Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Teme
U organizaciji Bosanske akademije nauka i umjetnosti “Kulin ban” (BANUK) danas je održan Akademski diskurs na temu:
“DEJTONSKI NESPORAZUMI I KAKO IH RIJEŠITI”
Procitaj komentar
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 21. November 2021. 12:11:29

Press konferencija koja je prethodila Akademskom diskursu u organizaciji Bosanske akademije nauka i umjetnosti "Kulin ban" na temu “Dejtonski nesporazumi i kako ih razriješiti”?


Akademik prof. dr. Muriz Spahić, akademik prof. dr. Aleksandar Knežević i akademik prof. dr. Suad Kurtćehajić: Dejtonski sporazum je zaustavio rat i patnje građana Bosne i Hercegovine, ali nije donio održivi mir


Potpredsjednik Bosanske akademije nauka i umjetnosti akademik prof. dr. Aleksandar Knežević kao uvodničar je istakao da je Dejtonski sporazum zaustavio rat i patnje građana Bosne i Hercegovine ali nije donio održivi mir. Kao jedan od glavnih razloga tome on vidi u činjenici da su ustavna i druga rješenja u Dejtonskom sporazumu prilagođena prije svega trima narodima Bošnjacima, Srbima i Hrvatima dok je bosanski čovjek kao pripadnik države Bosne i Hercegovine potpuno zanemaren umjesto da Bosanac kao državljanin Bosne i Hercegovine bude osnov svih rješenja a da etnička pripadnost Bosanca bilo da je on Bošnjak, Srbin, Hrvat ili pripadnost drugom narodu bude stavljena u drugi plan. Izlaz iz takve situacije akademik Knežević vidi u afirmaciji Bosanstva kao nacionalne (državne) kategorije koje ne bi ugrožavalo pripadnost bilo kom narodu.

Predsjednik Bosanske akademije nauka i umjetnosti „Kulin ban“ akademik prof. dr. Suad Kurtćehajić je ukazao da je Dejtonski sporazum zaustavio rat u Bosni i Hercegovini a time i patnje i stradanja mnogih nevinih ljudi širom Bosne i Hercegovine. Međutim instaliranje entiteta Republika srpska u Dejtonu pokazao se kao potpuni promašaj međunarodne zajednice jer je sa jedne strane, izvršeni genocid i drugi strašni zločini na prostoru pod kontrolom tada paradržavne tvorevine Republike srpske, nagrađen tako što je Republika srpska od paradržavne tvorevine postala jedan od dva bosanskohercegovčka entiteta, a s druge strane snage koje su htjele u ratu razbiti Bosnu i Hercegovinu dobili su u miru mogućnost da to zahvaljujući postojanju entiteta Republika srpska nastave mirnodobskim sredstvima. Rezultat takve iredentističke velikosrpske politike je najveća kriza u koju je Bosna i Hercegovina zapala od potpisivanja Dejtonskog sporazuma.Akademik Kurtćehajić rješenje vidi u sljedećem. Da bi se spriječilo haotično urušavanje Bosne i Hercegovine od strane protagonista Dodikove politike koje može dovesti i do novih oružanih sukoba neophodno je da se najhitnije organizira nova Međunarodna konferencija za Bosnu i Hercegovinu na kojoj bi se Bosna i Hercegovina uredila po svim modernim tekovinama evropskog prava što bi joj omogućilo normalno i efikasno funkcionisanje. Takva Bosna i Hercegovina bi na prvom mjestu stavila bosanske građane kao nosioce suvereniteta kojima bi bilo omogućeno da pod jednakim uslovima pretenduju na bilo koju poziciju vlasti dok bi narodi svoju zaštitu ostvarivali kroz prava građana. Unutrašnja regionalizacija bi morala dovesti do napuštanja dvoentitetske podjele Bosne i Hercegovne jer se ona pokazala kao katastrofalna za njeno funkcionisanje i budućnost. Umjesto toga akademik Kurtćehajić ističe da bi bila racionalna i prihvatljiva regionalizacija Bosne i Hercegovine na četiri regije: Banjalučku, Sarajevsku, Tuzlansku i Mostarsku.

Akademik prof. dr. Muriz Spahić elaborirao je pitanje geografske reorganizacije Bosne i Hercegovine kao jedan od preduvjeta ostvarivanja građanske demokratije. Tom prilikom je istakao da bez teritorijalne reorganizacije sadašnjeg političko-teritorijalnog ustrojstva nemoguće je ostvariti građanske principe ustavnog uređenja Bosne i Hercegovine.

Svoj stav akademik Spahić potkrijepio je geografskim činjenicama uz video-prezentaciju. Tom prilikom je istakao da:

- Političko-teritorijalne granice entiteta, kantona u FBiH i Distrikata Brčko su umrežile Bosnu i Hercegovinu u veliki broj malih administrativnih teritorijalnih cjelina, koje ne poznaje ni jedna ranija geografska regionalizacija;
- Implikacije ovakvog teritorijalnog ustrojstva su evidentne u njenom neravnomjernom ekonomskom i svakom drugom razvoju, pa čak i u geografskom obrazovanju;
- Entiteska i kantonalna umrežena podjela ne garantuje značajniji razvoj BiH i kada bi bila članica EU.

Prema mišljenju akademika Spahića planski uravnoteženi razvoj Bosne i Hercegovine može se uspostaviti jedino novom njenom teritorijalnom regionalizacijom.Prihvatanje principa evropske regionalizacije, koje su provele sve zemlje EU, zasnovane na: veličini teritorije, broju stanovnika i bruto društvenom proizvodu, Bosna i Hercegovina se može podijeliti na 4 geografske regije i to: Banjalučku, Tuzlansku, Sarajevsku i Mostarsku.

Navedene regije nude fukcionalnu održivost i teritorijalno ravnomjeran ekonomski razvoj, što je jedno od polazišta ostvarivanja građanske demokratije.

Akademska Inicijativa za promjenu ustavnog uređenja Bosne i Hercegovine AIPUBiH na čelu sa Predsjednikom te inicijative akademikom Suadom Kurtćehajićem je dana 28.12.2020. godine donijela Memorandum o promjeni ustavnog uređenja Bosne i Hercegovine. Nakon osnivanja Bosanske akademije nauka i umjetnosti „Kulin ban“ ista je Memorandum prihvatila i preuzela.

Link na kojem možete vidjeti sadržaj Memoranduma za promjenu Ustava BiH na bosanskom jeziku.

Link na kojem možete vidjeti sadržaj Memoranduma za promjenu Ustava BiH na engleskom jeziku.

VRHOstali prilozi:
» OTVOREN MUZEJ BOSANSKOG KRALJEVSTVA
Bošnjaci.Net | 31. July 2022 12:54
» MICHIGAN ZA ŽRTVE GENOCIDA U SREBRENICI
Bošnjaci.Net | 20. July 2022 15:46
» BANDIRMA – TURSKI GRAD EVROPSKOG STILA
Amir Hodžić | 13. July 2022 20:24
» CHICAGO ZA ŽRTVE GENOCIDA U SREBRENICI
B.net | 11. July 2022 21:40
» MI MORAMO BITI JEDINSTVENI U DOMOVINI I DIJASPORI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 11. July 2022 02:31
» NA DAN AREFATA I KURBAN BAJRAM MEĐU BOŠNJACIMA U CIRIHU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 09. July 2022 02:20
» POGLED IZ DIJASPORE: PILOT PROJEKAT ZA LJETNE FERIJE
Mustafa Klanco | 18. June 2022 14:42
» REFIK LIČINA-SANDŽAČKIM PUTEVIMA U EVROPI
Božidar Proročić | 09. June 2022 14:19
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif