Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


MALI MILOŠEVIĆ DAČIĆ: RS VRHOVNI NACIONALNI I DRŽAVNI INTERES
Procitaj komentar

Autor: Srna
Objavljeno: 13. February 2022. 23:02:32
Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da Republiku Srpsku smatra vrhovnim nacionalnim državnim interesom srpskog naroda i Srbije, odnosno njenim vitalnim interesom, žilom kucavicom.

"Ako (turski predsjednik Redžep Tajip) Erdoan može da kaže da je Sarajevo žila kucavica Turske, ne znam zašto bi se neko ustručavao da kaže da je Banjaluka i Republika Srpska vitalni nacionalni državni interes", rekao je Dačić za ATV.

Dačić je istakao da nije interes da se rastura BiH ili da se otcijepi Republika Srpska, nego da govori o opstanku Republike Srpske i srpskog naroda u BiH.

On je podsjetio da srpski narod u BiH nije došao sa strane, već je tu vijekovima i konstitutivan je u toj zemlji.

"U skladu s tim, Dejtonski sporazum nije izmislila Srbija, nego SAD. Mi smo garant, apsolutno smo protiv revizije tog sporazuma i zato je opstanak Republike Srpske i njen razvoj vitalni interes srpskog naroda. Tu nemam nikakve dileme", naglasio je Dačić.

Dačić smatra da je potrebno da, bez ikakvog miješanja u unutrašnje stvari BiH, Srbija i Republika Srpska imaju redovne konsultacije na političkom nivou, da usklađuju na neki način svoje političke stavove.

"To je jedna strana priče, a druga strana, postoje krugovi kod nas koji kada kažete Evropljanin, misle da treba da budete antisrbin. To su Srbi, ali oni koji ne bi dali samo Republiku Srpsku, oni bi dali i Terazije samo da mogu uz pomoć njih da dođu na vlast. Tačno je da postoji jedan krug koji tako misli, ali ne samo o Srpskoj, oni tako misle i o Kosovu", kaže Dačić.

On je naglasio da većinska Srbija daje apsolutnu podršku i ponosna je na postojanje Republike Srpske, koja je, kako je rekao, najveći istorijski uspjeh srpskog naroda poslije Prvog svjetskog rata.

Komentarišući zakon koji je u BiH nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Incko, Dačić je ocijeni da taj akt treba da bude ukinut i da bi BiH što prije trebala da izađe iz takvog statusa, da ima šanse za neki normalan život sva tri naroda i oba entiteta.

"BiH je tri naroda i dva entiteta, svako narušavanje toga može da izazove neravnotežu i nestabilnost, a ovo što je uradio Incko i uopšte ponašanje tih visokih predstavnika proteklih godina je uvek bilo na neki način destabilizujuće za BiH", rekao je on.

Dačić smatra da stranci ne treba više da učestvuju u vlasti i da imaju bilo kakve kompetencije kada je riječ o BiH, jer je to onda protektorat država.

"Mislim da su svi u BiH dovoljno odrasli da imaju visoku svijest o tome", naveo je Dačić i potvrdio da je Inckova odluka dodatno izazvala krizu u BiH.

On je istakao da je pitanje nametnutih izmjena Krivičnog zakonika BiH, prema kojim se može krivično odgovarati za negiranje genocida duboko politizovano i da ne utiče dovoljno na sankcionisanje ratnih zločina ili genocida, nego dodatno politizuje situaciju i podstiče opravdavanje takvih zločina ili genocida.

"Ako je u Sarajevu prije rata živjelo više od 100.000 Srba i da tome dodamo Jugoslovene, koji su 'tu negdje' po nacionalnoj pripadnosti, a da ih sada ima manje od 10.000, šta se desilo sa njima? U Prizrenu je živjelo 10.500 Srba, a sada ih ima 23, a u Prištini od 50.000 Srba sada ih ima 400. Ko je tu počinio genocid?", upitao je Dačić.

Predsjednik Skupštine Srbije je rekao da ne opravdava bilo koji zločin ali tome mora da se priđe sa punim pijetetom.

"Zar nije frustrirajuće da u BiH 30 godina nakon tih konflikata ne može da se krene dalje od toga ko je kriv za sve. Koliko decenija će biti potrebno da se krene dalje? Ja ne razumijem gdje to vodi?", kaže Dačić i navodi da zato i ne može da se donese jednostavna odluka gdje će to proći autoput.

Dačić je ponovio da se Srbija zalaže za to da se poštuje Dejtonski sporazum i protiv toga je da se razvlašćuje Republika Srpska ili drugi entitet, kao i protiv nametanja odluka suprotnih Dejtonskom sporazumu.

On je dodao da ne može da vjeruje da je Incko slučajno na kraju svog mandata nametnuo izmjene Krivičnog zakonika, prenosi portal Vijesti.ba.

VRHOstali prilozi:
» RATNI ZLOČINI NAD BOŠNJACIMA ČAJNIČA
Bošnjaci.Net | 19. May 2024 12:22
» "OD ČEGA TO VUČIĆ, DODIK, I VI BRANITE SRPSKI NAROD?"
Anadolu Agency (AA) | 18. May 2024 14:01
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif