Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


AKCIJA ZA TEŠKOG BOLESNIKA: MUHAMEDU BAŠIĆU OSTALO JOŠ GODINU I POL NADE ZA ŽIVOT
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 13. January 2022. 14:01:39


U oktobru 2021. godine u vremenu godišnjeg odmora u Bosni, Senad Garić je saznao o teškom zdravstvenom stanju četrdesetpetogodišnjeg Muhameda Bašića iz sela Hrankovići nadamak Teslića. Tako težak bolesnik svaki drugi dan, već punih 11 godina odlazi u Doboj da bi napravio dializu bubrega.

Međutim, odlučio je da ga posjetim, zakucao je na vrata Muhameda Bašića, pred sobom je prvi put vidio čovjeka čiji fizički izgled je pokazivao teškog bolesnika. U kući živi sa suprugom, kćerkom 18 i sinom 12 godina. Kada je tako težak bolesnik u porodici, onda jeste cijela porodica u izuzetno teškom stanju. Mislio je da mu uruči novčenu pomoć od sebe i prijatelja, ali nije slutio da će Muhamed postati dio njegovih dnevnih i noćnih razmišljanja kako mu pomoći, jer njegovo stanje nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

FONDACIJA HIDAYA POKRENULA JE AKCIJU ZA MUHAMEDA BEŠIĆA.
SVI KOJI STE U MOGUĆNOSTI MOLIMO VAS DA UPLATITE PUTEM NJIHOVOG RAČUNA NA STRANICI donation.hidaya.org SA NAGLASKOM ZA MUHAMEDA BEŠIĆA.
Fondacija Hidaya je neprofitna obrazovna i dobrotvorna organizacija, prema 501(c)(3) sa matičnim brojem federalnog zaposlenika 77-0502583. Vaše donacije se odbijaju od godišnjeg poreza.
Fondacija Hidaya je registrovana 1999. godine, od tada služi siromašnima i potrebitima u ekonomski depresivnim područjima Pakistana, Bangladeša, Šri Lanke, Indonezije, zapadne Afrike, SAD-a, Kanade...


Muhamed sa svojom porodicom živi od primanja koja su toliko minimalna da ne treba pominjati pristojan život, saznaje Garić. Od 135.90 KM invalidnine i 46.80 KM dječjeg dodataka, ukupno 181.71 KM, ili 109 američkih dolara, ne može da živi bilo koji pojedniac a posebno ne porodica koja ima teškog bolesnika u kući.


Sparkasse - Este Group Bank AG Wien
Swift code: ABSBBA22
Sparkasse Bank DD BiH
Zmaja od Bosne 7
BiH - 71000 Sarajevo

BA39 1994 6060 0164 4515
Muhamed Bašić
Gornji Ranković 322
74270 Teslić - BiH
Radi onih koji budu pročitali ovaj tekst, pored dijalize, Muhamed se susreo i sa drugim zdravstvenim problemima. Dijaliza je učinila svoje, krhkost tijela i kostiju pa je doživio lomove obje ruke i noge, zatim oboljenje Parathormone stone žljezde, itd.
Kada je Senad pitao kako mu pomoći, Muhamed je odgovorio da jedni način transpalacija, li obzirom na njegovo financijsko stanje, on čak nema ni za ljekove.

Muhamed mi je rekao kada bi imao sredstva, on bi ili transpalacijom ili darđivanjem bubrega od člana prodice imao šansu da preživi. Međutim za sve su potrebna novčana sredstva. Njegova prva operacija prije transplatacije trebala bi da bude izvršena na Parathormonima, poslije toga dolazi
imuni test. Obzirom da su Muhamedu rekli u dijaliznom centru da je vrijeme od godinu ipol do dvije neka granica njegovog ostatka života, stoga je kao čovjek dirnut njegovom teškom bolešću i bolom, ali vjerujem da bi svako ko bi ga vidio učinio isto što i Garić, a to je da se na svaki nacin pomože Muhamedu, da se ne ugasi njegov život.

Ovu tužnu i tešku priču Gariće je već ispričao prijateljima i poznanicima koji su mi predložili da pokušamo da sakupimo novčana sredstva da spasimo jedan život. U Turskoj transplatacija i svi ostali medicinski troškovi koštaju oko 100,000 Eura, ali ako se bubreg donira od uže porodice cijena svih troškova operacije košta između 35 - 40,000 Eura. Tako da se ovom prilikom Garić zahvaljuje ljudima koji su već izašli u susret i pomogli, Bošnjaci.net za ustupljen prostor ove priče, Saki Radončiću i njegovoj Travel agenciji, Ismetu Pjetroviću, Elviru Radončiću, Sazi Prnjavorac, familiji Berhaudina Lakišić i drugima.

Garića je posebno dirnula jedna Muhamedova rečenica kada mu je rekao:
- Znam da je ostalo još malo vremena od života, ali jedino što bih još želio i što često sanjam, a to je da se napijem vode koliko ja mogu i želim, kaže on.

Muhamed je u amanet ostavio svojim bližima kad preseli na Ahiret da mu na mezarskom nišanu izgraviraju kapljicu vode.

U sve navedeno, pomenuti da Muhamed zbog prirode bolesti već 11 godina nema fiziološke funkcije uriniranja.
Eto to je kratka i teška priča o Muhamedu i njegovome životu na ovom dunjaluku, ali u njegovoj nadi su svi humanisti i ljudi dobre volje koji budu pročitali ovaj tekst, solidarizirati se i svojom donacijom u zajedničkoj akciji pomoći, insha'Allah, da se operativnim zahvatima produži Muhamedov život.

Ovu priču završavamo riječima: ,,Ukoliko sitoga stomaka i u dobrome komforu legnemo u krevet da spavamo, a pri tome znamo da je neko koga znamo gladan ili u drugim problemima, onda se kao čovjek pitamo kakav to san u svom udobnom krevetu možemo imati“.

Pozivamo sve ljude dobre volje, humaniste i humanitarne organizacije, pored svih akcija i izazova koji nas prate, da se u ime Allaha dž.š. odazovu ovoj akciji i pomognu da zajednički pokušamo spasiti jedan ljudski život.

Objavljujemo zdrastvenu dokeumentaciju kao i račun na Muhamedovo ime i njegove supruge kod Volks banke sa sjedištem u Jelah-Tešanj. Ovaj racun je otvoren za sve valute.

Selamim vas i zahvaljujem,
Senad Garić, koordinator akcija

VRHOstali prilozi:
» SVI MORAMO BITI SREBRENICA
MINA | 17. June 2024 19:20
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif