Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti
“Ko nije zahvalan ljudima nije zahvalan ni Allahu!” (Hadis)
ALMIR MURATOVIĆ OVOGODIŠNJI DOBITNIK PRIZNANJA “MULLA OSMAN HRASTODER”
Procitaj komentar
Autor: B.net
Objavljeno: 01. December 2021. 13:12:08

Svečano uručenje priznanja “Mulla Osman Hrastoder” Muratoviću će biti uručeno 22. januara u Luksemburgu, dan kada je zakazana premijera dokumentarnog filma “Mulla Osman Hrastoder – Osloboađanje zaborava”, čiji producent je upravo Bošnjačka kulturna zajednica Luksemburga, a režiser naš Avdo Huseinović.


U povodu obilježavanja svoje devete godišnjice postojanja i rada, ali isto tako i Dana Sandžaka (20. novembar) kao i Dana državnosti Bosne i Hercegovine (25. novembar), Bošnjačka kulturna zajednica (BKZ) Luksemburga odabrala je novog laureata za tradicionalnu dodjelu priznanja “Mulla Osman Hrastoder”.

Za ovogodišnjeg dobitnika ovog prestižnog priznanja koje se dodjeljuje u vidu plakete i dukata sa likom gazije Mulla Osmana Hrastodera jednoglasno je izabran Almir Muratović, predsjednik Bošnjačkog kulturnog centra “Sandžak” u Petnjici i koordinator Centra za humanitarni rad “Hajrat”.

Zasluge Almira Muratovića kada su pitanju interesi bošnjačkog naroda i vrijednosti koje baštini u Sandžaku i u Crnoj Gori teško je i pobrojati. Najprije je, od 2013. godine kada je rahmetli Muftija Muamer Zukorlić pokrenuo – upravo u Luksemburgu – inicijativu izgradnje Bošnjačkog kulturnog centra u Petnjici, Muratović vrlo uspješno koordinirao gotovo svim tehničkim detaljima, – od prikupljanja obećanih sredstava pa do organiziranja i nadgledanja građevinskih radova na Centru, što je rezultiralo da još jedna vizionarska ideja rahmetli Muftije bude pretočena u konkretan – oku vidljiv rezultat. Nakon toga, Muratović je sa svojim saradnicima uspio da BKC “Sandžak” zaživi i kroz konkretne aktivnosti, te su u njemu danas smještene kancelarije centra za humanitarni rad „Hajrat“, “Škola Kurana časnog”, biblioteka sa značajnim fondom knjiga, a u njemu se održavaju i časovi vjeronauke, informatike, turskog jezika, književne večeri, i mnoge druge za kulturu i obrazovanje značajne aktivnosti i manifestacije. – Ovdje je osobito potrebno istaći organiziranje “Ljetnjeg omladinskog kampa”, vrlo uspješnog projekta s kojim je u Petnjici, još jednom zahvaljujući Almiru Muratoviću, napravljen pozitivan iskorak u odnosu i na mnogo razvijenije sredine naseljene Bošnjacima.

Pored toga, Almir Muratović je najzaslužniji kako za ideju tako i za realizaciju projekta kupovine topa sa kojim se na Bihoru tradicionalno obilježava kraj posta svakog dana mjeseca ramazana. Pored svega navedenog, Almir Muratović je i veliki humanitarac, pa je tako, između mnogobrojnih humanitarnih aktivnosti sprovedenih kroz Centar za humanitarni rad “Hajrat” kojim koordinira, u svojstvu odbornika Stranke pravde i pomirenja (SPP) u lokalnom parlamentu pozvao svoje kolege odbornike iz svih političkih partija, da se odreknu mjesečne naknade za potrebe socijalno ugroženih u opštini Petnjica.

Svečano uručenje priznanja “Mulla Osman Hrastoder” Muratoviću će biti uručeno 22. januara u Luksemburgu, dan kada je zakazana premijera dokumentarnog filma “Mulla Osman Hrastoder – Osloboađanje zaborava”, čiji producent je upravo Bošnjačka kulturna zajednica Luksemburga, a režiser naš Avdo Huseinović.

Priznanje “Mulla Osman Hrastoder” BKZ Luksemburga ustanovila je na svojoj prvoj godišnjici, prije devet godina, i od tada do danas na godišnjem nivou dodjeljuje se prvenstveno zaslužnim Bošnjacima Luksemburga i drugih zemalja bošnjačke dijaspore, a nakon toga i onima iz zemalja bošnjačkog domovinskog prostora. Minulih godina priznanje “Mulla Osman Hrastoder” uručeno je Suadi Agović Duraković – prvoj učiteljici nastave bosanskog jezika u Luksemburgu; Mugdinu Haliloviću – prvom predsjedniku Odboru za obilježavanje 11. jula, Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici; zatim Sabahudinu Selimoviću – bivšem vrlo zaslužnom predsjedniku Šure; također Sulejmanu Aličkoviću – našem istaknutom etnologu; Rahmetli Omeru Pezeroviću – velikom trudbeniku kada su interesi islama i Bošnjaka u pitanju; Luksemburškoj ispostavi udruženja Prosvjetitelj-Mualim, u ime kojeg je priznanje svečano preuzeo aktivista udruženja Haris Skoko; zatim Šefadilu Ličini, predsjedniku Zajednice Sandžačke Dijaspore u Francuskoj koji je ujedno i predsjednik bošnjačkog džemata u Parizu; te na kraju Enisu Derviševiću, istaknutom vakifu iz Njemačke.

Na plaketi koja se pored dukata dodjeljuje laureatima, između ostalog napisano je: “SVAKI BOŠNJAK JE ODGOVORAN ZA DRUGOG BOŠNJAKA”. Upravni odbor BKZ Luksemburga na čelu sa predsjednikom – Hajrudinom Hadrovićem, pojašnjava da se ne radi o običnoj paroli, već o jasno trasiranoj mapi puta – zajedništva i međusobnog pomaganja, te valorizacije i priznavanja napora aktivista koji se ističu svojim radom i doprinosom – kojom se moramo kretati ukoliko želimo opstati u savremenom svijetu punom izazova. – Dugogodišnje djelovanje Almira Muratovića u duhu je navedene proklamacije, što nam predstavlja osobito zadovoljstvo.

Upućujemo iskrene čestitke Almiru Muratoviću, svim Bihorcima, i cjelokupnom građanstvu Sandžaka. Dodjela priznanja “Mulla Osman Hrastoder” osobi koja radi i djeluje na Bihoru, još jedan je u nizu dokaza da ni Mulla Osmanova žrtva nije bila uzaludna, već je, vidimo, nadahnula, nove generacije Bošnjaka, koje ne žele dopustiti da bilo čiji trud – a osobito žrtva, budu zaboravljeni, objavio je portal identitet.lu.

VRHOstali prilozi:
» BOSANSKA ČAST: ČESTITKA BIH KRALJICI LANI PUDAR
Bošnjaci.Net | 18. August 2022 14:19
» IZET NANIĆ - HEROJ ODBRANE BIH
B.net | 16. August 2022 08:49
» GENERAL ARBIH SAKIB MAHMULJIN - JUNAK NAŠEGA DOBA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 12. August 2022 07:37
Ostali prilozi istog autora:
» IZET NANIĆ - HEROJ ODBRANE BIH
16. August 2022 08:49
» VASPITANA DJECA
07. May 2022 14:39
fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif