Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Islamske teme


Odlazak velikana: na ahiret preselio primarijus dr. Madžid Mafalani
ČOVJEK KOJI JE ISTINSKI VOLIO BOSNU I BOŠNJAKE
Procitaj komentar

Autor: Dr. hfz. Safvet Halilović
Objavljeno: 02. March 2022. 16:03:19
U subotu, 26. februara 2022. godine, prestalo je kucati srce velikog čovjeka dr. Madžida Mafalanija, čovjeka koji je mnogo učinio u odbrani Bosne i Hercegovine za vrijeme agresije, ali i kasnije u postratnom periodu. Dženaza namaza obavljena je u Visokom, u ponedjeljak, 28. februara, uoči Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Dobitnik je najvećeg ratnog priznanja "Zlatnji ljiljan", a ostaće zapamćen kao veliki patriota, vrstan ljekar i čovjek koji je svima želio pomoći.

U najtežim vremenima za Bosnu i Hercegovinu, doktor Mafalani došao je iz Zagreba, u septembru 1992. godine. Planirao je ići u Sarajevu, ali zbog četničke opsade glavnog grada nije uspio proći, pa je ostao u Visokom, u tadašnjoj Ratnoj bolnici. Kao vrstan hirurg, za vrijeme agresije na našu zemlju, uradio je na hiljade hirurških zahvata i vrlo složenih operacija. Mnogi ljudski životi spašeni su zahvaljući njegovim intervencijama u tim teškim ratnim vremenima.


Hafiz Safvet Halilović je bio blizak prijatelj sa dr. Mafalanijem, kojem je predvodio dženazu i održao oproštajni govor


Zbog izuzetnih zasluga dobio je najveće ratno priznanje “Zlatni ljiljan”, a priznanje mu je lično uručio tadašnji general Armije RBiH Rasim Delić, u decembru 1993. godine.

Nakon okončanja rata, doktor Mafalani ostao je u Visokom. Nastavio je raditi u visočkom Domu zdravlja koje je u međuvremenu izgubilo status bolnice. Narednih dvadeset pet godina, sve do penzionisanja 2020. godine, savjesno je obavljao posao hirurga i bio izuzetno cijenjen od strane pacijenata i radnih kolega.

Doktor Mafalani ostaće zapamćen po svojoj susretljivosti, finoj naravi i krajnje ljubaznom pristupu pacijentima. Stanovnici Visokog i okolnih mjesta, koji su dolazili u visočki Dom zdravlja, to najbolje znaju. Svi su njega tražili i željeli da ih on pregleda, da dā svoje mišljenje i propiše odgovarajuću terapiju. On jednostavno nije znao nikoga vratiti ili, u najmanju ruku, pažljivo ga saslušati i dati korisne savjete i preporuke. Zbog svoje prijaznosti, ljudskosti i spremnosti da pomogne ljudima, bio je veoma cijenjen i poštovan.

Kao ljekar imao je izuzetno veliko iskustvo i naobrazbu. Naime, on je došao iz Sirije davne 1977. godine da bi studirao medicinu u bivšoj Jgoslaviji. Inače, rođen je 1955. godine u gradu Ezrea, u sirijskoj južnoj pokrajini Der'a, koja graniči sa Jordanom. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu 1983. godine, a šest godina nakon toga dobio je zvanje specijalista opće hirurgije. Do 1992. godine radio je na Klinici “Rebro” u Zagrebu. Kao vrstan stručnjak iz hirurgije, bio je dio ljekarskog tima koji je izveo prvu transplantaciju srca na prostorima bivše Jugoslavije, koja je izvršena 1988. godine u Zagrebu.Ukratko, rahmetli doktor Mafalani je prije agresije na našu zemlju uživao veliku reputaciju kao stručnjak iz medicine. Poznato je da su dobri hirurzi svugdje traženi, a on je uistinu bio vrhunski istručnjak za hirurgiju. To znači da je mogao graditi odličnu karijeru. Ali, kad je počela agresija na Bosnu i Hercegovinu, on nije mogao to samo da posmatra. Ostavio je Zagreb i lagodnost života koju je tamo imao. Došao je u našu zemlju i uključio se u aktivno pružanje medicinske pomoći našim ranjenim borcima i civilima kojih je bilo na hiljade. A dobro je znano koliko je to bilo potrebno, ranjenici su tada donošeni raskomadani, sa teškim ranama koje su zadobijali od neprestane agresorke paljbe i granatiranja. U najtežim uvjetima, bez adekvatne medicinske opreme i sredstava za anesteziju, doktor Mafalani je izvodio najsloženije hirurške zahvate i operacije. Hiljade teških ranjenika prošlo je kroz njegovu operacionu salu, koja je za vrijeme rata danonoćno radila. Zahvaljujući njegovom umijeću i trudu spašeni su mnogi životi, a hiljadama ljudi olakšane su njihove muke.

Dženaza-namaz, kojoj je i pored veoma hladnog vremena prisutvovalo mnogo ljudi, obavljena je u ponedjeljak, 28. februara 2022. godine. Rahmetli doktor Mafalani ukopan je u gradskim grobljima u Visokom, odmah uz lokaciju šehida i poginulih boraca visočke regije. Interesantno je da je njegova dženaza bila baš uoči Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, zemlje koju je istinski volio i za čije stanovnike je mnogo toga žrtvovao. Na dženazi su bili prisutni i njegovi saborci, dobitnici ratnog priznanja "Zlatni ljiljan" iz visočkog kraja, a kao dobitnik tog priznanja ispraćen je uz vojne počasti pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Allaha Svemilosnog molimo da našem bratu i prijatelju doktoru Muhammedu Madžidu Mafalaniju podari Svoju milost, magfiret i okrilje, i da ga nagradi Svojom nagradom za sve ono što je učinio za našu zemlju i njen narod! Allāhume Ᾱmīn!

VRHOstali prilozi:
» PRVA BOŠNJAČKA DŽAMIJA U MINHENU
Damir ef. Babajić | 13. March 2024 18:56
Ostali prilozi istog autora:
» SURA EL-IHLĀS (ISKRENOST)
13. April 2020 22:37
» ŠIROKOGRUDNOST
06. February 2020 18:23
» ŠTA I KUDA NAKON TERORA U PARIZU?
17. November 2015 17:19
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif