Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


AMBASADOR DIEGO ARRIA – IME KOJE TREBAJU UPAMTITI SVI KOJI VOLE BOSNU
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 06. February 2022. 15:02:20
Petak večer, 4.feb., u New Yorku na Times Squaru imali smo (dr. Mersim Ziljkić, Mirsad Šiljković, Ago Redžić i Esad Krcić) jedno fino druženje sa nj.e. Diegom Arria, bivši ambasador Venecuele u Ujedinjenim nacijama. Ambasador Arria baš na početku agresije marta 1992. godine bio je predsjedavajući Vijeća sigurnosti UN-a. Svaki građanin i patriota koji voli Bosnu i Hercegovinu trebao bi upamtiti ime ovog plemenitog čovjeka. Ambasador Arria je transparentno negodovao i zalagao u Ujedinjenim nacijama u odnosu prema državi Bosni i Hercegovini. Čuvši za civilne žrtve rata od strane srpsko-crnogorskog okupatora jasno je govorio da se radi o planskoj agresiji i sistematskom genocidu nad muslimanima - autohtonom stanovništu Bosne i Hercegovine, Europljanima.

Njegova diplomatska borba je bila isključivo iz razloga poštivanja ljudskih prava ali i protiv komadanja Republike Bosne i Hercegovine koju je višedržavni agresori namjeravali postići genocidom, elitocidom, etničkim čišćenjem, kulturocidom, urbicidom…

Ambasador Arria bez sustezanja govori o diplomatskoj kampanji protiv Bosne i Bošnjaka, a u pitanju je otvorena rusko-francuska-engleska mržnja prema muslimanima, čak je upitan zašto se kao kršćanin zalaže za bosanske muslimane i jasno mu naglašeno da se “ne smije dozvoliti muslimanska država u srcu Europe”.Ambasador Arria godine 1993. inicirao je posjetu Sarajevu pod opsadom kada su također posjetili i Srebrenicu. Još tada je jasno rekao da je u pitanju genocid nad Bošnjacima u Srebrenici.
U toj posjeti je bitno istaći da kao diplomata nije dozvolio da mu UN trupe oduzmu kameru, već je slikao gdje se kretao, kasnije su neke slike svjedočile o srpskom obimu zločina.

Bio je svjedok protiv balkanskog kasapina Miloševića. Između ostaloga u procesu protiv zlikovca Miloševića tužilac ga pitao po pitanju podjele Jugoslavije, kada je promijenio mišljenje? Odgovorio je ambasador Arria da je mu je trebalo vrlo malo vremena da utvrdi da ovaj okrivljeni (pokazujući rukom na SM) da nije J.B. Tito.

Bio je svjedok u procesu komandanta Nasera Orića.

Ambasador Arria prošle godine u oktobru je bio u Sarajevu kada mu je na prijedlog VKBI uručeno priznanje Počasni građanin Grada Sarajeva. Izuzetno je sretan za ovo veliko priznanje i zahvalan je predlačima VKBI ali i Gradskom vijeću koji su usvojili ovaj prijedlog.Ambasador Arria prošle posjetio je i Memorijalni centar žrtava genocida Potočari – Srebrenica, što je dodatni razlog da užurbano piše knjigu sa radnim naslovom “usporeni snimak genocida".
Jako je lijepo da ističe susrete sa aktuelnim reisu-l-ulemom dr. Husein-ef. Kavazovićem i bivšim reisu-l-ulemom dr. Mustafa-ef. Cerićem kojima je uputio video pozdrav. Zatim suradnju akademika dr. Ganića, dr. Silajdžića… Također ističe prijateljstvo sa Emirom Zlatarom i članovima VKBI.
Još puno se toga može i treba pisati… ali nastojat ćemo ga uskoro ugosti u Bošnjački centar.
U povodu 1. marta - 30 godina od nezavisnosti Bosne i Hercegovine i svečane manifestacije podizanja državne zastave u New Yorku ambasador Arria će biti jedan od specijalnih gostiju. (ERK)

VRH


  Dossier: BOŠNJAČKO-AMERIČKA NACIONALNA ASOCIJACIJA (BANA) - New York
» BANA UPUTILA ČESTITKU CVIJANOVIĆKI, DODIKU...
Bošnjaci.Net | 25.11.2022 17:23
» NITI SMIJE BITI ZABORAVA A NI OPROSTA!
Hamza Subašić | 29.07.2019 19:11
» KOMANDANTE, UZ TEBE SMO!!!
B.net | 27.01.2017 01:40
» FILMSKI VRISAK AVDE HUSEINOVIĆA
Mr. sci. Džavid Begović | 23.11.2016 19:49
» BANA PRIREDILA IFTAR ZA BOŠNJAKINJE
B.net | 03.07.2016 20:35
» CRNA GORA UKINULA RAVNOGORSKI POKRET
Al Jazeera | 09.05.2016 22:01
» ZAJEDNIČKI KAŽIMO SMRT FAŠIZMU!!!
B.net | 09.05.2016 18:12
» KO BRANI BOŠNJAKE U CRNOJ GORI?
Dr. Mersada Nuruddina Agović | 02.05.2016 15:46

Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
» HANA KRCIĆ - ĐAK GENERACIJE
21. June 2024 16:12
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif