Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne
Kratki pogled s Kosova oko preseljenja na Ahiret muftije i akademika Muamera Zukorlića
FENOMEN MUAMER ZUKORLIĆ ĆE BITI RAZMATRAN KROZ POLITIČKU, HISTORIJSKU I NAUČNU PRIZMU
Procitaj komentar
Autor: Ćerim Bajrami
Objavljeno: 10. November 2021. 17:11:03

Akademik muftija Muamer Zukorlić 1970 - 2021


Rijetko je koja vijest u posljednje vrijeme toliko potresla cijeli Balkan i našu dijasporu, zasebno Bošnjake, kao naglo preseljenje na Ahiret muftije i akademika Muamera Zukorlića, u minulu subotu.
I ovom prilikom molimo Allaha dželešanuhu da se njemu smiluje i uvede ga u Dženet lijepi.
Njegovoj porodici, prijateljima, saradnicima i svim Bošnjacima da podari sabura....

Mogu s ponosom da kažem da sam i osobni svjedok mnogih uspješnih početaka, uzdignuća i dobrih poteza i rezultata Islamske zajednice Sandžaka, jer smo još od devedesetih godina minuloga vijeka nerijetko imali intenzivne kontakte i sa rahmetli muftijom Zukorlićem i sa njegovim najbližim saradnicima, poput muftije Mevluda ef. Dudića i ostalih alima, profesora i aktivista.

Njihova vrata u institucije IZ su uvijek bila otvorena i za mene ali i za sve nas u i oko Bošnjačke revije "Selam" iz Prizrena. Sarađivali smo, na momente veoma intezivno.

(Neki s Kosova tada nisu ni znali ko su ti ljudi, niti su mnogo brinuli o bošnjačkoj afirmaciji, dok su pojedinci bili i na suprotnoj (političkoj) strani od svih nas koji smo - i onda - bili na bošnjačkoj i kosovskoj.)

Naravno da u zadnjim godinama iza nas, realno kazano, i zbog našeg bošnjačkog broja i zbog naših kapaciteta na Kosovu, nismo ni mogli u svemu propratiti ni rahmetli muftiju Zukorlića ni njihove novoformirane institucije, jer nivo koji su oni u međuvremenu uspostavili u Novom Pazaru i Sandžaku i tempo koji je muftija Zukorlić osobno 'gurao', za nas sa Kosova je iskreno rečeno bio i nedostižan.
Politiziranje nekih individua je nešto drugo, ovdje je riječ o iskrenom nacionalnom pristupu i o ravnopravnoj mogućoj saradnji.

Izražavamo zahvalnost i njemu i svima oko njega koji su na bilo koji način pomogli nama Bošnjacima Kosova, a jesu!

Naravno, ovih zadnjih godina ostalo nam je da ipak zadržimo dobar međusobni bošnjački i muslimanski muhabet, razumijevanje za angažmane u politici i poštovanje eventualnih razlika u pristupu.

Sa krugom oko rahm. muftije i akademika Zukorlića i danas imam nepatvorenu komunikaciju i konsultacije. Imaju i neki drugi s Kosova među Bošnjacima, što je uredu.

Svjedoci su i oni u Sandžaku i šira čitalačka publika da sam se svojevremeno među prvima javno oglasio kad je mučki napadnuta Islamska zajednica u Sandžaku, odnosno IZ u Srbiji, s mojim tektom: "Ne rušite Islamsku zajednicu..." i da sam ostao doslijedan stavu da je napravljena velika šteta od svih onih među Bošnjacima koji su u toj podjeli olahko uzeli učešća.

Takođe među prvima sam svojim tekstom pozdravio formiranje BANU u Novom Pazaru, uz zasebno izraženo zadovoljstvo što je i naš rahmetli prof. Alija Džogović sa Kosova bio među njenim akademicima - osnivačima.

Između ostalog, otvorio sam uvodnim govorom (i neočekivano od mene, ali po traženju organizatora) veliki osnivački skup Bošnjačke kulturne zajednice (BKZ) u Rožajama, CG, i imao obraćanje na još masovnijem skupu BKZ u Luxemburgu, kao gost - bošnjački aktivista i s pozicije zamjenika minista u Ministarstvu dijaspore Vlade Republike Kosova...

Bio sam i među prvim govornicima na formiranju stranke - Bošnjačke demokratske zajednice (BDZ), prethodnice SPP, u Novom Pazaru...

Ni jednu riječ napisanu i izgovorenu u tim prilikama ni sad ne bih promjenio!

(Mogao bih možda samo usput da izrazim žaljenje što neki bošnjački 'zamorčići' s Kosova, u pokušaju da mene ruše i 'zamjene' me oko tih komunikacija i kontakata, nikako da dostignu taj moj nivo, koji je svakako trebao biti još bolji.)

... ...
Muftija i akademik Muamer Zukorlić je sad otišao prerano (po našem ljudskom mišljenju) Bogu Jedinome na emanet, Njegovom odredbom.

Postoji ona, već kazana izreka: "Mnogo htio, mnogo započeo"...

Međutim, u slučaju rahmetli muftije Zukorlića ona bi mogla da se dopuni '... i mnogo ostvario'.
Samim tim, ja osobno ne sumnjam da će njegovi najbliži saradnici ali i širi krug, kako u Islamskoj zajednici i drugim institucijama, tako i u stranci, nastaviti da hodaju stazom koju im je rahmetli Zukorlić trasirao - jer su u njenoj gradnji zajedno s njim aktivno učestvovali. A to će i njegovom djelu biti najveće priznanje.

Vjerovatno će protokom vremena fenomen Muamer Zukorlić biti razmatran i kroz političku, historijsku i naučnu prizmu.

A ako se sada može nešto kazati iz mog skromnog ugla gledišta, uz neosporne njegove osobne zasluge zbog njegove izuzetne pojave, jake ličnosti, hrabrosti, znanja i sposobnosti oratorstva, najmanje tri faktora su doprinela njegovom (relativno brzom) uspjehu.

Prvi je što je stao na čelu zasebno formirane Islamske zajednice Sandžaka u vrijeme raspada SFRJ, mirnim dogovorom s IZ Kosova, čiji su dio do tada bili.

Ipak je to bila dobra baza i solidna organizacija za početak, sa oko 150 tadašnjih džamija i džemata, tj. veliki broj ljudi u njima, kao i nešto kasnije dobro aktiviranje bošnjačke dijaspore iz Sandžaka !
Drugi faktor je što je/su i dalje formalno-pravno zadržao/li institucionalnu vezu sa Islamskom zajednicom Bosne i Hercegovine, tj. sa najstarijom svebošnjačkom institucijom.

Treći faktor jeste što je muftija Zukorlić relativno brzo shvatio da bez formiranja i nacionalnih bošnjačkih institucija i okupljanja bošnjačkih intelektualaca oko sebe i u njima - Bošnjacima u regiji nema opstanka.

Osnivačka baza za nove institucije je jedino i mogla biti Islamska zajednica sa svojim prostornim i skromnim finansijskim kapacitetima, kasnije i sa kadrovskim.

Znao je da država/e u regiji gdje su Bošnjaci manjina, ne samo da ne pomažu formiranje i ne finansiraju održavanje bošnjačkih nacionalnih institucija, već ih i onemogućavaju i ruše.

Želim i dalje da ostanem u ubjeđenju da mu osobni politički angažman nije bio među primarnim ciljevima, već samo kao sredstvo za moguće relaksacije gušenja rada IZuS i oko nje formiranih obrazovnih i naučnih institucija u Sandžaku, a koje su ometane od strane srbijanskih vlasti.

Iza njega svakako ostaje njegovo djelo i ostaje on kao jedinstven primjer Bošnjacima - da se (ipak) može, samo se treba pokrenuti i biti ustrajan, uzdajući se u Boga jedinoga i u razumijevanje većinskog dijela svog naroda i dobrih ljudi!

A Allah dželešanuhu najbolje zna!

Njega molim da akademiku muftiji Muameru ef. podari ono što ovih dana svi svjedočimo da je zaslužio - DženNet lijepi, a meni da On Jedini oprosti propuste.

VRHOstali prilozi:
» HRVATI I DAVIDOVA ZVIJEZDA
Dr. Adamir Jerković | 11. August 2022 08:02
» IMPERATIV MORALNE SAVJESTI ZA PALESTINU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 11. August 2022 07:54
» TRIDESETOGODIŠNJI VJERSKI RAT
Dr. Sead Alić | 10. August 2022 06:39
» DA LI SMO PONOSNI I PRKOSNI BOSANCI, ILI SMO PALESTINCI?
Mr. Milan Jovičić | 09. August 2022 07:07
» IZRAELSKI AMBASADOR GENDLER U SLUŽBI APARTHEIDA U BOSNI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. August 2022 16:05
» MOSTARSKI DOKTORI, DA LI STE ZA DOM SPREMNI?
Mr. Milan Jovičić | 07. August 2022 08:41
» TEMELJNI UGOVOR - TEMELJNA IZDAJA CRNE GORE
Božidar Proročić | 05. August 2022 21:07
» VODSTVO I PROMJENE
Dr. Mesud A. Ramić | 05. August 2022 09:53
» EUROPOCETRIČNI NACIONALSOCIJALIZAM VIKTORA ORBANA
Dr. Sead Alić | 04. August 2022 21:14
» ZA SLOBODU BOSNE I NARODA I REISU-L-ULEMA SE BORIO
Elmedina Muftić | 04. August 2022 19:35
» BOSNA JE PEDESET DRUGA DRŽAVA SJEDINJENIH AMERIČKIH DRŽAVA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 01. August 2022 14:09
» ODBRANA UKRAJINE TREBA DA BUDE PRIORITET EVROPE
Božidar Proročić | 31. July 2022 13:51
» PORUKE I POUKE POVODOM NOVE 1444. HIDŽRETSKE - MUSLIMANSKE GODINE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. July 2022 15:19
» KAMO SREĆE DA TO ISTINA NIJE
Sead Zubanović | 30. July 2022 03:57
» DA LI JE I POSLJEDNJA ŠANSA VISOKOG PRESTAVNIKA OHR-A?
Mr. Milan Jovičić | 30. July 2022 01:56
» VRIJEME SABIRANJA
Dr. Mesud A. Ramić | 29. July 2022 16:14
» EVROPA JE KUKAVICA
Aziz Hurem | 29. July 2022 15:37
Ostali prilozi istog autora:
» BITNO JE UPISATI SE - BOŠNJAK!
31. March 2021 18:59
» TEŠKI SASTANCI
03. December 2019 01:49
» BOŠNJACI U POSTIZBORNOM KOSOVU
28. October 2019 18:38
fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif