Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Komentari


NAŠA SVAKODNEVNICA ILI REALNOST?
Procitaj komentar
Autor: Mr. Milan Jovičić
Objavljeno: 09. March 2022. 12:03:45
Kažu nacionalisti, kriminalci i lopovi ovozemaljski da nam Jugoslavija nije bila dobra.
Sada nam je i naša domovina Bosna i Hercegovina, koja opet za mnoge ove iste kategorije dušmana i ološa, niti ona opet nije dobra.

Kada, malo bolje razmislimo i pitamo se šta nam to nije dobro, moramo biti objektivni i prisjetiti se da nam je u temeljima i Juge i naše Bosne i Hercegovine ugrađen veoma razorni i ubitačni dinamit, koji se naziva nacionalizam.

Upravo, taj nacionalizam nas razara i ubija,mnogo je gori od fašizma protiv koga smo združeno i zajednički borili, živeći danas u zabludama da smo ga uništili i prebrodili.

Međutim, moramo priznati da nam je na sceni najcrnji vid ili oblik tzv. nacionalizam koji ubija.
Danas zagovaramo našu Bosnu i Hercegovinu ili demokratiju, ali nam u našim uslovima i željama nikako ne ide jedno sa drugim, zašto?

Živimo u multietničkom društvu, za koje nas uče stranci i drže nam predavanja o takvoj osobini i vrlini takvoga društva, ali smo ga mi veoma osjetili na sopstvenoj koži iz razloga njegove totalne transformacije u društvo ne nacionalnih sadržaja i vrlina, već u apsolutno nacionalističko društvo ili nacionalizam, koji ubija.

Zar nam nisu i najbolji primjeri stradanja naših gradova Vukovara i Mostara, koji su u bivšoj Jugi bili prepoznatljivi po procentualnom najvećem broju mješovitih brakova?

Da li je nužno o ovome praviti bilo kakve analize ili opravdavati sve ono što nam se desilo u prethodnim agresijama na BiH i njene gradove.


Svakako je bio jedan od rijetkih velikih državnika i ljudi, naš drug Tito, koji je osjećao i dobro znao šta nam znači taj nacionalizam za naše uslove zajedništva i prilike suživota.
Uništavao ga je u izvornim klicama i pojavama, posebno tzv. veliko srpsko- hrvatski nacionalizam, sa pojavama i „Hrvatskog ili Zagrebačkog proljeća“ ili „Srpskoga proljeća“ sa veoma znanim ličnostima, koje u ovoj prilici nije nužno isticati.

Zašto se upravo u ovome vremenu u našoj Bosni i Hercegovini, isključivo insistira na etno- nacionalnom konceptu izbornoga sistema i ustroja cjelovitog sistema vlasti?

Svjesni smo činjenica i tome duboko i iskreno, o postojanju i djelovanju dvije naše izuzetno ortodoksne nacionalističke stranke i to HDZ-a kod Hrvata sa Draganom Čovićem i SNSD-a kod Srba sa Miloradom Dodikom, koji upravo isključivo zagovaraju ovaj nacionalistički pristup svih mogućih izmjena.

Ne zaboravljam niti SDA, kao najveću nacionalnu stranku kod Bošnjaka, sa iskazanim svojim brojnim nedostatcima i greškama u vlasti njenih kadrova u post dejtonskom periodu, ali se nikako ne može niti smije tretirati istoga nacionalističkoga nivoa, njenih koalicionih partnera.

Iako, naša starinska veli: „Sa kim si, onakav si ili isti“ ali su velike razlike, kada je u pitanju stvaranja i napretka jedine nam domovine Bosne i Hercegovine i njenog sistema vlasti.

Kako je to lijepo napisala moja prijateljica i vrsna spisateljica Elmedina Muftić: „Da, branim Bakira i SDA, jer su trn u oku i prepreka na putu secesionistima SNSD-a i HDZ-a i trajna meta su njihova, jer im ne dozvoljavaju da krčme Bosnu i tlače Bošnjake.

I, da, branim ih, jer vi nemate moralnog digniteta da preuzmete odgovornost, vi imate samo potrebu da uzmete vlast i podijelite fotelje.

I, da, branim Bakira i SDA jer oni ma kako god bilo dijele sudbinu ovog naroda, identifikuju se sa Bošnjacima i ne stide se svog tradicijskog i kulturnog naslijeđa.

I, da, nikad vam neće uspjeti da izjednačavajući SDA sa velikisrpskim i velikohrvatskim nacionalistickim politikama, promijenite karakter rata od vase državne agresije na R BiH u građanski rat, i od časne borbe za opstanak države i naroda napravite nečasnu borbu za nacionalne torove. Nikad vam neće uspjeti da blateći SDA od Bošnjaka napravite narod koji je želio i počeo rat i kojem građanska država nije jedina opcija.

Nikad vi ovom narodu nećete omrznut SDA, jer ma koliko bila sa mahanama, SDA je ideja i pokret ponikao u srcu ovog naroda, a srce se ne mijenja niti mu se zapovijeda.

I, da, branit ću Bakira i SDA, jer znam da su protiv njih ovi koji su moj narod u genocidu ubili. A koga moji dušmani smatraju neprijateljem, farz mi je pristupiti njima.

I, da, branim SDA i Bakira, jer Domovina nema cijenu i državom se ne mogu baviti oni koji se igraju politike, nesvjesni ili svjesni koje posljedice to nosi.

Branit ću, Bakira i SDA, sve dok su protiv njih udruženi, zločinci, negatori genocida, ideolozi i sljedbenici UZP-a, dezerteri i izdajnici.

Kad nam takvi postanu faktori odlučivanja i lovci na vlast, otpor nam postaje obaveza.
Reci dušmanu da je dušman, dezerteru da je dezerter i izdajniku da je izdajnik je dužnost svakog patriote “. /završen citat E.M./

Bravo Elmedina, jer upravo BiH kao država po mjerilima i željama ovih navedenih naših nacionalista, bez građanske države ne može biti niti demokratska, civilizovana i Evropska država.
Njihovi etnonacionalistički principi, koji su naša svakodnevnica, upravo nam ukazuju na našu realnost i stvarnost za koju moramo istrajavati.

Prisjetimo se za sva vremena našeg života i djelovanja:

“Spoznao sam dobro i zlo,
grijeh i vrlinu, pravdu i nepravdu,
sudio sam i bi mi suđeno,
prošao sam kroz rođenje i smrt,
radost i patnju, nebo i pakao;
i spoznadoh, na kraju,
da u svemu sam JA
i da sve je u meni.” /citat Hazrat Inajat Kan/

Da, upravo je sve u nama. Stanimo, stanimo pred ogledalo, pogledajmo se i recimo ogledalcu da li sam nacionalista, da li mrzim drugoga i drugačijeg, koliko je ljubavi u meni, da li, istinski moram mijenjati i neke čipove u svojoj ljudskoj memoriji, da budem drugi i drugačiji. Da u svojim osjećanjima gajim samo ljubav, mir, toleranciju i ljepotu, zajedničkog i dostojanstvenog ljudskoga suživota.Kamo sreće da smo svi takvi, nažalost borili smo se protiv fašizma, da bi nas danas upravo taj nacionalizam još više ubijao i donosio nam zlo.

Zanosili smo se i živjeli u zabludama da smo pobjedili fašizam još daleke 1945. godine, ali nažalost ostali su njegovi recidivi djelovanja poput kancerogenih ćelija, koje su već poodavno metastazirale u našim moždanim vijugama. Nužnost, izmjene svih čipova u tim istim moždanim vijugama, naša je neminovnost i jedina uspješna terapija.

Danas je na djelu okruti i ubitačni nacionalizam, kao ogranak te iste profašističke ideologije, sa kojom su zaraženi, upravo naši velikosrpski i velikohrvatski nacionalistički elementi, sljedbenici svih ustaško-četničkih saradnika fašističkoga bića, u proteklom periodu osvajanja i ratovanja.

Neka nacionalisti Dodik i Čović sa saradnicima i nastave dalji put po ”trnovitoj stazi“ dok se našim “ljevacima“ ne zamjene moždani čipovi i počinju razmišljati istinski patriotski i dobronamjerno svome narodu, domovini i injenim građanima.

Neka im borba za razno razne fotelje ne bude glavni i jedini orijentir iz prošlosti i sadašnjosti, neka lične interese podrede zajedničkim društvenim intresima, za svoju jedinu domovinu Bosnu i Hercegovinu i sve njene građane.

VRHOstali prilozi:
» KORACI KA KVALITETNIJIM IZBORIMA
Mensud Alićušić | 01. July 2022 14:50
» VOĐA PARADE EDIN FORTO KOD REISU-L-ULEME
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 27. June 2022 22:20
» HISTORIJA NAM SE VRAĆA KAO SVETOSAVSKA NAGRADA
Muhamed Hodžić | 25. June 2022 12:30
» GENERACIJSKI USPJEH FC BOSNA ZH - PLASMAN U VIŠI RANG
Mensud Alićušić | 23. June 2022 19:44
» UKRAJINSKA BORBA OTPOR GENOCIDNOJ POLITICI RUSIJE
Božidar Proročić | 07. June 2022 15:44
» REPRIZA VIĐENOG, ALI BEZ PRVIH „STVARAOCA“ SRPSKOG GENOCIDA U BOSNI I HERCEGOVINI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 06. June 2022 18:58
» GLAS ZA BOSNU - MIR U EVROPI
Mensud Alićušić | 05. June 2022 15:23
» DARKO TANASKOVIĆ - SAMOZVANI ISLAMOLOG I ANTIBOSANSKI ANALITIČAR U AKCIJI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 02. June 2022 15:36
» MOJ SUSRET SA BOSANSKIM IMAMIMA U ZENICI I BIHAĆU POUKE I PORUKE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 01. June 2022 19:07
» BITI ILI NE BITI
| 19. May 2022 21:56
» VELIKORUSKA POLITIKA I OKUPACIJA UKRAJINE
Božidar Proročić | 16. May 2022 13:17
Ostali prilozi istog autora:
» SUDBINU PREUZMIMO U SVOJE RUKE!
15. April 2022 16:06
» SARAJEVO BEZ VRATNIKA ŠTA JE?
03. April 2022 14:51
» IZLUDJELI „SRPSKI SVET“!
28. March 2022 18:21
fastvee.gif
Taslidza Banner.jpg
SrdjandDramanovic Studija.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif