Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Pisana rijec


Predstavljanje knjige autora Selima Šaćirovića i Fehima Ličine
DEMOGRAFSKI PROCESI U NASELJIMA NOVOG PAZARA
Procitaj komentar

Autor: Azra Ličina Sinanović
Objavljeno: 01. February 2022. 19:02:42
U petak 28. januara 2022. godine je u Novom Pazaru u organizaciji Matice bošnjačke u Biblioteci Fakulteta za islamske studije održana je promocija knjige: „Demografski procesi u naseljima Novog Pazara“, autora prof. dr. Selima Šaćirovića i mr. sc. Fehima Ličine.

Slika sa promocije održane 28. januara 2022. godine u Biblioteci Fakulteta za islamske studije u Novom PazaruPiše: Azra Ličina Sinanović
Dugo očekivana knjiga autora prof. dr. Selima Šaćirovića i mr. sci. Fehima Ličine „Demografski procesi u naseljima Novog Pazara“, u izdanju Narodne biblioteke „Dositej Obradović“ Novi Pazar predstavljena je u punoj sali Biblioteke Fakulteta za islamske studije, a velika zainteresiranost ogledala se i u traženju „mjesta više“.

Promoteri ovog velikog i značajnog djela, ne samo za Bošnjake Novog Pazara i Sandžaka, već i za sve one koji se bave demografijom, historijom, politikom, geografijom, genealogijom i drugim srodnim granama bili su akademik prof. dr. Šerbo Rastoder i mr. sc. Sait Šabotić koji su ujedno i recenzenti knjige, te dr Jahja Fehratović.

U ovom kapitalnom djelu se na 859 strana na jedan sasvim novi pristup prikazuju demografske promjene strukture stanovništva grada. Metodološki pristup očituje se i korištenjem historijsko-dokumentacione metode, te metoda historijske komparacije, geografskog naučnog istraživanja uključujući i političku geografiju kao i pregled i analizu dostupnih prevedenih deftera i statističkih podataka popisa, te analizu migracionih tokova. Autori knjige ovim daju jedan veliki naučni doprinos, ne samo svojim naučnim pristupom tematici koju obrađuje, nego ujedno doprinoseći spoznaji regionalnih sličnosti i razlika Novog Pazara i njegovog okruženja i ukazujući na demografske tendencije u budućnosti.

Strukturno knjiga je podijeljena u 4 poglavlja, te uvod i zaključak. Kroz glavna poglavlja knjige prikazane su geografsko-teritorijalne karakteristike Novog Pazara, kulturno-historijski spomenici grada, demografski procesi i promjene u Novom Pazaru i demografski procesi i promjene u svih 99 naselja Novog Pazara, što je ujedno i najveće poglavlje u knjizi. Knjiga je upotpunjena registrima, manje poznatim riječima i izrazima, kao i pregledom brojne korištene literature. Knjiga obiluje sa 972 tabele, 321 grafikon i 99 ortofoto snimkom svakog od naselja pojedinačno. Pored ovoga, brojne slike i karte upotpunjuju vrlo bogatu strukturu knjige.

Jedna velika dodatna vrijednost knjige je i značajka da je napisana na bosanskom jeziku. Ovim autori ne daju samo značajan doprinos tematici kojom se u ovom kapitalnom djelu bave, nego i lingvistici. Vraćajući time Bosanski jezik na pijedestal na kojem i zaslužuje biti.

Knjiga Demografski procesi u naseljima Novog Pazara, autora prof. dr. Selima Šaćirovića i mr. spec. Fehima Ličine


Iako je demografija relativno mlada naučna disciplina nastala u XIX vijeku, ona omogućava da se dublje ponikne u tajne nastanka heterogenih etničkih struktura stanovništva posmatranog područja. Novi Pazar je, uprkos brojnim izazovima sa kojima se susretao od svog osnivanja pa do danas, uspio zadržati multinacionalni karakter. Svako vrijeme donosilo je različita iskušenja sa kojima su se suočavali stanovnici grada, često uzrokujući manje ili više masovne emigracije ali i imigracije kao i depopulacije te promjene strukture stanovništva čitavih naselja. Ovo je ostavilo vidljiv trag u demografskim promjenama strukture stanovništva grada, a što su autori i temeljno obradili u knjizi.Tokom burnih historijskih perioda kroz koja je grad prolazio, dolazilo je do manje ili više radikalnih promjena demografske strukture stanovništva. Sve ovo uticalo je da su demografski procesi i promjene u Novom Pazaru oduvijek plijenili pažnju brojnih entuzijasta, od demografa, preko historičara, sociologa, politologa, lingvista ali i svih onih zainteresiranih za dublje proučavanje činioca koji su oblikovali današnju demografsku strukturu grada. Iako su se svi oni više ili manje doticali pitanja demografskih procesa u pojedinim segmentima i historijskim periodima, ipak je bio očit nedostatak jedne sveobuhvatne publikacije na ovu temu.

Kako sami autori navode, knjiga je nastala iz ideje da se objedine i na jednom mjestu predstave glavni demografski procesi i promjene u Novom Pazaru ali i u svih 99 naselja Novog Pazara od 1455. godine do danas. Obuhvatajući period od skoro 600 godina, autori su predstavili ne samo osnovne demografske procese, nego ulaze i dublje u istraživanje i preko vremenskih razdoblja i popisa stanovništva, predstavljaju promjene strukture stanovništva grada, te svakog od naselja posebno. Ova knjiga, slobodno možemo reći, predstavlja enciklopediju informacija ne samo o demografskim procesima koji su se odvijali u Novom Pazaru u periodu od 600 godina, već i o popisima stanovništva Novog Pazara od 1455. godine pa sve do zadnjeg popisa 2011. godine. Autori ovog djela su uspjeli naučnim pristupom ući u suštinu demografskih procesa uzrokovanih burnim historijskim dešavanjima, koji su ujedno ostavili neizbrisiv trag, i nedvojbeno oblikovali dalji razvoj grada u privrednom ali i ekonomskom pogledu.

knjige: „Demografski procesi u naseljima Novog Pazara“, autora prof. dr. Selima Šaćirovića i mr. sc. Fehima Ličine


Kako i sami autori navode u uvodu knjige, iako danas često govorimo o nacijama i postavljamo često pitanje nacionalnosti i etničkog izjašnjavanja, kao i pitanja poput „Ko je bio prije?“ i „Ko su starosjedioci Novopazarskog kraja?“, promatrajući historijska previranja i različite manje ili više borbene narode koji su živjeli na ovim prostorima, od prahistorije do danas, uviđamo da smo svi mi mješavina različitih etniciteta, a što genetičko genealoška istraživanja stanovništva, koja u novije vrijeme sve više dobijaju na popularnosti, i dokazuju.

Autori knjige otvorili su jedna nova vrata naučno-istraživačkom pristupu demografskih procesa. Sigurni smo da će knjiga naići na veliki pozitivni odjek u javnosti, i da će biti vrijedan vodič za buduće kreiranje različitih razvojnih politika, koje se trebaju usmjeriti na stvarno stanje i biti putanja vodilja budućem ekonomskom razvoju grada.

Promocije knjige su planirane da se održe i u Sarajevu, BiH, ali i u drugim državama u kojima Bošnjaci Sandžaka žive.

Slike sa promocije održane 28. januara 2022. godine
u Biblioteci Fakulteta za islamske studije u Novom Pazaru.

VRHOstali prilozi:
» DRAMSKO-MUZIČKA PROMOCIJA KNJIGA “HADŽIBEG“
Bošnjaci.Net | 29. May 2023 12:56
» SINOĆ ODRŽANA PROMOCIJA LIRSKE HEDIJE U PLAVU
Božidar Proročić | 13. May 2023 14:16
» ODRŽANA PROMOCIJA "LIRSKE HEDIJE" U PETNJICI I ROŽAJAMA
Božidar Proročić | 12. May 2023 21:24
» IZ PANORAME “LIRSKE HEDIJE” - ŠEJLA (HOTI) KAJIĆ
Božidar Proročić | 03. May 2023 22:32
» KANITA ŠABOTIĆ
Božidar Proročić | 03. April 2023 13:42
» LIRSKA HEDIJA - DOPRINOS KNJIŽEVNOSTI BOŠNJAKINJA CRNE GORE
Prof. Veljko Đukanović | 30. March 2023 13:51
» "GLEDAJUĆI NAPRIJED PREMA PROŠLOSTI"
Ferhat Korajac | 16. March 2023 17:59
» OSVRT NA ZBIRKU KRATKIH PRIČA DAN POSLIJE-KEMALA MUSIĆA
Božidar Proročić | 07. March 2023 22:20
» "MALI VOJNIK" PROMOVIRAN U GORAŽDU NA DRINI
Bošnjaci.Net | 01. March 2023 22:24
» ZBIRKA POEZIJE "PROTOK VREMENA", AUTOR HABIB MANDŽIĆ
Bošnjaci.Net | 27. February 2023 01:16
» BERLINSKI IZDAVAČ „EPUBLI“ OBJAVIO ROMAN
Bošnjaci.Net | 19. February 2023 23:28
Ismetabanner1ad.jpg
EdinaImamovicbanner.jpg
fastvee.gif
Istina o sutorini.jpg
EsmirBasic2312.jpg
Tucakovicadzamija5.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif