Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

GRAD SARAJEVO - GRAD IZMIR: USAGLAŠEN SPORAZUM O BRATIMLJENJU
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 26. November 2021. 17:11:21


Cemil Tugay, načelnik Općine Karşıyaka, Mehmet Atilla Baysak, zamjenik predsjednika Općinskog vijeća Karşıyaka i član Gradskog vijeća Grada Izmira i Hasan Šehović, predsjednik Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine bili su danas gosti Grada Sarajeva u Vijećnici. Posjeta je uslijedila u okviru bilateralne saradnje Grada Sarajeva i Grada Izmira, a nakon posjete delegacije Grada Sarajeva Gradu Izmiru koju je činila zamjenica predsjedavajućeg Gradskog vijeća Mirela Džehverović i gradski vijećnici Danijela Šahat i Alem Logo.

Nakon što je delegacija Grada Sarajeva boravila u Izmiru, gdje se sastala sa čelnicima tog grada i dogovorila uspostavljanje saradnje između Grada Sarajeva i Grada Izmira u različitim oblastima, gradonačelnica Grada Sarajeva Benjamina Karić uputila je Gradu Izmiru Pismo namjere za uspostavljanje pobratimskih odnosa i nacrt Sporazuma o bratimljenju. S tim u vezi, delegacija Grada Izmira koja boravi u višednevnoj posjeti BiH, uzvratila je danas posjetu Gradu Sarajevu. Delegaciju Grada Izmira su primili gradonačelnica Grada Sarajeva Benjamina Karić sa zamjenikom Harisom Bašićem, predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović sa zamjenicima Mirelom Džehverović i Draganom Stevanovićem i gradski vijećnici Danijela Šahat i Alem Logo.Rezultat ovih aktivnosti je konačno usaglašen tekst Sporazuma, koji će Gradsko vijeće Grada Sarajeva, razmatrati na svojoj sjednici dana 01.12.2021. godine, a Gradsko vijeće Grada Izmira na svojoj sjednici dana 15.12. ove godine, te će svojim odlukama, ozvaničiti predloženi Sporazum.

Sporazumom se uređuje saradnja u oblastima ekonomije, odnosno investicija, kulture, obrazovanja, sporta, te vezano za zajednički nastup pri apliciranju za projekte prekogranične saradnje za EU fondove, u čemu Izmir ima značajno iskustvo. Dogovoreni su i dalji koraci, odnosno aktivnosti po potpisivanju Sporazuma.

Predloženo bratimljenje je nastavak dobrih odnosa Grada Sarajeva i Grada Izmira koji proizlaze i iz činjenice da u Gradu Izmiru živi veliki broj stanovnika bh. porijekla. U Gradu Izmiru već dugo djeluje počasni Konzulat Bosne i Hercegovine koji je osnovao Kemal Baysak, Počasni građanin Grada Sarajeva.
Ostali prilozi:
» IZETBEGOVIĆ U POSJETI ZVORNIKU
Bošnjaci.Net | 21. January 2022 16:45
» STUTTGART: SKUP PODRŠKE BOSNI I HERCEGOVINI
Bošnjaci.Net | 21. January 2022 15:13
» SAMANTHA POWER UPUTILA VIDEO PORUKU GRAĐANIMA BIH
Vijesti.ba | 20. January 2022 15:39
» U SREBRENICI JE UBIJENO 8.000 BOŠNJAKA
Bošnjaci.Net | 20. January 2022 14:48
Ostali prilozi istog autora:
» IZETBEGOVIĆ U POSJETI ZVORNIKU
21. January 2022 16:45