Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

Bošnjaci New Yorka i New Jerseya u povodu odlaska vizionara Akademika Muftije
ČUVAT ĆEMO STRAŽU NA KAPIJAMA DOSEGNUTE VISINE NAŠEG AKADEMIKA I MUFTIJE MUAMERA-EF. ZUKORLIĆA
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 20. November 2021. 13:11:38
Muftija je svoj emanet ispunio, sada smo mi na redu da svoj upotpunimo. Standarde koje je postavio - donja su granica tolerancije, a njegova vizija budućnosti našeg naroda i naše zajednice, imperativ koji garantuje pobjedu našoj djeci.


"Nemoj govoriti: 'Šta li ovi Muftijini rade?!' Znaj da oni čuvaju stražu tebi, a ti njima čuvaj stražu tamo gdje radiš. Nije važno na koju kapiju smutljivci žele ući, važno je da držimo stražu na svim kapijama", riječi su rahmetli akademika muftije Muamera Zukorlića

U subotu, 6. novembra 2021., zatekao nas je i šokirao iznenadni tužni haber i bolno uzdrmao da je u 51. godini burnog i maratonskog života i rada za svoj narod prestalo da kuca veliko i plemenito srce Akademika Muftije Muamera-ef. Zukorlića. Veliki i nenadoknadivi gubitak je za njegove stare roditelje, djecu, braću, porodicu, iskrene prijatelje, cijeli ummet, ali i za Bošnjake Sandžaka, Bosne, kao i sve nas koji smo rasuti po cijelom dunjaluku, koji pripadamo bošnjačkoj emigraciji i dijaspori. Ističemo: ovo je veliki šok za Bošnjake u New Yorku koji su ga iskreno cijenili, podržavali, bratski i prijateljski održavali kontakte i radovali se svakom uspjehu! Iznenadna smrt Muftije čak je šok i za one koji su ga površno poznavali, koji su se divili njegovoj intelektualnoj borbi. Primjetno je da su zatečeni i njegovi dušmani s obje strane Mehovog krša, koji su ga jezikom mržnje godinama proganjali i gibetili za svaki njegov uspjeh, kao i pojednici iz Bosne, oni bez karaktera, obraza i stava, koji sve rade po narudžbi.

Čovjek, Muftija, učitelj, lider, akademik, vizionar, mislilac i besjednik, svome bošnjačkom narodu je nakon višedecenijskog komunističkog posrtanja pomogao da se uspravi i nauči da se kičma povija samo pred Gospodarem svjetova.

U Sandžaku, Bosni, Kosovu i na cijelom domovinskom prostoru gdje ima našeg naroda, Muftija je uvijek stizao da ga svojim predavanjima i besjedama podrži, ohrabri i probudi iz stanja uspavanosti. Kroz njegovo maratonsko koračanje kroz vrijeme ispred njega ni bošnjačku dijasporu nije zapostavljao niti ju je ikada gubio iz vida. Bio je na usluzi svim Bošnjacima ma gdje da žive, da se bolje organizuju, savjetovao i edukovao, da izgrađuju vakufe, džamije, centre i jačaju institucije, koje će našem potomstvu biti štit od zaborava - da znaju i pamte ko su, šta su i odakle.

Mogli bi danima pisati i naglašavati ulogu Muftije Zukorlića u procesu vraćanja dostojanstva našem narodu, ali koliko god da napišemo ili ispričamo bit ćo nepotpuno, jer njegova djela i misija kojoj je posvetio cijeli život i svu energiju koju je uložio u podizanje Islamske zajednice, te svih vjerskih kulturnih, obrazovnih i nacionalnih institucija: od vrtića, preko Medrese, FIS-a, pa sve do Univerziteta, zatim humanitarnih organizacija i medija, nastavljaju da žive i nakon njegovog odlaska na Bolji svijet.

Duboko smo svjesni njegovog vizionarstva koje predstavlja veliki izazov za Bošnjake porijeklom iz Sandžaka, ali i bošnjački narod u cjelini. Njegovim iznenadnim odlaskom nastala je praznina između trenutnog stanja i zamišljenog cilja u koji je vjerovao, a svojim primjerom je dokazao itekako mogićim i dostižnim.

Pokazao je primjerom da Bošnjak može biti superioran na Balkanu. Da je njegova/naša ideja vodilja civilizacijski superiorna i da je sposoban okupiti sve dobronamjerne ljude bez obzira na identitetske i kulturološke razlike.Godinama smo se ponosili i divili svime što je naš Muftija u svojim predavanjima, besjedama, tekstovima i intervjuima isticao kao osobenost i vrijednost našeg naroda: pravednosti dobroti, odlučnosti, ljepoti uma, što nas je dodatno jačalo i hrabrilo da ustrajemo u ostvarivanju preuzetih emaneta u ime Gospodara Svjetova. Uz sve te činjenice treba priznati da - ma koliko da smo bili uz iskrenog lidera i velikana, činjenica je da nismo iskoristili sav potencijal koji se uz ovog velikog čovjeka otvarao. Nakon Muftijinog odlaska sa ovog dunjaluka, vjerovatno je sada sličnog mišljenja ogromna većina našeg naroda, kako na domovinskom prostoru tako i dijaspori, da tek sada shvatamo šta smo imali i šta smo izgubili, dok je sam čin dženaze najbolje pokazao koliko nam je svima značio.
Već je dvije hefte od njegovog odlaska i nameće se pitanje koliko u svima nama ima odlučnosti i energije da koračamo putem koji je tri decenije trasirao. Neka to ostane za razmišljanje.
Rahmetli Muftija je svoj emanet ispunio. Allahovom voljom, učinio nas je dostojanstvenijim i ponosnijim, pokazujući nam uzvišeni cilj i put do tog cilja bez čega jedna skupina ljudi ne može biti narod.

"Naši stari su generacija opstanka, mi smo generacija promjena, a naša djeca će biti, ako Bog da, generacija pobjede!”, – govorio je lider dobrih Bošnjana, Akademik Muftija Muamer Zukorlić.

Islamska zajednica je postala institucija koja odgaja visoko moralne vrijednosti, Akademija nas čini superiornim, a politički angažman je nametnut kao sredstvo realizacije u misiji istine i pravde, sa ciljem da se dođe do razumnog pomirenja, i to na temeljima univerzalnih vrijednosti koje prožimaju suštinu našeg naroda. Bošnjaci moraju prihvatiti i ostati odani toj ideji, odlučni da svim svojim kapacitetima doprinose općem dobru.

Muftija je svoj emanet ispunio, sada smo mi na redu da svoj upotpunimo. Standarde koje je postavio - donja su granica tolerancije, a njegova vizija budućnosti našeg naroda i naše zajednice, imperativ koji garantuje pobjedu našoj djeci.

Vjerujemo da će bošnjačka mladost više ličiti na našeg Muftiju nego mi danas, i to nas posebno raduje.

Da zaključimo: nedavnim izborom njegovog sina Usame Zukorlića za vršioca dužnosti predsjednika stranke (SPP) treba pozdraviti i podržati, posebno što dolazi u teškom momentu. I sam Usame je istakao da je jedan među jednakima, time da se politički nastavlja tamo gdje je stao njegov babo a bošnjački reformator, akademik Zukorlić.

Ovim putem čestitamo Usami Zukorliću na izboru i poručujemo: njegov babo rahmetli Muamer u nama je imao iskrene prijatelje, tako da ćemo se potruditi da snaga nas iz tuđine ili dijaspore bude na zavidnom nivou i da ćemo, inšallah, zajedno rasti i jačati sa svim našim institucijama i narodom u cjelini.

A stražu na kapijama dosegnute visine našeg voljenog Akademika i Muftije čuvat ćemo svi.
Neka ovo naše pismo bude u povodu dvije hefte bez našeg Velikana, i umjesto čestitke u povodu 20. novembra – Dana Sandžaka i 25. novembra – Dana državnosti domovine Bosne i Hercegovine, koji dočekujemo bez njega.

Molimo Allaha dž.š. da Muftiji Muameru Zukorliću pokloni Džennet Firdevs, njegovoj porodici, rodbini i iskrenim prijateljima u Sandžaku, Bosni i dijaspori da olakša i pomogne na velikom iskušenju. Amin!

Potpisnici:
Muharem Purišić, dipl. ecc., predsjednik Bošnjačko-Amričke nacionalne asocijacije (BANA)
Smajle Srdanović, predsjednik Islamske zajednice & Kulturnog centra Plav/Gusinje u New Yorku
Dr. Mersim Ziljkić, portparol BANA
Esad Krcić, glavni urednik Bosnjaci.Net / Bosniaks.Net
Ismet Pjetrović, Islamski centar Monticello, NY
Ago Kolenović, biznismen
Fadil Feratović, predsjednik Boshniak American Cummunity Center New Jesey
Nevzad Kurtagić, sekretar BANAOstali prilozi:
» GRAND MUFTI EMERITUS OF BOSNIA DR. MUSTAFA CERIĆ: AN ALARM LETTER TO EUROPEAN RABBIS
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 02. December 2021 12:58
» ZAŠTO ŠUTE PAMETNE GLAVE U HRVATA I BOŠNJAKA?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 01. December 2021 12:45
» DENIS ZVIZDIĆ KANDIDAT „TROJKE“ ZA PREDSJEDNIŠTVO BIH?
Mr. Milan Jovičić | 28. November 2021 12:54
» DA GA NEMA, DODIKA BI TREBALO IZMISLITI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 27. November 2021 15:17
» BIBLIJSKA PRIČA O BOSANSKOM DAVIDU I DVOJICI BALKANSKIH GOLIJATA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 26. November 2021 13:12
» SRETAN DAN DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE
Bošnjaci.Net | 24. November 2021 22:03
» BOSNA JE ODUVIJEK BILA I OSTALA SVOJA NA SVOME U JEDINSTVU RAZLIČITOSTI SVOJE „KRVI I TLA“
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 24. November 2021 17:35
» BOŠNJACI/BOSANCI, POLITIČARI, AKADEMICI, GENERALI, IMAMI - PROBUDITE SE!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 22. November 2021 19:57
» VUKOVAR, GRAD PIJETETA I PODJELA 30 GODINA OD OKUPACIJE
Anadolu Agency (AA) | 17. November 2021 18:51
» VUK NE MIJENJA VIŠE NI DLAKU NI ĆUD
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 17. November 2021 16:01
» BRATSKO PISMO MUFTIJI MEVLUDINU-EF. DUDIĆU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 16. November 2021 12:23
» BOSANSKI POLITIČKI I MORALNI FRONT – ŠTA JE TO?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 11. November 2021 15:25
» POKRET: DRŽAVA – DOMOVINA BOSNA
Mensud Alićušić | 04. November 2021 18:39
» GOSPODINE SCHMIDT, AKO NEMATE HRABROST I MOĆ PADDY ASHDOWNA, NISTE TREBALI NI DOLAZITI U BOSNU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. October 2021 14:23
» ISPRAVKA KRIVOG NAVODA SRPSKOG PATRIJRAHA PORFIRIJA U PRIJEDORU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 26. October 2021 12:50
Ostali prilozi istog autora: