objavio je portal Faktor.Ostali prilozi:
» IZETBEGOVIĆ U POSJETI ZVORNIKU
Bošnjaci.Net | 21. January 2022 16:45
» STUTTGART: SKUP PODRŠKE BOSNI I HERCEGOVINI
Bošnjaci.Net | 21. January 2022 15:13
» SAMANTHA POWER UPUTILA VIDEO PORUKU GRAĐANIMA BIH
Vijesti.ba | 20. January 2022 15:39
» U SREBRENICI JE UBIJENO 8.000 BOŠNJAKA
Bošnjaci.Net | 20. January 2022 14:48
Ostali prilozi istog autora: