Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Intervjui


Dr. Mustafa ef. CERIĆ, bivši reisul-ulema Islamske zajednice u BiH
VRIJEME JE DA SE BOŠNJACI PROBUDE
Procitaj komentar

Autor: Federalna.ba
Objavljeno: 10. November 2021. 13:11:36
DR. MUSTAFA-EF. CERIĆ: "Ovo što Milanović radi je najveća povijesna bruka hrvatske države koju zastupa takav jedan lik. To je bezobrazluk, primitivizam. To što priča Dodik, to misli Vučić. Razočaran sam što se dopustilo Aleksandru Vučiću da dolazi u Potočare. On nije smio to ni pomisliti a kamoli da ga zovemo, da plačemo što ga nema. Evropa mora da shvati da, ukoliko u Bosni dođe do sličnog konflikta kao 90-ih, neće ni ona biti mirna. Da bi se mi sami zaštitili želim da poručim Bošnjacima moramo se okupiti oko jednog lidera. To ćemo uraditi tako što sve stranke koje tvrde da su za očuvanje bosanskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta bosanske države treba da formiraju jedan jedinstveni bosanski front. To je rješenje. Taj bosanski front treba da bude napravljen na način da imaju samo jedan cilj, a to je zaštita i odbrana suvereniteta i teritorijalnog integriteta bosanske države. U Sarajevu nema Dodika ali imamo jako puno zastoja zato što podmeću noge jedni drugima. Zato što nemaju zajednički cilj."


Zašto Evropa ima kompleks od muslimana? Ko Putinove i Macronove poteze u BiH neće mirno gledati. Zašto su Hrvati ugroženi od samih sebe i na koji način žele kroatizirati BiH. Kako su Srbi najviše ugroženi od Dodika. Ko bi trebao biti lider Bošnjaka i zašto. Je li potreban jedinstven politički front i ko ga treba činiti. O razjedinjenosti probosanskih stranaka, Milanoviću, Vučiću, Islamskoj zajednici i SPC-u za Mrežu je otvoreno govorio Mustafa ef. Cerić, bivši reisul-ulema Islamske zajednice u BiH.

Kaže da se preko Bosne i Hercegovine biju veliki svjetski igrači.

"Ovo što se sada događa oko BiH na globalnoj sceni ima dvije poruke - prva je budilnik za Bošnjake koji su se u međuvremenu uspavali, da se probude i drugo je da bosansko pitanje postaje očigledno globalno pitanje, a ne domaće pitanje. Licemjerno je od svih da nam stalno govore de se vi unutra dogovorite i mi ćemo to podržati, a oni nam ne daju da se dogovorimo. Sav problem u BiH od 90-ih pa i prije je bio miješanje naših komšija, Srbije i Hrvatske, u naše pitanje. Kada bi oni nas pustili samo tri dana bez njihovog miješanja, mi bismo se dogovorili."

Navodi da želi da pita Putina da li misli da će muslimani Čečenije, Tatari, muslimani Azerbejddžana, Uzbekistana i drugi muslimani nearapi, da će mirno posmatrati da se prave Tomašice, da se ubijaju muslimani kao što su se ubijali u Srebrenici.

"Neće mirno stajati i neće mirno to gledati. I drugo, volio bih dati poruku Macronu, Evropi kojoj također ovo što se dešava oko BiH treba da bude budilnik iz dva razloga. Želim pitati Macrona da li misli da će muslimani u Francuskoj mirno gledati da se ponovo u Bosni događa genocid? Neće. A to nas vodi opet na nešto što bih volio da Evropa jako ozbiljno shvati - ako Vučić i Dodik imaju namjeru da započnu Treći svjetski rat po uzoru na atentat koji se dogodio u Sarajevu od teroriste Gavrila Principa onda imaju priliku za to ako se Evropa i dalje bude ovako ponašala i velike sile preko Bosne završavale svoje račune, uključujući i Kinu. Zar Bošnjaci ne vide da sve što rade Vučić i Dodik zapravo ide ka tome? Mislim da je Evropa jako neodgovorna i da ima kompleks od islama i muslimana. U Bosni nema nikakav problem osim to što smo mi muslimani."

Ističe da su Hrvati u BiH ugroženi od samih sebe i svoje politike, a Srbi također od vlastite politike i od Dodika.

"Hrvati imaju sve u Bosni. Samo se treba rodit u Bosni Hrvat i imaš sve što ti treba. Ta priča o tome da nisu ravnopravni u Predsjedništvu zato što nije Čović u Predsjedništvu, a da su Bošnjaci glasali za Čovića onda bi to sve bilo legitimno. Hrvati prave kardinalnu grešku prema Bosni. Oni gube Bosnu. Hrvatska politika u slovu i duhu HDZ-a gubi Bosnu na način što žele da kroatiziraju Bosnu na nasilan način i kroz suradnju sa srpskom politikom o podjeli Bosne."

Razočaran sam što se dopustilo Aleksandru Vučiću da dolazi u Potočare


O odnosu Hrvatske prema BiH Cerić kaže da je vrlo nekorektan.

"Ovo što Milanović radi je najveća povijesna bruka hrvatske države koju zastupa takav jedan lik. To je bezobrazluk, primitivizam. To što priča Dodik, to misli Vučić. Razočaran sam što se dopustilo Aleksandru Vučiću da dolazi u Potočare. On nije smio to ni pomisliti a kamoli da ga zovemo, da plačemo što ga nema. Evropa mora da shvati da, ukoliko u Bosni dođe do sličnog konflikta kao 90-ih, neće ni ona biti mirna. Da bi se mi sami zaštitili želim da poručim Bošnjacima moramo se okupiti oko jednog lidera. To ćemo uraditi tako što sve stranke koje tvrde da su za očuvanje bosanskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta bosanske države treba da formiraju jedan jedinstveni bosanski front. To je rješenje. Taj bosanski front treba da bude napravljen na način da imaju samo jedan cilj, a to je zaštita i odbrana suvereniteta i teritorijalnog integriteta bosanske države. U Sarajevu nema Dodika ali imamo jako puno zastoja zato što podmeću noge jedni drugima. Zato što nemaju zajednički cilj."

Kaže da su u ovom slučaju svi lideri i niko nije lider.

"Imaju jedan cilj prema kojem svi idu. Ovdje se ne pita ko je prvi nego ko je više doprinio da se sačuva suverenitet i teritorijalni integritet. Moraju Bošnjaci, Bosanci shvatiti da se ne može sjediti na Baščaršiji i čekati da neko dođe i riješi probleme. Mora se hodati po svijetu. Moramo shvatiti da postoje tri važne adrese na kojima mi moramo imati svog specijalnog izaslanika koji će se zalagati za bosansku državu. To su Washington, Brisel i NATO."

Nismo sazreli da budemo nacija vrijedna poštovanja na Balkanu


Cerić navodi da je vrijeme za uzbunu u kojoj trebaju svi da sudjeluju.

"Akademici u BiH ništa ne rade, a i oni koji bi željeli da rade su opstruirani. Državna Akademija se bavi ispitivanjem cvijeća, a ne bavi se egzistencijalnim pitanjima Bosne i Hercegovine. Očito da još nismo sazreli da budemo nacija vrijedna poštovanja na Balkanu."

Smatra da je Islamska zajednica više posvećena lokalnim pitanjima, a da je manje angažirana na globalnoj sceni.

"Možda je to trebalo tako poslije mog mandata. Mislim da IZ dobro radi posao na domaćem planu, iako nam ta domaća scena nije baš savršena. Što se tiče SPC-a oni su kreatori svega što se događa na Balkanu."

Ovo je intervju iz političkog magazina Mreža, cijelu emisiju pogledajte OVDJE.

VRHOstali prilozi:
» ISLAM I ISLAMOFOBIJA
Eset Muračević | 22. June 2024 17:34
» SPOJ KULTURE I PROSVJETE
Božidar Proročić, književnik i publicista | 21. June 2024 16:48
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif