Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Teme
ROMAN „ŽIVA LOMAČA“ AUTORA VEZUVA BAŠIĆA BAŠE PROMOVISAN U DANSKOJ
Procitaj komentar
Autor: BHDINFODESK
Objavljeno: 29. November 2021. 15:11:30
Roman „Živa lomača“ živo je svjedočenje tada četrnaestogodišnjeg dječaka Suhbije Bajića iz sela Polje kod Višegrada čiji je cjelokupan ženski dio bliže familije, njih 24 spaljeno u živoj lomači na Bikavcu, dijelu Višegrada.


Nakon više promocija u našoj domovini, Bosni i Hercegovini, promocija najnovijeg romana „Živa lomača“, autora Vezuva Bašića Baše organizirana je u nekoliko većih danskih gradova. Tako su bosanskohercegovački građani koji žive u Esbjergu, Odenseu, Sonderborgu i Aalborgu bili u prilici prisustvovati promociji ove izuzetno zanimljive i značajne knjige.

Planirane su još mnoge promocije širom Danske, a prva naredna je zakazana u Bosanskom kulturnom centru u Kopenhagenu. U okviru tih promocija predstavljena su sva djela ovog autora, a on je objavio 13 knjiga uglavnom romana koji tretiraju život bosanskohercegovačkih izbjeglica u Danskoj. Promocijama je, kao gost, prisustvovao i pukovnik Nihad Šehović, ratni komandant 119. Brigade, iz sastava 2. Korpusa Armije BiH koji je govorio o ratnom putu Armije BiH te odgovarao na mnogobrojna pitanja. Promocije su trajale znatno više od vremena predviđenog za promociju, a odvijale su se u razgovoru o mnogim interesantnim temama.

Roman „Živa lomača“ živo je svjedočenje tada četrnaestogodišnjeg dječaka Suhbije Bajića iz sela Polje kod Višegrada čiji je cjelokupan ženski dio bliže familije, njih 24 spaljeno u živoj lomači na Bikavcu, dijelu Višegrada.

Knjiga seže do Drugog svjetskog rata kada je njegova porodica doživjela najteže zločine. Knjiga ne osuđuje niti jedan cjelokupan narod, a imena žrtava i zločinaca kao i mjesta i vrijeme događaja su istiniti i autentični. Roman nije dokumentarističko štivo. To je knjiga puna dinamike i radnje koja kroz dijalog glavnih likova opisuje život jednog malog čovjeka, tada dječaka, koji se našao u vrtlogu najstrašnijih događaja u kojem su se desile teške tragedije u njegovoj porodici. Njegova priča je djelić onoga što se desilo jednom narodu, a odslikava ta teška i ružna vremena u kojima su zatirani tragovi postojanja Bošnjaka na području Višegrada.

Ovo je jasno podsjećanje na zločine počinjene u Višegradu, ali se isto tako odnosi na zlodjela počinjena u Foči, Prijedoru, Sanskom Mostu i mnogim drugim mjestima širom naše domovine. Na te događaja moramo se uvijek vraćati i ne dozvoliti da ih veo zaborava prekrije. O tim zločinima moraju se stvarati pisani tragovi, a naše sjećanje ne smije se završiti samo u haškoj sudnici. Mnogo je priča malih ljudi koje nikada neće biti zapisane. Jednu takvu priču napisao je i u roman pretočio novinar i književnik Vezuv Bašić Bašo.

Knjiga „Živa lomača“ je svjedočanstvo za vječnost, a svaka bošnjačka porodica, posebno preživjeli Višegrađani trebali bi je imati u svom domu i čuvati za naredne generacije kao opomenu i podsjećanje na ta zla vremena. Ono što je napisano ostaje za vječnost, a ono što nije napisano brišu vjetrovi zaborava, stara je narodna mudrost.

Njegov posljednji, trinaesti roman „Živa lomača“ izašao je iz štampe 6. jula ove godine. Izdala ga je izdavačka kuća „Lijepa riječ iz Tuzle“ a štampala ga je štampariji iz Fojnice.A. Mujkanović / BHDINFODESK

VRHOstali prilozi:
» OTVOREN MUZEJ BOSANSKOG KRALJEVSTVA
Bošnjaci.Net | 31. July 2022 12:54
» MICHIGAN ZA ŽRTVE GENOCIDA U SREBRENICI
Bošnjaci.Net | 20. July 2022 15:46
» BANDIRMA – TURSKI GRAD EVROPSKOG STILA
Amir Hodžić | 13. July 2022 20:24
» CHICAGO ZA ŽRTVE GENOCIDA U SREBRENICI
B.net | 11. July 2022 21:40
» MI MORAMO BITI JEDINSTVENI U DOMOVINI I DIJASPORI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 11. July 2022 02:31
» NA DAN AREFATA I KURBAN BAJRAM MEĐU BOŠNJACIMA U CIRIHU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 09. July 2022 02:20
» POGLED IZ DIJASPORE: PILOT PROJEKAT ZA LJETNE FERIJE
Mustafa Klanco | 18. June 2022 14:42
» REFIK LIČINA-SANDŽAČKIM PUTEVIMA U EVROPI
Božidar Proročić | 09. June 2022 14:19
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif