Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Skövde, Švedska
OBILJEŽAVANJE DANA DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE
Procitaj komentar

Autor: Ferid Krak
Objavljeno: 29. November 2021. 14:11:54


U subotu, 27.11.2021, u organizaciji Bosanskog kulturnog centra (BKC) Västra Götaland u Skövdeu, Švedska, održana je svečanost povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Brojni gosti iz regije Västra Götaland uživali su u programu posvećenom Danu državnosti Bosne i Hercegovine.

Učesnici programa bili su djeca, omladina, dječije i ženska horske sekcije džemata Skövde, Götoborg i Båros.


Stihovi, recitacije, ilahije, obraćanja posvećena Bosni i Hercegovini izmamile su osmjehe i poneku suzu na licima prisutnih.

Smajo ef. Šahat, obratio se u ime domaćina džemata Skövde, čestitajući Dan državnosti Bosne i Hercegovine, poželio dobrodošlicu gostima iz regije Västra Götaland, upoznao ih o detaljima aktivnosti u dosadašnjem radu džemata i pozvao sve one koji mogu novčano pomoći u izgradnji džamije u Skövde.
Hasret Bronja, predstavnik BKC - a, upoznao je goste o dosadašnjim aktivnostima rada Bosanskog kulturnog centra i zahvalio se svim članovima, imamima, djeci, omladini, horskim sekcijama, učiteljicama bosanskog jezika i historije Bosne i Hercegovine a koji nesebično rade na polju očuvanja jezika, kulture, tradicije naroda Bosne i Hercegovine.


Glavni imam u Švedskoj, Idriz ef Karaman obraćajući se, pohvalio je organizaciju manifestacije, pozvao je naše građane u Švedskoj, evropskim zemljama i ostatku svijeta da se uključe u izborne procese u Bosni i Hercegovini. Glasati na izborima je naša obaveza i dužnost, poruka je skupa.

Historijski čas o važnosti Dana državnosti Bosne i Hercegovine održala je profesorica Amela Isanović. Povijest koju moramo znati je da država Bosna ima hiljadugodišnje postojanje a potvrdu njene cjelovitosti donesena je odlukom na zasjedanju ZAVNOBiH-a 25.11. a potvrđena 29.11.1943. na 2. zasjedanju AVNOJ-a u Jajcu.

Devleta Džanić, predstavnica Aktiva žena džemata Skövde u svom obraćanju iznijela je odrađene i planirane aktivnosti s posebnim akcentom na izgradnju džamije u Skövde.

Erna Pezo, predstavnica Aktiva omladine, pozvala je omladinu da se uključe u rad i niz aktivnosti koje su planirane u narednom periodu.Erna Delić, učiteljica bosanskog jezika, čestitala je Dan državnosti Bosne i Hercegovine, naglasivši potrebu učenja bosanskog jezika i historije Bosne i Hercegovine, pozvala je roditelje da izvrše upis djece na nastavu bosanskog jezika.

Bosna i Hercegovina nije i neće biti zaboravljena jer će generacije i generacije mladih Bosanki - Hercegovki – Bosanaca - Hercegovaca prenositi istinu, čuvati i njegovati sve što baštini naša domovina, Bosna i Hercegovina.

Voditelji programa bili su Semira Hanić i Ferid Krak.

Nakon oficijelnog završetka programa, gosti su mogli uživati u bosanskim specijalitetima a koje su pripremile žene džemata Skövde.

Sretan Dan državnosti Bosno i Hercegovino!

VRHOstali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
» DRAGAN ČOVIĆ, ZA KHALIFAT SPREMAN!
08. February 2018 20:57
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif