Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Švicarskom kroz gradove: Hefta bosanske nezavisnosti i zahvalnosti
VOLIMO DOMOVINU BOSNU I HERCEGOVINU SRCEM I RAZUMOM
Procitaj komentar

Autor: Mensud Alićušić
Objavljeno: 06. March 2022. 22:03:27
Iako se očekivalo da će invazija na Ukrajinu potisnuti sve događaje u “treći plan”, sudeći po onome što se moglo vidjeti, građani Bosne i Hercegovine su sa velikim elanom i ogromnom energijom širom svijeta svečano obilježili Dan nezavisnosti svoje domovine.

Tako se i u Švicarskoj, tokom cijele hefte odvijao niz aktivnosti povodom ovog važnog historijskog datuma i nacionalnog praznika.

Sve je počelo u ponedjeljak, 28. februara, na skupu u blizini Bazela, gdje je upriličen susret građana BiH sa ministricom vanjskih poslova dr. Biserom Turković; ambasadoricom BiH pri UN-u dr. Nerminom Kapetanović i zamjenicom ambasadora BiH u Švicarskoj mr. Dženetom Halilović.


Iako je bio uredno najavljen, ambasador Boro Brozina se nije pojavio na ovom skupu, što je izazvalo osudu kod prisutnih, posebno što je dotični gospodin, prije nekih mjesec dana prisustvovao nelegalnom i neustavnom prazniku Rs-a, ignorišući isticanje obilježja države Bosne i Hercegovine.

Veliki broj prisutnih je potvrda, da se sa velikim interesom osluškuje i prati stanje u BiH. Bilo je to šaroliko društvo, od perjanice prvog organizovanja građana BiH, pa do mladih naraštaja, koji unose posebnu energiju u sve ove aktivnosti.

Na skupu je izražena potreba za podrškom svojoj zemlji, kako na ekonomskom, političkom, lobističkom planu, a posebno na polju registracije i izlaska na izbore.

U utorak, 1. marta održan je veoma reprezentativan skup u Ženevi, u sjedištu međunarodnih organizacija “GCSP” i “”CSS”, a koja se bavi sigurnosnim studijama.

Pored pomenute delegacije BiH, skupu su učestvovali i pojedini međunarodni zvaničnici i ugledni ambasadori.

Posebna vrijednost ovog događaja je da su u njegovoj pripremi, kao i panel diskusiji učestvovalo pedesetak mladih ljudi, na temu ”Mogućnost utjecaja mladih iz dijaspore na stanje u BiH.

PROSPERITET FOND: U utorak 1.marta, u organizaciji NVO "Prosperitet Fond", održano je Zoom predavanje sa gostom Avdom Hebibom, čovjekom koji je dao ogroman doprinos u pripremi i realizaciji Referenduma od prije trideset godina.


Iako je već ušao u devetu deceniju života, sa zadivljujućom energijom, puna dva sata g. Hebib je slikovito, sa puno podataka, događaja sa terena, govorio o pred referendumskom periodu, realizaciji Referenduma, kao i slijedu događaja nakon toga.

Svi koji su prisustvovali ovom druženju, zasigurno su mogli dobiti inspiraciju, kako se voli, gradi, čuva i cijeni država.

Inače "Prosperitet Fond" je NVO koja trenutno jako puno radi na pripremama za predstojeće izbore i svako dvije sedmice organizuje online predavanja sa najbitnijim političkim subjektima, prevashodno iz manjeg entiteta BiH.


Pored toga, poznati su po mnogim humanitarnim projektima, posebno na projektima zapošljavanja demobilisanih boraca, a najnovija aktivnost je pokretanje Bosanske škole za djecu u inozemstvu, putem Zoom aplikacije.

PROSLAVA U KANTONU AARGAU: U subotu, 5. marta je u organizaciji IZBA u gradu Zofingenu održana manifestacija povodom Dana nezavisnosti BiH. Bila je to lijepa prilika, da se nakon dvije godine korone, napokom na jednom skupu okupe prijatelji, poznanici, džematlije i podijele radost ovog skupa.


Prisutnima se u ime domaćina obratio gospodin Mirsad Mujadžić, predsjednik Upravnog odbora i jedan od pionira organizovanja bh zajednice u Švicarskoj.

Punih trideset godina neumorno služi svom narodu i poziva na jedinstvo. Prisjetio se i 29. februara i 1.marta 1992. godine, kada su naši građani masovno avionima išli na Referendum i dali svoj doprinos nezavisnosti RBiH. Volimo i gradimo Bosnu ne samo srcima, nego razumom i djelima, poručio je g. Mujadžić.

Iako su u vremenu korone mnoge aktivnosti utihnule, KUD „Sevdah“ iz matičnog Udruženja je nastavilo svoje aktivnosti, tako da su tri različita uzrasta, prikazala svoje znanje, što je izazvalo veliku pažnju i radost kod prisutnih.

Ipak, najljepše i najdraže čestitke dolaze od najmlađih. Polaznici Bosanske dopunske škole su izveli predstavu “Bosanski lonac”, a glavna poruka je glasila “Tvrdoglavo volimo Bosnu i Hercegovinu”.


Gost iz BiH bio je hisoričar dr. Amir Kliko sa Univerziteta u Sarajevu, a ispred Instituta za istraživanje ratnih zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava.

U svom izlaganju iznio je historijski presjek hiljadugodišnje državnosti BiH do današnjeg dana. Bosna je ponosna na svoju dijasporu, koja je na najljepši način predstavlja u svijetu, a i vi budite ponosni na svoju Bosnu, poručio je dr. Kliko.

Ispred Ambasade BiH u Bernu, prisutnima se obratila zamjenica ambasadora mr. Dženeta Halilović. Kao i uvijek, g. Halilović je sa velikom emocijom govorila o zemlji bosanskoj, važnosti pripadanja i identificiranja sa svojom državom. Dosanjajmo naš bosanski san, o zemlji reda, blagostanja, nulte stope korupcije, sa najboljim zdravstvom i obrazovanjem. Širite priče da našoj zemlji zle sile još uvijek prijete, - istakla je na kraju zamjenica ambasadora.

Inače, otkako je, prije nekih pola godine stupila na ovu dužnost, potpuno drugi vjetrovi se osjete iz Ambasade u Bernu. Jako puno je g. Halilović uradila na povezivanju građana BiH, prisustvije svim važnijim događajima i stalno stoji na raspolaganju građanima porijeklom iz Bosne i Hercegovine.


Posebno treba istaći njenu zaslugu, da se jedan od najposjećenijih portala u Švicarskoj "20 minuta", sada mogu čitati i na bosanskome jeziku, koga su bili na početku neopravdano izostavili.

ZAVRŠNI SKUP ISPRED ZGRADE UN-a: U nedjelju, 6. marta, u zapadnoj Švicarskoj, gradovima Ženevi i Lozani su održani završni skupovi posvećeni Danu nezavisnosti i Danu zahvalnosti. Da se domovina nosi u srcima, bez obzira da li se u njoj rodilo, pokazuje grupa mladih entuzijasta iz NVO "Echo iz Bosna", i “Mreže mladih džemata Ženeva” koji sa nevjerovatnom energijom rade na promociji BiH, širenju istine i zaštiti njenih interesa.


Sedina Delić-Tanović, Ajla Kuduzović, Adis Omerović, Ahmed Muratović i Emina Suljić su ponovo ispred zgrade UN u Ženevi okupili Bosance i Hercegovce. Upućene poruke su se prije svega odnosile prema nama, šta mi možemo uraditi za svoju zemlju, sa posebnim akcentom na važnost izlaska na izbore.

Skupu su se obratile ambasadorica BiH pri UN dr. Nermina Kapetanović, kao i zamjenica ambasadora mr. Dženeta Halilović.

Manifestacije je završena u bosanskom stilu, sevdalinkom i bosanskim narodnim kolom.VRHOstali prilozi:
» IFTARI U VAKUFSKIM KUHINJAMA
Bošnjaci.Net | 04. March 2024 16:56
» ERDOGAN S ČLANOVIMA PREDSJEDNIŠTVA BIH
Anadolu Agency (AA) | 02. March 2024 16:18
Ostali prilozi istog autora:
» OD BAHA DO SEVDAHA
29. January 2024 13:38
» DRŽAVA BOSNA - TO SMO SVI MI
23. October 2023 15:02
» RECI MAJCI DA SE NISAM PATIO
02. July 2023 22:09
» GLAS ZA BOSNU - MIR U EVROPI
05. June 2022 15:23
» POKRET: DRŽAVA – DOMOVINA BOSNA
04. November 2021 18:39
» POZDRAV DOMOVINI - POZDRAV!!!
25. November 2019 17:49
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif