Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Komentari
ZAŠTO ŠUTE PAMETNE GLAVE U HRVATA I BOŠNJAKA?
Procitaj komentar

Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 01. December 2021. 12:12:03


Razloga je mnogo, ali povod ovom mom komentaru je osvrt prof. dr. Franje Topića na portalu republikainfo.com uz Daytonsku godišnjicu pod naslovom: „Švicarski model je ipak najbolji“

Prof. Topić ima svoje argumente za tu tezu, argumente koje treba saslušati i razumjeti. I, naravno, o toj tezi argumentirano razgovarati.

Međutim, ono što me potaklo na ovaj komentar je Topićevo sjećanje i podsjećanje kako su pametne glave u Hrvata i Bošnjaka djelovale u Sarajevu kako bi se prekinuo sukob između HVO-a i Armije Bosne i Hercegovine!

Čitajući to, nisam mogao odoljeti potrebi da pitam: - A gdje su nam danas te pametne glave u Hrvata i Bošnjaka?

Zar ne vide da su danas Bošnjaci i Hrvati u sukobu, koji nije vojni, ali jest sukob mentalni i politički, koji dugoročno može biti kobniji za odnose između Hrvata i Bošnjaka od svih dosadašnjih nesporazuma između njih?

Zar ne vide pametne glave u Hrvata i Bošnjaka da se otvara priča o Daytonu 2 ili o Sarajevu 1, koju pričaju usijane glave, koje nit čuju glas zdravoga razuma, nit vide znak zdrave pameti?

Nije li kucnuo čas za buđenje pametnih glava u Hrvata i Bošnjaka da ustanu protiv eskalacije nepovjerenja između Hrvata i Bošnjaka?

Mislim da jeste kucnuo taj čas i to na isti ili sličan način kao što je bilo u slučaju sukoba HVO-a i Armije Bosne i Hercegovine!

Stoga, uzimam si sebi pravo i dužnost da pozovem pametne glave u Bošnjaka i Hrvata u Sarajevu da se aktiviraju na način da Hrvati ožive svoj „Hrvatski koordinacijski odbor“ (HKO), a Bošnjaci da formiraju svoj „Bošnjački koordinacijski odbor“ (BKO) radi zajedničke analize trenutnog stanja u bosanskom društvu i državi te radi suglašavanja zajedničkih stavova između Bošnjaka i Hrvata o uređenju bosanskog društva i države kao alternative isključivim jedno-etničkim i nacionalističkim političkim opcijama.

Hrvatski HKO, kojeg su činile: Nadbiskupija, Franjevačka provincija, Caritas, Hrvatska demokratska zajednica, Hrvatska seljačka stranka Bosne i Hercegovine, HVO iz Sarajeva, HKD Napredak i Napretkova Hrvatska gospodarska zbornica, odigrao je historijski presudnu ulogu u postizanju hrvatsko-bošnjačkog sporazuma, tj., Washingtonskog sporazuma, čime je pokazano da je u Bosni moguć multietnički i međuvjerski suživot.

To isto Hrvati i Bošnjaci treba danas da pokažu ne samo svijetu, već prije svega samoj Bosni, kao njihovoj zajedničkoj domovini i državi!

Bošnjački BKO, kojeg mogu činiti Rijaset Islamske zajednica, Udruženje ilmijje, Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti (BANU), Svjetski bošnjački kongres (SBK), Bošnjačka zajednica kulture “Preporod”, Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) i druge organizacije u Bošnjaka, koji dijele vrijednosti bosanskog suživota i tolerancije - treba da se formira i pokaže sebi i svijetu da su Hrvati u Bosni i Hercegovini jednakopravni sugrađani Bošnjacima s kojima oni mogu dijeliti i radost i tugu.

Volio bih da se prof. dr. Franjo Topić osobno angažira na pokretanju ove inicijative u čemu može računati na moju bezrezervnu podršku!

Zato je moj apel, da ne kažem prijekor, pametnim glavama u Hrvata i Bošnjaka da nemaju pravo šutjeti dok u zapećku, već imaju pravo i obavezu da pale svjetlo zdravog razuma i zdrave pameti u mraku sumnje i nepovjerenja između Hrvata i Bošnjaka u Bosni i Hercegovini!

Tako nam Bog Svevišnji svima pomogao na putu suživota i tolerancije u našoj nam lijepoj Bosni i Hercegovini! Amin!

VRHOstali prilozi:
» VELIKOSRPSKO HUŠKANJE NARODA NA BALVANIJADU
B.net | 09. September 2023 16:41
» IN MEMORIAM FERID MURATOVIĆ - KNJIŽEVNIK (1973-2023)
Božidar Proročić | 01. September 2023 13:51
» OSTAVITE „SVOG“ BOGA – I IMAĆETE SVE!
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 24. August 2023 16:06
» ESEJI NAŠE STVARNOSTI - OSVRT NA KNJIGU PROF. DR ESADA KUČEVIČA
Božidar Proročić | 06. August 2023 20:11
» BOSANSKI SPECIJALITETI U DALEKOJ ARIZONI
Eset Muračević | 03. August 2023 14:06
» WAR (4)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 19. July 2023 18:48
Ostali prilozi istog autora:
» MOJ OMAŽ SELIMU JARKOĆU
19. July 2023 15:43
» DAN SREBRENICE
11. July 2023 13:26
» DAN ARAFETA
27. June 2023 15:35
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif