Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti
Potpredsjednik manjeg bh. entiteta, danas prisustvovao obilježavanju Dana državnosti u Vlasenici, Bratuncu i Potočarima
SALKIĆ U PODRINJU: LJUBAV PREMA DOMOVINI BOSNI I HERCEGOVINI POKAZUJU SE NA SVAKOM KORAKU
Procitaj komentar
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 25. November 2021. 16:11:58


Potpredsjednik bh. entiteta RS, Ramiz Salkić, danas je, 25. novembra 2021. godine, prisustvovao obilježavanju Dana državnosti Bosne i Hercegovine u memorijalnim centrima Rakita u Vlasenici, Zaklopača u Milićima, Veljaci u Bratuncu i Memorijalnom centru Potočari kod Srebrenice.

Obilježavanje i prigodan program su najprije upriličeni u Memorijalnom centru Rakita u Vlasenici, gdje su ukopane bošnjačke civilne žrtve zločina iz 1992. godine.

Zatim je upriličena posjeta Memorijalnom centru u Zaklopači kod Milića i Memorijalnom centru Veljaci u Bratuncu, gdje su ukopane bošnjačke civilne žrtve zločina iz 1992. godine.

Nakon polaganja cvijeća i odavanja počasti nedužno ubijenim upriličen je prigodan program i u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari, gdje su ukopane žrtve genocida iz jula 1995. godine.

U svom obraćanju prisutnima, potpredsjednik Salkić je istakao da obilježavanjem Dana državnosti Bosne i Hercegovine u gradovima širom bh. entiteta RS iskazujemo opredjeljenje da nastavljamo borbu za cjelovitu i demokratsku zemlju ravnopravnih građana na svakom pedlju njene teritorije.- Danas se sjećamo žrtava genocida i strašnih zločina u Podrinju, ali i njegujemo ovaj važan datum u historiji naše domovine. Ovdje su ukopane žrtve zločinačke ideologije, čiji je cilj bio uništiti i podijeliti Bosnu i Hercegovinu. Uprkos svemu, Bosna i Hercegovina je opstala. Naša obaveza je da žrtve i zločine nikada ne zaboravimo, ali i da se okrenemo ka budućnosti i gradimo našu domovinu.

Obilježavanjem Dana državnosti Bosne i Hercegovine u Vlasenici, Bratuncu, Zvorniku, Srebrenici, Prijedoru, Doboju i drugim mjestima u ovom entitetu, mi iskazujemo svoje opredjeljenje da nastavljamo borbu za cjelovitu i demokratsku zemlju ravnopravnih građana na svakom pedlju njene teritorije. Sve dok se u ovim mjestima bude obilježavao Dan državnosti, naša domovina će imati budućnost, jer svojim prisustvom danas na Drini svjedočimo da je Bosna i Hercegovina zemlja svih nas na cijeloj njenoj teritoriji.Ideologije koje zagovaraju podjelu naše domovine, ni danas ne miruju. I danas pokušavaju prekrajati historiju, istrajavajući na lažima o nastanku i historiji Bosne i Hercegovine. Protiv ovakvih pojava se moramo snažno boriti činjenicama, podsjećajući na Povelju Kulina bana iz 1189. godine, koja je „rodni list“ Bosne i Hercegovine, ali govoriti i o drugim razdobljima, poput Kraljevine Bosne, koja svjedoče o našoj bogatoj historiji.

Naša poruka, usmjerena prema tim ideologijama, jeste da je Bosna i Hercegovina država u kojoj će i Bošnjaci, i Srbi, i Hrvati i svi ostali građani, imati ista prava, mogućnosti i slobode na cijeloj teritoriji naše domovine. To je ideja u koju vjerujemo i od koje, uprkos svemu, nikada nećemo odustati. U tu ideju vjeruju i svi oni koji su se nakon agresije, etničkog čićenja i genocida, vratili na svoja ognjišta, ali i oni koji trenutno žive izvan Bosne i Hercegovine. Oni su jedan od temelja očuvanja Bosne i Hercegovine i svoju predanost i ljubav prema domovini pokazuju na svakom koraku.

Pozivam sve građane Bosne i Hercegovine da zajedno više radimo na njegovanju i obilježavanju naših nacionalnih praznika, Dana nezavisnosti i Dana državnosti jedine nam domovine Bosne i Hercegovine.

VRHOstali prilozi:
» BOSANSKA ČAST: ČESTITKA BIH KRALJICI LANI PUDAR
Bošnjaci.Net | 18. August 2022 14:19
» IZET NANIĆ - HEROJ ODBRANE BIH
B.net | 16. August 2022 08:49
» GENERAL ARBIH SAKIB MAHMULJIN - JUNAK NAŠEGA DOBA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 12. August 2022 07:37
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif